Seful Erste: E nevoie de un ospiciu pentru politicienii populisti din ECE

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 07:07
2052 citiri
Seful Erste: E nevoie de un ospiciu pentru politicienii populisti din ECE

Poate ca problemele din Statele Unite si zona euro s-au reflectat asupra unora dintre economiile central si est europene, admit analistii, insa adevarata problema din cauza careia regiunea nu isi atinge adevaratul potential o reprezinta politicienii.

Cu ocazia unui eveniment organizat de grupul Erste Bank la Viena, la care au participat mai multi economisti si bancheri din Europa Centrala si de Est, seful institutiei financiare, Andreas Treichl, a propus, in gluma, si o solutie pentru aceasta problema, relateaza CNBC.

"Avem nevoie de un spital de psihiatrie pentru politicienii populisti. Ar fi o clinica uriasa, cu cel putin 6.000 de paturi", a afirmat directorul general al Erste Bank.

Cresterea economica in Europa emergenta a incetinit la aproximativ un procent in ultimul trimestru din 2012, in contextul in care criza din zona euro a afectat exporturile. In ultima parte a anului trecut, cresterea a ajuns la 2%, fiind in continuare cu mult in urma pietelor emergente cu cel mai rapid avans precum China sau India.

Printre masurile populiste considerate vinovate pentru nereusita solutionarii problemelor economice pe termen lung este mentionata inlocuirea guvernatorului bancii centrale a Ungariei cu un apropiat al prim-ministrului.

Esecul privind mentinerea ritmului reformelor in perioada post-comunista, vulnerabilitatile sistemului de invatamant universitar, exodul creierelor si coruptia sunt puse pe seama slabiciunilor guvernelor.

In plus, libertatea de miscare obtinuta de tarile din Europa Centrala si de Est care au aderat la Uniunea Europeana prezinta si un dezavantaj tot mai vadit pentru acestea: pierderea unei parti din tinerii cu cea mai buna pregatire.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#sef Erste ospiciu politicieni, #politicieni populisti Europa, #crestere economica Europa Est , #criza