Unde sa investiti in timpul crizei?

Joi, 05 Martie 2009, ora 12:26
2973 citiri
Unde sa investiti in timpul crizei?
Foto: hotelsinfethiye.com

Fondurile mutuale cu plasamente monetare, dar si bursa, ar putea reprezenta investitii de succes in perioada de criza.

Pe termen lung, bursa se va dovedi o investitie cu randament crescut. In acest moment bursele din intreaga lume sunt, mai mult sau mai putin, prabusite. Vestea buna e ca nu prea mai unde sa scada, prin urmare, la un moment dat, dupa ce investitorii vor capata din nou curaj si mai ales incredere, vor incepe din nou sa creasca.

"Cred ca investitorii asteapta primele semnale de stabilizare a pietei si au nevoie de repere, sa stie pe ce sa se bazeze, si de praguri sa stie cand sa vanda si cand sa cumpere. Preturile la care am ajuns sunt intr-adevar extrem de mici si reprezinta o oportunitate pentru investitorii pe termen lung, dar reprezinta conceptia investitorilor despre ce urmeaza sa se intample," a declarat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest, pentru Ziarul Financiar.

"Este posibil ca pe fondul aceluiasi entuziasm al pietelor externe, dar negativ, piata locala sa continue sa scada", a adaugat el.

Printre cele mai cautate actiuni la Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) se numarau, joi, titlurile de stat cu dobanda anuala de 11 procente, cu scadenta in martie 2014. Astfel, in deschiderea sedintei s-au tranzactionat titluri de stat in valoare de aproximativ 800.000 de euro.

SIF-urile ar putea reprezenta o investitie buna, pe termen lung, mai ales avand in vedere faptul ca si-au pierdut destul de mult din valoare in ultima perioada, deci puteti achizitiona actiunile la un pret foarte bun.

Spre exemplu, SIF Oltenia (SIF5) a inregistrat o valoarea maxima per actiune de 3,3300 lei, iar cea minima de 0,3400 lei, in ultimele 52 de saptamani, potrivit BVB. Joi, titlurile sale se tranzactionau la pretul 0,3650 lei/actiune.

Titlurile care au pierdut cel mai mult din valoare la ultima sedinta apartin societatii Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagra (EFO), fiind tranzactionate la un pret cu 3,80% mai scazut decat cel din sedinta anterioara.

Potrivit lui Manaila, vor avea cel mai mult de castigat companiile care vor oferi dividende, prin urmare ar fi o idee buna sa va informati despre acest aspect in momentul in care va hotarati sa achizitionati titluri pe bursa.

Diversificarea plasamentelor

Analistii sunt de parere ca diversificarea plasamentelor in mai multe fonduri monetare si de obligatiuni ar da randamente mai bune decat cele ale depozitelor bancare.

De exemplu, plasarea, la inceputul anului, a aproximativ 4.600 de lei in cate zece titluri ale fondurilor care au avut randamente anuale de peste 11 procente, ar avea un randament de peste 17%, scrie Business Standard.

Potrivit lui Bogadan Bilaus, directorul de investitii al Raiffeisen Asset Management, cea mai buna varianta pentru investitorii conservatori ar fi plasamentul resurselor disponibile pe termen scurt in fonduri monetare, iar pe cele disponibile pe termen mai lung de un an, in fonduri de obligatiuni.

Avantajele fondurilor includ absenta comisioanelor de subscriere si retragere si comisionele mici de administrare. De asemenea, se pot retrage banii in 48 de ore, fara a se pierde nimic din randament.

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#fonduri monetare, #bursa de valori, #investitii , #criza