Vanzarile de sarbatori, cele mai slabe din ultimii 20 de ani

Marti, 23 Septembrie 2008, ora 10:47
1251 citiri
Vanzarile de sarbatori, cele mai slabe din ultimii 20 de ani

Comerciantii americani se vor confrunta cu cel mai dramatic sezon de sarbatori de la recesiunea de la inceputul anilor 1980 incoace, sustin analistii.

Lanturile de magazine care o duc in acest moment rau ar putea deveni istorie dupa Craciun, deoarece cumparatorii se despart mai greu de banii lor, relateaza cotidianul american New York Times.

Pe langa economia subreda si consumatorii mai stransi la punga, comerciantii mai au inca o grija: criza creditelor le ingreuneaza eforturile de achizitionare a stocurilor pentru sarbatori.

Cum acordarea creditelor se face din ce in ce mai greu, expertii cred ca orice lant de retail care are in acest moment probleme si nu va avea decat o performanta mediocra la Craciun va fi falimentar la inceputul anului viitor.

Multi comercianti fac tot ce pot pentru a se pregati pentru perioada urmatoare, ce se anunta de pe acum a fi una dificila, controland costurile, inventarul si nivelul angajarilor. Este nevoie de obtinerea unui echilibru delicat: trebuie sa aiba suficiente marfuri in stoc pentru a umple rafturile magazinelor, insa nu atat de multe incat sa ramana nevandute si sa fie vandute la pret redus, erodand castigurile.

In orice caz, cei care vor reusi sa se mentina si dupa acest sezon vor constata ca veniturile lor sunt mult mai mici decat in alti ani. National Retail Federation se asteapta ca vanzarile de sarbatori din Statele Unite, pe lunile noiembrie si decembrie, sa creasca doar cu 2,2% anul acesta, cea mai slaba crestere din 2002 incoace, cand amenintarea unui razboi in Irak, economia subreda si cresterea nivelului somajului i-a facut pe cumparatori sa cheltuiasca mai putin. Prin comparatie, media cresterii vanzarilor de sarbatori este de 4,4% de zece ani incoace.

"Toata situatia este atat de volatila si de incerta. Nu am mai trait o astfel de criza" a explicat economistul sef Rosalind Wells, de la National Retail Federation, pentru Reuters.

"Consumatorii o duc rau de multe luni. Este vorba despre cresterea somajului - acesta a crescut mult in ultima luna si va creste si mai mult - si veniturile reale sunt in declin deoarece pretul lucrurilor de baza precum mancarea si energia creste", a explicat Wells, care se asteapta ca oamenii sa se indrepte spre comerciantii care aplica reduceri.

O redresare a situatiei nu este posibila, cred specialistii, pana la jumatatea anului viitor.

Maria Ionescu

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#vanzari, #sarbatori, #economie, #criza, #SUA, #credite, #comercianti , #criza