Suveranitatea Greciei, masiv limitata - Presa internationala

Luni, 04 Iulie 2011, ora 11:45
2007 citiri
Suveranitatea Greciei, masiv limitata - Presa internationala

Oficialii europeni recunosc in mod deschis faptul ca transele de bani livrate de FMI/UE vin la pachet cu limitarea suveranitatii Greciei; in ciuda sprijinului financiar, Grecia ramane in recesiune pana la finalul lui 2011, iar Japonia a descoperit o enorma rezerva de metale rare, dand astfel o lovitura comerciala Chinei - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de luni.

Dupa aprobarea transei teoretice de 12 miliarde de euro, presedintele grupului ministrilor de Finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, a avertizat ca la pachet cu acesti bani vin si consecinte neplacute pentru Grecia.

"Suveranitatea Greciei va fi masiv limitata", a declarat Junker, citat de The Guardian, adaugand ca echipe de experti din zona euro se vor indrepta catre Atena.

"Nu dorim sa-i jignim pe greci ci sa-i ajutam. S-au declarat dispusi sa primeasca expertiza din partea zonei euro", a precizat Junker.

Grecii sunt in mod traditional sensibili cu privire la orice incalcare a suveranitatii de stat si la orice sugestie venita din partea comisarilor straini, sugestie care ar presupune implicarea in conducerea tarii - iar actualul context ar putea genera proteste de strada si mai puternice.

Pe de alta parte, transa aprobata de autoritatile europene va permite Greciei sa supravietuiasca inca o perioada, dat fiind faptul ca problemele de fond nu sunt inca rezolvate iar imprumutul de peste 100 miliarde de euro nu a fost inca aprobat.

Grecia, in recesiune pana la finalul anului

Uniunea europeana a avertizat ca Grecia va ramane in recesiune pentru restul anului 2011, impingand pana anul viitor prognozele de crestere economica pentru trimestrul 3.

Economia greceasca se va contracta cu 3.75 de procente in 2011 revenind la o crestere relativa in 2012, conform raportului trimestrial al Comisiei Europene cu privire la economia greceasca, puternic afectata de problema datoriilor suverane, informeaza Financial Times.

"Contrar asteptarilor anterioare, activitatea economica ar urma sa continue trendul de scadere in cea de-a doua jumatate a lui 2011, in conditiile in care consolidarea fiscala si lipsa de lichiditati se resimt in economie", se arata in raport. Activitatea economica slaba din 2011 se va resimti in 2012 printr-o crestere economica de doar 0.6 procente.

Raportul, realizat de expertii Bancii Centrale Europene, a fost facut public dupa ce ministrii de finante europeni au aprobat, sambata, plata unei transe de 8.7 miliarde de euro, asigurandu-se astfel ca Atena va putea sa-si plateasca refinantarea datoriilor luna aceasta.

Analistii considera ca o recesiune mai lunga decat cea estimata initial va agrava tensiunile sociale din Grecia, partidul socialist de guvernamant incercand sa implementeze reforme dure pentru a putea satisface solicitarile creditorilor internationali.

Japonia a descoperit noi rezerve de "metale rare"

Oamenii de stiinta japonezi au descoperit un depozit de metale rare, cruciale pentru productia de electronice, in Oceanul Pacific, in jurul insulelor Hawaii, precizand, de asemenea, ca sunt usor de extras.

Descoperirea ar putea mari cantitatile disponibile actuale de o mie de ori, reducand ingrijorarile - care se resimt in preturile acestor metale pe bursele de marfuri - cu privire la oferta disponibila, informeaza The Guardian.

In prezent, China detine cea mai mare rezerva de astfel de materiale, asigurand 97 de procente din nevoia globala. Insa in decembrie a anuntat faptul ca va limita foarte mult exporturile, marind astfel temerile cu privire la cantitatile disponibile si determinand cresterea preturilor de achizitie.

Japonia, care reprezenta o treime din cererea globala, a fost afectata la momentul respectiv, companii precum Sony declarand ca masurile adoptate de China sunt o amenintare la adresa comertului liber. Ca urmare, dupa anuntarea descoperirii, actiunile companiilor de minerit din afara Chinei au inregistrat cresteri considerabile pe burse.

Rezervele sunt estimate intre 80 si 100 miliarde de tone - fata de actualele rezerve globale a caror cantitate confirmata este de 110 milioane de tone, plasate cu precadere in China, Rusia si foste state ale Uniunii Sovietice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#criza Grecia, #suvernitate Grecia, #tensiuni sociale Grecia, #metale rare, #rezerve metale rare Japonia , #criza