Ziare.com

Se adeveresc profetiile facute de "proorocul crizelor"? (II)

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 19:17

   

Se adeveresc profetiile facute de "proorocul crizelor"? (II)
Am comentat ieri partial un articol scris in ianuarie de cunoscutul profesor de la "Stern School of Business" din New York, Nouriel Roubini, cu privire la evolutia in perspectiva a economiei mondiale, in anul 2011.

Rezulta ca modul cum au evoluat primele noua luni ale anului confirma in mare masura prevederile profesorului Roubini, atat in ce priveste economiile dezvoltate, cat si cele emergente.

Se adeveresc profetiile facute de "proorocul crizelor"? (I)

Cele de mai jos se refera la partea a doua a articolului, care lua in calcul evolutia economico-financiara in contextul cursului geopolitic al lumii. Profesorul Nouriel lasa de inteles in ianuarie ca o confruntare militara este de prevazut, dar, fireste, nu putea localiza exact zona de conflict.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Este mai usor sa prevestesti crizele, decat razboiul

Autorul lua in calcul doua variante: una din ele se referea la un razboi intre cele doua Corei, iar a doua la o interventie in forta a Israelului, cu antrenarea SUA, in Iran.

Nici una, nici alta, nu s-au confirmat. As zice ca, totusi, economistul Roubini a avut o intuitie corecta cu privire la iminenta confruntarilor militare prezise, dar strategul Roubini a tintit gresit, atat Coreea, cat si Iranul.

Confruntarile militare au izbucnit acolo unde proorocul n-a avut destul fler, sau poate destula viziune, ca sa le profeteasca: in nordul Africii.

Poate ca un politician versat si "uns cu toate alifiile politicii" ar fi dibuit mai rapid locul unde este usor sa torni gaz peste foc, fara sa te stropesti prea tare in fata lumii.

Dar ma intreb: de ce erau sa riste americanii o confruntare tocmai in Coreea, sau Iran, cand ambele sunt in coasta periculoasei Rusii si ambele pe acelasi continent cu imprevizibila China?

Mi se pare mult mai cuminte si chiar mai spectaculos ca jocul cu focul sa se desfasoare pe pamant african, unde Mubarak ajunsese in pozitia maurului, care si-a facut datoria si poate sa plece, unde Gaddafi devenise insuportabil, iar celelalte popoare nici n-au nevoie de portavioanele americane, ca sa-si faca singure o primavara araba, acasa la ele.

Deficitele fiscale nu pot continua la nesfarsit

Revenind insa in SUA, autorul prevedea ca scaderea datoriilor in sectorul privat nu va mai putea continua in ritmul de pana atunci, datorita extinderii ajutorului de somaj la 13 luni, datorita scaderei impozitelor pe salarii si inghetarea timp de doi ani a actualelor impozite pe venituri.

Este o iluzie daca guvernul american isi inchipuie ca deficitele fiscale mari si cele de cont curent ar putea continua la nesfarsit si, deci, s-ar putea conta pe ele oricand.

Evenimentele au aratat ca pe asa ceva s-a axat evolutia economiei americane in prima parte a anului, iar consecintele nu difera mult de scenariul profesorului Roubini.

Mergand mai departe cu logica, autorul ajunge la concluzia ca opozitia politicienilor impotriva consolidarii fiscale, atat de nepopulara, va determia autoritatile sa caute, pana la urma, o solutie simpla si operativa, eventual monetizarea deficientelor fiscale.

Solutia s-a gasit, dar Roubini avertizeaza ca asa ceva duce la cresterea riscului inflationist si scaderea randamentelor, ceea ce este de asteptat.

Chiar si in aceste conditii, autorul considera la inceputul anului ca SUA aveau rezerve pentru redresarea economiei prin concedIeri masive si disponibilitatea de a investi suplimentar, suficient pentru o crestere a PIB in 2011.

Constitutia Europei, o necesitate

Cu privire la zona euro, pe care Roubini o considera condusa de Germania, solutia ei nu poate fi alta decat o uniune politico-economica, sau cel putin una fiscala.

Daca se va face, atunci UE va fi in stare sa controleze si sa ajute zonele sale periferice. Daca nu, nu.

