UE se teme de ajutorul financiar al Chinei

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 21:17
2328 citiri
UE se teme de ajutorul financiar al Chinei
Foto: bi-me.com

Oficialii Uniunii Europene se tem ca motivul pentru care China cumpara datoriile zonei euro are legatura cu slabirea propriei monede si stimularea exporturilor prin intarirea monedei europene.

Presedintele UE, Herman Van Rompuy, a declarat in timpul unei vizite oficiale la resedinta premierului britanic ca Beijingul ar putea avea "ganduri" politice cand se ofera sa ajute zona euro, fiind vorba de fapt de manipularea valutelor, scrie Daily Telegraph.

"Cand cumpara euro, euro se intareste, iar moneda lor se depreciaza", a spus oficialul european, adaugand ca nu vrea sa dezvolte subiectul, deoarece este prea delicat.

Van Rompuy s-a aratat totusi incantat de investitiile facute de China in tarile de la periferia zonei euro si a precizat ca asta arata increderea chinezilor in rezolvarea problemelor financiare.

In ultima perioada, China a promis ca va ajuta zona euro cu o parte din rezerva sa valutara de 2,87 trilioane de euro pentru a asigura stabilitatea globala.

De altfel, prezenta unui creditor puternic a fost simtita in licitatiile pentru obligatiuni organizate de Portugalia si Spania in aceasta saptamana, in care cele doua tari au reusit sa atraga sumele dorite.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#China zona euro, #zona euro criza, #Uniunea Europeana criza datorii , #criza
Comentarii
Poza Azalleea
Azalleea
rank 2
Poza Dick-Dubya
Dick-Dubya
rank 1
Inainte de a fi confirmat drept primul Presedinte al U.E ( se vehiculau si alte nume, printre care cel al criminalului T. B-liar, care i-a tinut trena lui George W-Dubya Bush, in invadarea Irak-ului )...