UE se teme de ajutorul financiar al Chinei

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 21:17
2219 citiri
UE se teme de ajutorul financiar al Chinei

Oficialii Uniunii Europene se tem ca motivul pentru care China cumpara datoriile zonei euro are legatura cu slabirea propriei monede si stimularea exporturilor prin intarirea monedei europene.

Presedintele UE, Herman Van Rompuy, a declarat in timpul unei vizite oficiale la resedinta premierului britanic ca Beijingul ar putea avea "ganduri" politice cand se ofera sa ajute zona euro, fiind vorba de fapt de manipularea valutelor, scrie Daily Telegraph.

"Cand cumpara euro, euro se intareste, iar moneda lor se depreciaza", a spus oficialul european, adaugand ca nu vrea sa dezvolte subiectul, deoarece este prea delicat.

Van Rompuy s-a aratat totusi incantat de investitiile facute de China in tarile de la periferia zonei euro si a precizat ca asta arata increderea chinezilor in rezolvarea problemelor financiare.

In ultima perioada, China a promis ca va ajuta zona euro cu o parte din rezerva sa valutara de 2,87 trilioane de euro pentru a asigura stabilitatea globala.

De altfel, prezenta unui creditor puternic a fost simtita in licitatiile pentru obligatiuni organizate de Portugalia si Spania in aceasta saptamana, in care cele doua tari au reusit sa atraga sumele dorite.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....
Comentarii
Dick-Dubya
rank 1
Inainte de a fi confirmat drept primul Presedinte al U.E ( se vehiculau si alte nume, printre care cel al criminalului T. B-liar, care i-a tinut trena lui George W-Dubya Bush, in invadarea Irak-ului )...