Aprecierea este corecta, o stim demult, dar ea s-a izbit de refuzul unora din membri de a accepta ceea ce s-a numit Constitutia Europei.

Poate ca, acceptand-o atunci, astazi nici Grecia n-ar fi fost acolo unde a ajuns si nici Portugalia sau Spania nu erau in pericol.

Deciziile corecte se lasa asteptate

Concluzia profesorului Roubini in luna ianuarie era ca, daca guvernele din economiile avansate si cele din economiile emergente majore vor lua in prima jumatate a anului, decizii corecte pentru a preintampina riscurile majore, asa cum rezulta din cele expuse, o puternica redresare economica globala ar putea avea loc in a doua jumatate a anului 2011 si in 2012.

Recent, tot profesorul Roubini observa intr-un alt articol, care a cam facut valva, ca respectivele decizii nu s-au luat si, ca urmare, puternica redresare n-a inceput.

Continuand-si profetiile, de randul acesta in stil apocaliptic, autorul atentioneaza ca omenirea a ajuns intr-o faza cand el nu poate prezice inca Al Treilea Razboi Mondial, dar avem motive de ingrijorare in aceasta directie.

Nu stiu exact ce a vrut sa spuna. Sper ca n-am inteles sensul exact al cuvintelor, sau ca "proorocul crizelor" a inceput sa vorbeasca in metafore, asa cum fac poetii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3601 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

vrei sa fie Roubini antrenor la Steaua ?

-----------------

 

Ce să faci cu el, că nu-i bun decat să-mbarlige pe Istoria

cu Statistica, ce nu le-a trecut prin cap niciunora dintre antrenorii si jucătorii de renume ai celor două echipe!

Domn Roubini , a inceput Armenia cu Macedonia ! ce scor dai ?

-----------

 

Face-ti voi misto...dar sc.oafa e mo.arta in cotet !

Si va ve-ti trezi doar ...."The day after",dar va fi prea tirziu !

 

ziua cand tu nu vei mai fi,multi o sa se popeasca!

hahahahaha

Deci, dl. Pitigoi,

Totul e posibil, nimic nu e sigur si trebuie sa fim cu ochii in patru in timp ce sulam in iaurt, daca cu ciorba ne-am ars. Previziuni sigure, sumbre si intunecate, viitorul e in fata noastra, nu in spate, ce vacem azi se vede maine, prezentul determina viitorul.

 

e suficient sa citesti ce sugereaza Roubini

si deja vei sti pentru cine lucreaza.

 

Mai tare decat Roubini ?

Hai sa incercam si noi sa facem niste previziuni aproximative...cu un scenariu posibil.

1. W.W.3 incepe in noiembrie 2011 ( 11.11.2011 ???)

2. Se va incepe in Golful Persic din cauza petrolului

3. Incepe cu tulburari pentru mai multa democratie
in Bahrein si coasta estica a Arabiei saudite, unde
cei de confesie shiita sint majoritari si unde
se gasesc locurile petroliere.

4. Franceziii in frunte cu piticul lor diabolic
Nicoditza Scarkozki ( care este Anticristul)
si are o baza militara in Emiratele Arabe
aliati cu Izdraelul si a 5-a flota americana
bazata in Bahrein vor invinui si vor ataca
Iranul, care sint deasemenea de confesie shiita.

5. Agravarea crizei in USA, si un probabil atentat
impotriva lui Obama,

6. Cade America, China se aliaza cu Iranul si alte
tzari musulmane impotriva agresorilor veniti din
Vest ( Franta, Anglia, Izdrail )

7. Anticristul Nicoditza Scarkozky este fugarit pina
la Paris, este primul a intrebuinta
Armele Atomice, care va duce la autodestructia
partiala a civilizatiei noastre.

8. Se presupune ca o treime din populatia lumii
va pieri din cauza acestui razboi mondial,
alta treime din cauza catastrofelor care vor
urma apoi din cauza agravarii cu incalzirea
globala ( topirea in totalitate a getzarilor
de la polul Sud si Nord )

Doamne fereste de un asa scenariu.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor