Unde a disparut optimismul Comisiei Nationale de Prognoza?

Duminica, 27 Septembrie 2009, ora 18:15
1761 citiri
Unde a disparut optimismul Comisiei Nationale de Prognoza?

Cand vine vorba de depasirea perioadei de criza, nici Comisia Nationala de Prognoza nu isi mai permite sa fie optimista. Ca dovada, cifrele inaintate in ultima prognoza, data publicitatii acum doua zile, se apropie mult mai mult de cele vehiculate peste vara de mai toti analistii economici si institutiile internationale de profil.

"Urmatorele cinci luni se vor caracteriza printr-o usoara crestere economica (...) De la luna la luna lucrurile se indreapta foarte usor", asa declara in iulie, la o emisiune TV Ziare.com, Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza.

La vremea respectiva, CNP miza pe o scadere economica pentru acest an de doar 4%. Intre timp, prognoza CNP s-a inrautatit substantial, produsului intern brut (PIB) estimat recent fiind cu 32,4 miliarde de lei sub nivelul anticipat in prognoza din iunie, atunci cand lucrurile erau de asteptat sa se imbunatateasca.

Din cele 7,7 puncte procentuale cu care se estimeaza acum ca va scadea in 2009 economia, 2,9% revin serviciilor, cate 1,5% revin constructiilor si impoziteleor nete pe produs, 1,3% industriei si 0,5% agriculturii.

Spre deosebire de iunie, cand se miza pe o scadere cu 10 procente a industriei si o crestere cu 2,6% in constructii, noua prognoza marjeaza pe un declin de 13,8% in constructii si de 5,8% in industrie. Tot acum, scaderile din agricultura si servicii sunt estimate la 7,8%, respectiv 5,9%, de unde in urma cu 3 luni se credea ca vor cobori cu doar 2,9%, respectiv 2,2%.

Accentuarea declinului in constructii, agricultura si servicii se reflecta si in numarul de someri, in crestere cu 45.000 fata de estimarea anterioara, cand CNP vehicula cifra de 795.000 de someri.

La capitolul exporturi, fata de varianta de primavara, prognoza preliminara de toamna indica o usoara crestere valorica, de la 28,4 miliarde euro, la 28,6 miliarde euro in acest an, ceea ce echivaleaza cu o scadere procentuala fata de 2008 cu 15%. De partea cealalta, pentru importuri este anticipat un declin fata de anul precedent de 34%, spre deosebire de prognoza precedenta care vorbea de o scadere cu 24,4%.

In consecinta, balanta comerciala a Romaniei pentru acest an este de asteptat sa se cifreze la 8,6 miliarde euro, cu aproape 5 miliarde euro mai mica decat s-a estimat anterior.

Printre singurele estimari care nu s-au inrautatit peste vara in viziunea CNP sunt cele pentru cursul de schimb, ramasa neschimbata la 4,25 lei pentru un euro inca din aprilie, si cea privind rata medie a inflatiei, care a coborat intre cele doua mari prognoze trimestriale de la 5,8 la 5,5% pentru acest an.

Tot aici pot fi incadrate si estimarile pentru castigul salarial mediu lunar si salariul mediu brut. Primul a fost estimat in iunie la 1.820 de lei, in crestere cu 5,5% fata de anul precedent, iar in septembrie s-a modificat in 1.850 de lei. La randul sau, salariul mediu brut a fost estimat initial la 1.693 lei, ca mai apoi sa ajunga la 1.767 lei.

Altfel spus, salariul mediu brut lunar a crescut de la o prognoza la alata cu aproximativ 4,4%, iar ponderea acestuia in castigul mediu brut lunar s-a modificat de la 93% la 95,5%.

Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, pe fondul temperaturilor scăzute şi lipsei vântului şi...
#prognoza preliminara toamna, #prognoza primavara, #IOn Ghizdeanu, #criza economica, #estimari macroeconomice , #criza