Cu o inflație uriașă Europa, BCE lansează indicatori experimentali privind riscurile climatice

Vineri, 27 Ianuarie 2023, ora 16:30
1317 citiri
Cu o inflație uriașă Europa, BCE lansează indicatori experimentali privind riscurile climatice

În timp ce atingerea țintei de inflație de 2% a fost amânată de Banca Centrală Europeană pentru orizontul 2025, instituția se preocupă tot mai mult de riscurile climatice.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a susținut în mai multe rânduri că riscurile de mediu reprezintă o amenițare la adresa politicii monetare și a nivelului inflației.

Prin urmare, BCE și băncile centrale naționale din toate statele membre ale UE au început împreună să elaboreze indicatori statistici – armonizați la nivelul zonei euro – pentru analize legate de climă.

Statistici experimentale

Acești indicatori vor ajuta la analizarea mai eficientă a riscurilor climatice care pot afecta politica monetară, stabilitatea prețurilor și sistemul financiar.

De asemenea, vor ajuta la înțelegerea mai bună a provocărilor și oportunităților cu care ne confruntăm pe măsură ce trecem la o economie mai ecologică, se arată într-un comunicat de presă publicat de BCE.

Primul set de indicatori a fost publicat în ianuarie 2023. Producerea acestor indicatori este complexă și există încă limitări, unele dintre ele substanțiale, datele fiind publicate ca statistici experimentale sau indicatori analitici și ar trebui utilizate cu prudență.

Acești indicatori fac parte din planul mai larg de acțiune al BCE privind schimbările climatice . Sunt o lucrare în curs. Există planuri de actualizare a acestora pe baza metodologiei îmbunătățite și a surselor de date suplimentare.

Datele experimentale sunt date economice și financiare, colectate și compilate de BCE, a căror calitate este oarecum mai scăzută decât cea a altor statistici BCE.

Cu toate acestea, aceste seturi de date sunt considerate suficient de fiabile pentru a fi utile în scopuri de politică monetară și diferite sarcini ale Sistemului European al Băncilor Centrale - SEBC și, prin urmare, pot fi de interes și pentru utilizatorii din afara BCE, menționează comunicatul.

Trei tipuri de indicatori

Noul set de indicatori cuprinde trei tipuri aparte: indicatorii experimentali privind finanțarea durabilă, indicatorii analitici privind emisiile de carbon finanțate de instituțiile financiare și indicatorii analitici privind riscurile fizice legate de climă.

Indicatorii experimentali privind finanțarea durabilă oferă o imagine de ansamblu asupra instrumentelor de datorie etichetate drept ”verzi”, ”sociale”, ”sustenabilitate” sau ”legate de sustenabilitate” de către emitent care sunt emise sau deținute în zona euro.

Indicatorii analitici privind emisiile de carbon finanțate de instituțiile financiare oferă informații despre intensitatea de carbon a portofoliilor de titluri și împrumuturi ale instituțiilor financiare și despre expunerea sectorului financiar față de contrapărțile cu modele de afaceri intensive în carbon.

Indicatorii analitici privind riscurile fizice legate de climă analizează impactul hazardelor naturale, cum ar fi inundațiile, incendiile sau furtunile, asupra performanței portofoliilor de împrumuturi, obligațiuni și acțiuni.

Citește și:
Politicile Bruxellesului încep să dea roade: Reducere cu 5% a numărului de porci în UE în doar un an de zile!
Politicile Bruxellesului încep să dea roade: Reducere cu 5% a numărului de porci în UE în doar un an de zile!
Politicile Comisiei Europene de descurajare a creșterii animalelor de fermă, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect se seră, încep să se vadă în scăderea populațiilor de animale....
Patru bănci au căzut în 11 zile, un nou faliment la orizont: Eforturi disperate pentru evitarea unui dezastru
Patru bănci au căzut în 11 zile, un nou faliment la orizont: Eforturi disperate pentru evitarea unui dezastru
Criza sistemului financiar-bancar internațional continuă și o a cincea bancă luptă pentru supraviețuire. În numai 11 zile, patru bănci și-au închis porțile: Silvergate Capital Corp.,...
#economie , #stiri economice