Ucraina n-ar sustine constructia Nabucco sau South Stream

Vineri, 27 Martie 2009, ora 15:50
608 citiri
Ucraina n-ar sustine constructia Nabucco sau South Stream
Foto: Inforusia

Kievul considera ca, din punct de vedere economic, mai ales pe timp de criza, modernizarea infrastructurii ucrainene de gazoducte si extinderea capacitatii acestora cu 60 de miliarde de metri cubi este mai viabila decat constructia Nabucco sau South Stream, dupa cum a declarat ambasadorul Markian Kulik.

"Ucraina a sustinut ca intotdeauna ca este mult mai usor si mult mai ieftin - expertii spun ca este vorba de 3-5 miliarde de dolari - sa extindem capacitatea de transport a Ucrainei cu 60 de miliarde de metri cubi. Ceea ce ar echivala capacitatea celor doua conducte proiectate: Nabucco si South South Stream, care au nevoie de investitii mult mai mari. (...)", a declarat ambasadorul Markian Kulik intr-un interviu.

Potrivit expertilor, a explicat ambasadorul, pe viitor va fi nevoie de mult mai multe resurse energetice si, deci, de mai multe rute de transport. "De ce sa nu le obtii cu mai putini bani? In timpul acestei crize este important sa economisesti 8-10 miliarde de dolari si noi suntem pregatiti sa asiguram acest serviciu, care este in interesul tuturor. Este mai usor si suntem gata sa devenim parteneri pe acest proiect", a punctat ambasadorul.

Proiectul gazoductului Nabucco, sustinut de UE si SUA, prevede o capacitate maxima de transport de 31 de miliarde de metri cubi, in timp ce proiectul considerat rival, South Stream, sustinut de Moscova, este capacitat la un volum similar.

Lansat in 2002, proiectul Nabucco ar urma sa aduca gaz din regiunea caspica in vestul Europei, prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria, pana in Germania, ocolind insa Rusia. Constructia conductei de 3.300 km ar urma sa inceapa in 2010, costul total fiind estimat la aproximativ opt miliarde de euro - poate chiar cu un miliard mai putin, datorita scaderii pretului la otel.

"Ucraina nu este parte a Nabucco si nici a South Stream, dar noi am venit cu o sugestie. In loc sa se construiasca ceva mare si costisitor, sa incercam sa imbunatatim capacitatea noastra de transport. Speram ca aceasta propunere va fi evaluata strict din punct de vedere al viabilitatii economice, fara alte ascunzisuri si alte ganduri in subsidiar...", a insistat ambasadorul Markian Kulik.

Ucraina a dovedit, prin conferinta de luni de la Bruxelles despre modernizarea retelei sale de transport a gazului, ca este un partener energetic credibil pentru UE si ca vrea sa impuna o cooperare energetica transparenta, sustine reprezentantul diplomatic al Kievului.

Ambasadorul Markian Kulik a subliniat ca intalnirea de luni de la Bruxelles nu a intervenit in contextul crizei gazelor din ianuarie sau al altor evolutii din piata energetica.

Kulik considera ca declaratia de la finalul conferintei dovedeste credibilitatea Ucrainei ca tara de tranzit si angajamentul ambelor parti pentru o cooperare eneregtica transparenta si pe termen lung. "Suntem foarte satisfacuti de declaratia finala a conferintei, care stabileste o serie de puncte clare ce vor fi de-acum inainte speculate mai putin, mai exact credibilitatea sistemului de tranzit ucrainean. Cu un partener in care nu ai incredere nu discuti proiecte de miliarde de euro, asa cum a facut UE cu Ucraina. Ucraina si Uniunea Europena raman parteneri in sfera cooperarii energetice", a punctat diplomatul.

Ambasadorul a explicat ca Ucraina urmareste doua aspecte strategice, primul fiind cel legat de o mai mare transparenta a sistemului de control al transportului de gaze si cel de al doilea legat de extinderea capacitatii de transport a retelei ucrainene.

Proiectul de modernizare a sistemului de control necesita intre 2 si 2,3 miliarde de dolari, iar extinderea capacitatii energetice a sistemului ucrainean cu inca 60 de miliarde de metri cubi necesita alte 5 miliarde de dolari, a specificat Markian Kulik.

In ceea ce priveste reactia vehementa a Rusiei, ambasadorul Ucrainei considera ca aceasta nu este justificata.

"As spune ca opozitia Rusiei este cel putin ciudata. Din punctul nostru de vedere aceste proiecte sunt si in interesul furnizorului. De ce nu ar vrea sa aiba un sistem de tranzit de incredere? Delegatia Federatiei Ruse a fost invitata la discutiile de luni, au participat - potrivit unor relatari ar fi fost cea mai numeroasa delegatie de la consultari - si apoi au plecat exact inainte sa fie semnata declaratia de final. Nu cred ca au explicat foarte clar despre ce nemultumiri este vorba. Partea ucraineana si partea europeana au subliniat ca Rusia este mai mult decat binevenita sa participe la acest proiect. Nu e ceva impotriva Rusiei, iar consumatorii si tara de tranzit au inteles ca este in beneficiul reciproc pe viitor", a punctat ambasadorul.

Kulik respinge ideea ca ar putea interveni o nou criza a gazelor, chiar si in cadrul acestui context mai tensionat.

"Gazprom si Naftogaz au semnat in ianuarie un contract pe 10 ani. Toate discutiile despre o noua criza a gazelor sunt pure speculatii si intalnirea de la Bruxelles nu are nicio legatura cu aceasta. Livrarile de gaze au acum un statut economic si legal foarte clar, prin contract. La Bruxelles, cum am spus, s-a stabilit nivelul zero de cooperare si am facut primii pasi catre proiecte comune", a explicat ambasadorul ucrainean.

Reformele interne in domeniul gazului vor avea prioritate pentru Ucraina, in ciuda turbulentelor politice interne, a asigurat ambasadorul.

"Aceste reforme vor fi foarte sus pe agenda interna, pentru ca este in interesul nostru. Nu facem reformele numai de dragul de a indeplini anumite directive europene, ci acestea refelcta modul in care noi credem ca trebuie organizata piata gazelor. Energia este este in centrul dezvoltarii economice si a securitatii oricarei tari. Cu cat mai devreme vom implementa aceste reforme, cu atat mai bine. Sigur, depinde si de situatia interna, dar va asigur ca se va afla in centrul atentiei si ca expertii isi vor respecta obligatiile in acest sens", a spus Markian Kulik.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#ambasador Markian Kulik, #propunere extindere gazoducte, #noua criza gaze , #criza