UE vrea sa iasa din criza pe spatele pensionarilor

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 06:25
3743 citiri
UE vrea sa iasa din criza pe spatele pensionarilor
Foto: buongiorno-romania.ro

Problemele economice severe cu care se confrunta Europa i-au determinat pe oficialii de la Bruxelles sa adopte masuri de austeritate si reforme controversate. Una dintre ele vizeaza cresterea varstei de pensionare la 70 de ani.

Birocratii vor sa creasca varsta de pensionare pentru milioane de europeni, iar pana la noul termen sa ii puna sa munceasca mai multe ore, pentru a iesi din criza si a preintampina una noua. Comisia Europeana pregateste un sistem unitar de pensii pentru statele membre, scrie express.co.uk.

Oficialii UE considera ca nici un cetatean european nu ar trebui sa petreaca mai mult de o treime din viata la pensie.

Autoritatile de la Bruxelles au in plan chiar cresterea varstei de pensionare la 70 de ani, argumentand ca in 2060, europenii vor trai in medie cu sapte ani mai mult. In acest moment, varsta medie de pensionare in Europa depaseste cu putin 60 de ani.

Reformele proiectate vor sa combata atat criza financiara, cat si cu criza demografica din Europa de Vest.

Pensiile, un butoi de pulbere

Dar Europa sta pe un butoi de pulbere din cauza framantarilor sociale pe care le provoaca guvernele nationale, presate de Bruxelles sa faca reforme sociale dureroase. Nu toata lumea este de acord cu planurile UE, de la pensionarul simplu la politicieni.

"Ar fi scandalos ca UE sa impuna Marii Britanii sau Greciei varsta de pensionare", a declarat parlamentarul britanic Douglas Carswell, recunoscand insa ca Europa are nevoie de o abordare mai realista a pensiilor, impozitelor si a beneficiilor sociale, care trebuie facuta insa "la nivel national".

Guvernul britanic, care intentiona sa creasca varsta de pensionare de la 65 la 66 de ani cel mai devreme in 2024, pare tentat sa grabeasca reforma, potrivit BBC.

Vicepremierul britanic Nick Clegg considera ca majorarea varstei de pensionare va revigora sistemul, dar sindicatele au acuzat guvernul ca pune bazele unui sistem "work-until-you-drop" (munceste-pana-cazi, n.r.).

Se estimeaza ca, pana in 2056, speranta de viata a englezilor va fi de 84 de ani, in cazul barbatilor, si de 89 de ani, in cazul femeilor.

Franta, blocata de proteste

Tara cea mai afectata de planurile Comisiei Europene este Franta, unde varsta de pensionare la barbati este de 58 de ani, cea mai scazuta din Uniune.

Joi, mii de oameni au intrat in greva in Hexagon, ca protest fata de planurile presedintelui Sarkozy de a creste varsta de pensionare la 62 de ani, conform abcnews.go.com.

Greva a creat haos in sistemul de transport, inclusiv in cel aerian, a inchis unele scoli si oficii postale.

In mai multe orase din Franta, sunt planificate peste 200 de marsuri si demonstratii fata de reforma sistemului de pensii.

Pe de alta parte, reforma franceza este blanda, in comparatie cu alte tari. Germania intentioneaza sa creasca varsta de pensionare de la 65 la 67 de ani, cu incepere din 2012. Ministrul german al muncii, Eric Woerth, sustine ca aceasta modificare va produce, in numai sase ani, economii de 19 miliarde de euro.

Austeritate si sange in sud-estul Europei

Luni, agentia RIA Novosti a anuntat ca Rusia, tara care nu face parte din Uniunea Europeana, va creste varsta de pensionare, care este in prezent de 60 de ani la barbati si de 55 de ani la femei. Autoritatile ruse nu au oferit insa detalii privind noul plafon de varsta sau data de la care va intra in vigoare.

Oficialii bulgari au anuntat, marti, ca varsta de pensionare va creste cu trei ani, masura ce va fi pusa in aplicare de la 1 iulie 2011.

In Grecia, intentia autoritatilor de a creste varsta de pensionare de la 61 la 63 de ani, printre alte masuri de austeritate, a condus, luna trecuta, la proteste violente, soldate cu cativa morti.

Statul mediteraneean se confrunta cu o grava criza economica si din cauza sistemului sau lax de pensii, care a permis, ani la rand, pensionarile anticipate.

Tot in sudul Europei, sindicatele spaniole se opun propunerii guvernului iberic de a creste varsta de pensionare de la 65 la 67 de ani.

In Romania, autoritatile au blocat deja pensionarile anticipate, iar, pana in 2014, varsta de pensionare va creste la 60 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati. Pana in 2030, barbatii si femeile vor iesi la pensie la aceeasi varsta, 65 de ani.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#sistem pensii, #reforme Europa, #varsta pensionare Europa , #criza