Strauss-Kahn: Daca IMM-urile nu pot lua credite, e semn de criza

Marti, 30 Martie 2010, ora 15:02
1195 citiri
Strauss-Kahn: Daca IMM-urile nu pot lua credite, e semn de criza
Foto: Money Channel

Faptul ca intreprinderile mici si mijlocii nu pot, inca, sa ia imprumuturi, este un semn clar ca Romania este inca in criza, a declarat Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar International.

"Conditiile se vor imbunatati. Toate aceste lucruri nu inseamna ca s-a incheiat criza. Ne asteptam la o usoara crestere pentru 2010, dar nu inseamna ca nu vor fi probleme", a spus Strauss-Kahn, la plecarea din Bucuresti, de pe Aeroportul International Henri Coanda.

"Pentru IMM-uri este greu sa se imprumute, iar acesta este un semn ca nu am ajuns la normalitate", a mai spus directorul fondului.

El a adaugat ca somajul va continua sa creasca timp de cateva luni si, pana nu va exista o scadere a ratei somajului, nu se poate spune ca s-a terminat criza. "In majoritatea statelor, cand vorbim despre o crestere economica, vorbim despre o reducere a somajului, dar exista un decalaj si tine de statele respective. Este adevarat ca am putea vedea un decalaj mare intre un stat si altul", a explicat Strauss-Kahn.

Potrivit spuselor sale, acordul cu Romania se desfasoara conform programului, chiar daca mai exista si unele derapaje.

"Scopul meu era sa discut cu autoritatile situatia in care se afla programul. Sunt destul de multumit. Situatia este dificila, dar, per ansamblu, autoritatile se descurca bine", a declarat seful FMI.

El a adaugat ca Romania trebuie sa depuna eforturi pentru a-si reveni, chiar daca masurile sunt dureroase. "Programul este conform planului. Romania va fi pregatita pentru revenire si sa-si ocupe locul in UE. Unul din scopurile statului este sa aderati la zona euro. Nu stiu daca guvernul va decide sa mentina tinta de 2015 sau sa o amane, dar veti fi bine pregatiti datorita programului cu fondul", a spus Strauss-Kahn.

De asemenea, directorul FMI a declarat ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, a dat semne ca ar dori incheierea acordului actual si inceperea altuia, preventiv. "Am discutat cu presedintele despre o continuare a programului si este o relatie destul de lunga cu fondul. Este rezonabil sa credem ca vom avea un acord de tip 'precautionary', dupa inchierea acestui acord", a incheiat Strauss-Kahn.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Dominique Strauss Kahn IMM, #iesire criza FMI, #vizita director FMI , #criza