Spania, noua veriga slaba a Europei?

Joi, 17 Iunie 2010, ora 18:10
1340 citiri
Spania, noua veriga slaba a Europei?
Foto: Le Monde

Liderii UE se reunesc, joi, pentru un summit dedicat, in principiu, intaririi disciplinei fiscale si unei mai bune coordonari a politicilor economice. Preocuparile legate de situatia Spaniei ar putea insa domina discutiile.

Confruntandu-se cu o criza a datoriilor care a socat zona euro, liderii europeni intentioneaza sa trimita un semnal de alarma puternic, pentru a imbunatati guvernarea economica europeana, adica coordonarea politicilor nationale, potrivit

Le Monde.

Ar putea fi vorba chiar de angajamente care sa inaspreasca Pactului de Stabilitate, care supervizeaza politicile fiscale ale UE. Liderii sunt sub presiune, deoarece situatia economica europeana ramane fragila in ciuda tuturor eforturilor depuse.

Desi, potrivit unei surse de la Palatul Elysee, problema datoriei suverane spaniole nu da nastere la ingrijorari in zona euro si nu va fi ordinea de zi a Consiliului European de joi, cel mai probabil subiectul nu va fi omis.

Spania, ajutata de UE si FMI?

Dupa Grecia, Spania este acum cea care ridica probleme economiei europene si creeaza ingrijorare. Presa spaniola si cea germana au facut publice un plan, aflat in curs de pregatire, prin care se ofera asistenta financiara Madridului. Potrivit ziarului economic spaniol "El Economista", UE si FMI vor oferi o linie de credit Spaniei, in valoare de 200-250 miliarde de euro.

Informatia a fost insa infirmata de catre Comisia Europeana. Un purtator de cuvant al executivului european a afirmat ca informatiile aparute in ziarul El Economista sunt "foarte bizare" si ca le neaga cu fermitate.

Bancile spaniole se confrunta cu dificultati tot mai mari in a gasi bani si isi intorc fata catre Banca Centrala Europeana, ca sa se refinanteze. Banca Centrala spaniola va publica rezultatele testelor de stres din sistemul bancar, pentru a clarifica indoielile cu privire la problemele pe care le are.

Mai multi lideri europeni au incercat, miercuri, sa-si tempereze ingrijorarea crescanda cu privire la sanatatea financiara a Spaniei, sustinand ca nu a fost planificat niciun sprijin si apreciind eforturile tarii de a reduce deficitul sau si a face reforma economica.

"Nu am niciun indiciu ca Spania va fi intr-o pozitie in care va cere sa foloseasca fondul de sprijin de urgenta, recent stabilit pentru statele din zona euro care au mari probleme", a declarat prim-ministrul Luxemburgului si presedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker.

Cancelarul Angela Merkel a salutat, de asemenea, eforturile intreprinse de catre Spania. "Exista reforme structurale acum. Reformele pe piata fortei de munca au fost adoptate deja de catre guvern", a spus Merkel.

In plus, liderii UE, in cadrul summit-ul uiG20 de la Toronto, programat pentru sfarsitul lunii iunie, isi vor anunta sprijinul petru taxa pe banci, pentru a se asigura ca acestea ajuta la "plata facturii" crizei.

Planul ar putea fi pus insa in aplicare numai in UE, din cauza lipsei unui acord global. UE ar trebui sa aprobe, de asemenea, o strategie de dezvoltare pentru urmatorii zece ani, bazata pe o noua tehnologie, numita "Europa 2020".

Care este situatia Spaniei?

Cu un deficit bugetar enorm, de 11% din PIB, si un comert exterior deficitar, Spania are mari probleme. De asemenea, cererea este "lovita" de gradul indatorarii gospodariilor si companiilor. Luand in calcul si spargerea balonului imobiliar, investitorii privesc aceasta tara ca pe o veriga slaba.

Piata fortei de munca, unul dintre cei mai buni indicatori privind starea economiei, este puternic afectata, mai mult de 4,5 milioane de spanioli fiind someri. Pentru o tara a carei forta de munca este de peste 23 de milioane de persoane, aceste date reprezinta un adevarat dezastru. Rata somajului a atins un nivel inacceptabil de peste 20%, de doua ori media pe zona euro si mult mai mare fata de Grecia, unde rata este la jumatate fata de acest procent.

Spania trebuie sa reduca deficitul cu inca 0,5 procente din Produsul Intern Brut, anul acesta, si cu 1 procent din PIB in 2011, totalizand 15 miliarde de euro. Masurile de austeritate ar trebui sa ajute la coborarea deficitului de la 11,2 procente din PIB in 2009, la doar putin peste 6 procente din PIB in 2011.

Decizia de a taia salariile din sectorul de stat cu 5 procente din iunie, urmand ca in urmatorul an acestea sa fie inghetate, arata seriozitatea situatiei in care se gaseste Spania.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#banca Spania, #veriga slaba, #probleme Spania , #criza