Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

SUA "pe perfuzii" eclipseaza Europa balbaita, in ciuda crizei acute - Reuters

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 19:05
2924 citiri
SUA "pe perfuzii" eclipseaza Europa balbaita, in ciuda crizei acute - Reuters
Foto: timeanddate.com

Daca performantele de pe Wall Street ar fi un indicator, atunci am putea spune ca economia Statelor Unite are toate sansele sa depaseasca Europa balbaita, in ciuda bataliilor de la Washington privind cresterea plafonului datoriei de stat si bugetul.

Intelegerea dintre republicani si democrati, care i-a ferit pe americani de o viitoare intrare in insolventa, a alimentat sperantele ca politicienii au invatat din evenimentele din ultimele saptamani, avand in vedere ca indicele bursier S&P 500 a inchis, vineri, la un nivel istoric de 1.744,50.

"Cel mai probabil, jucatorii din piata financiara cred ca situatia nu se va repeta, ca nu va mai exista o noua inchidere a guvernului federal si ca SUA nu vor intra in incapacitate de plata", a precizat Ira Kalish, analist-sef la Deloitte, conform Reuters.

"In consecinta, asteptarile mele ar fi legate de o revenire a increderii consumatorilor si a dorintei oamenilor de afaceri de a investi si de a crea locuri de munca in Statele Unite", a adaugat specialistul.

Congresul a aprobat finantarea guvernului pana pe 15 ianuarie si l-a autorizat sa emita obligatiuni pana pe 7 februarie.

Criza in America: Falimentul, evitat. Deocamdata

Pe de alta parte, David Folkerts-Landau economist-sef la Deutsche Bank, sustine ca acest episod a cauzat rani adanci in randul republicanilor, care ar fi vrut sa schimbe reformele in sistemul sanatatii (Obamacare), propuse de presedintele democrat Barack Obama, avand in vedere ca acesta a fost motivul pentru care au blocat finantarea guvernului federal.

"Astfel, negocierile pentru buget au avansat, asa ca repetarea scenariului aproape ca a iesit din calcul", a apreciat acesta.

Desi americanii au pierdut 24 miliarde de dolari din aceasta criza, viitorul ramane, insa, unul luminos.

Insa nu se poate spune acelasi lucru despre zona euro. Centrul pentru Studierea Politicilor Economice, cu sediul la Londra, sustine ca a fost prea devreme sa estimeze ca uniunea monetara a iesit din recesiunea care a inceput in al treilea trimestru din 2011.

Fara catalizator, fara avant

Mark Cliffe, economist-sef la ING Group, a spus ca nu a observat existenta unui catalizator pentru o imbunatatire spontana a zonei euro.

Politica monetara a fost pusa in asteptare, politicile fiscale nu au oferit avantul dorit, iar multe probleme au ramas inca nerezolvate, cum ar fi infiintarea unor fonduri-tampon, care sa ofere o plasa de siguranta bancilor.

Insa la viitorul summit al UE nu se asteapta o minune, avand in vedere ca Germania nu a reusit inca sa formeze o coalitie de guvernare dupa alegerile din septembrie.

"Companiile inca stau pe un munte de bani cash si sunt ezitante in ceea ce priveste investitiile, din cauza incertitudinilor care planeaza asupra Europei si a lumii", a spus Cliffe.

"Nu se grabesc nici macar sa faca angajari, asa ca exista toate ingredientele pentru o recuperare economica anemica", a adaugat acesta.

Cliff considera ca imbunatatirea situatiei pe batranul continent va trebui sa vina din avansul economiei globale.

Republicanii si democratii au reusit sa treaca o lege ce pune capat inchiderii Guvernului federal si evita falimentul tarii, crescand plafonul de indatorare.

Camera Reprezentantilor, dominata de republicani, a aprobat legea initiata la Senat, care a trecut nu pentru ca ar fi cedat republicanii, ci datorita sprijinului coplesitor al democratilor.

Acestia au primit in principiu ce si-au dorit, adica finantarea Guvernului federal si marirea plafonului, iar republicanii au obtinut o mica concesie in problema cea mai dureroasa pentru ei, reforma sanatatii initiata de Obama: Guvernul va trebui sa confirme eligibilitatea persoanelor care primesc subventii federale in cadrul Obamacare.

Criza in SUA: Americanii au pierdut 24 miliarde de dolari - Ce puteau sa faca cu acesti bani

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#SUA economie comparatie Europa, #SUA economie comparatie zona euro, #revenire economie SUA, #probleme zona euro , #criza