Ultima speranta a grecilor: Un calugar care a prezis criza - Wall Street Journal

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 23:21
7530 citiri
Ultima speranta a grecilor: Un calugar care a prezis criza - Wall Street Journal
Foto: Wall Street Journal

Legenda spune ca, in urma cu 30 de ani, un calugar crestin a facut o "profetie tulburatoare": Grecia se va confrunta cu o "mare distrugere si confuzie", urmata de foamete si tulburari politice, scrie Wall Street Journal.

In prezent, tot mai multi eleni se agata de vorbele lui Elder Paisios, care a murit in 1994, despre care se crede ca a prevazut criza cu care se lupta statul european, ingropat tot mai mult in datorii.

Interesul pentru calugar a crescut in ultima perioada, noteaza Wall Street Journal.

Paisios cel Batran, care si-a petrecut cea mai mare parte a vietii la Muntele Athos, a devenit extrem de popular, astfel ca multi pelerini se strang sambata la mormantul sau, sa ingenuncheze, sa se roage si sa sarute crucea.

Credinciosii cer ajutor pentru gasirea unui loc de munca, ca sa isi poate plati facturile si pentru a trece cu bine peste problemele financiare care le-au dat viata peste cap, potrivit sursei citate.

"Paisios a prezis multe lucruri, iar profetiiloe lui s-au adeverit. El a prevazut ca vom fi loviti de criza, insa a precizat ca lucrurile se vor imbunatati si ca vom ajunge din nou la prosperitate. El a ajutat multa lume", a declarat Costas Katsaounis, un ofiter in varsta de 41 de ani.

WSJ noteaza ca acest calugar este adesea comparat cu faimosul Nostradamos un farmacist in Franta in secolul XVI despre care unii sustin ca ar fi prezis toate evenimentele importante, de la ascensiunea lui Hitler, la atacurile teroriste de la 11 septembrie.

"Cand se produce un eveniment care aduce o intreaga tara in genunchi, oamenii cauta o explicatie religioasa. Cauta sprijin din zona supranaturalului", a afirmat Vasilios Makrides, profesor de studii religioase si specialist pentru crestinatatea ortodoxa la Universitatea Erfurt din Germania.

Cu economia in al cincilea an de recesiune, un somaj ce trece de 25% si cu cu dificultati la asigurarea hranei chiar si in randul familiilor din clasa de mijloc, multi greci au senzatia ca societatea lor se afla pe marginea abisului si cauta astfel consolare.

Paisios si comertul

Succesul in randul elenilor de care se bucura Paisios a fost exploatat comercial, astfel ca exista numeroase materiale cu numele si chipul sau, de la carti ce cuprind invataturile lui, pana la pliante si afise.

"Se vand ca painea calda. Chiar si ateii incep sa le citeasca. Da oamenilor curaj sa reziste dificultatilor care urmeaza", a aratat Ionnis Aivaliotis, angajat la o librarie cu tematica religioasa in centrul Atenei.

Exista chiar si un ghid de dieta, precum si o carte pentru copii. In plus, exista numeroase magazine de suveniruri situate langa mormantul calugarului.

"Exista prea multa incertitudine. Nu stim ce se va intampla. Oamenii gasesc consolare in credinta. Chiar daca ieri ne-a mers rau, Paisios le da putere oamenilor. Ii ajuta sa reziste", a spus Anastasia Constantinou, care a venit in pelerinaj.

Printre profetiile despre care se vorbeste extrem de mult se numara si aceea in care calaugarul spune ca "poporul va fi atat de dezamagit de politicienii celor doua mari partide, incat se vor satura de ei".

Intr-adevar, la alegerile din acest an, cele doua partide mari din Grecia, pro-austeritate, PASOK (socialist) si Nea Dimokratia (Noua Democratie, de dreapta), au pierdut puternic din sustinerea populatiei, elenii penalizandu-i pentru scaderea nivelului de trai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#calugar criza Grecia, #calugar prezis criza Grecia, #calugar profet Grecia , #criza