Ziare.com

Austeritatea este un pansament, nu o solutie

Joi, 10 Mai 2012, ora 18:39

   

Austeritatea este un pansament, nu o solutie
Sunt la mare moda recomandarie oficialilor din diferite tari, a expertilor si economistior, de genul "puneti-va, fratilor, ordine in tara, scazand deficitele, reducand datoria publica, facand reforme structurale si restabilind credibilitatea, atat de subrezita".

Sfaturile sunt cu atat mai comice, cu cat adesea ni le dau chiar cei care au marit datoria publica, au creat dezordinea si au subrezit credibilitatea.

Intrebarea este cum sa restabilesti credibilitatea, acolo unde criza s-a si transformat in recesiune? Cum sa restabilesti cresterea economica, in timp ce austeritatea duce, in continuare, la scaderea consumului si la cresterea somajului?

Nu poti pretinde ordine acolo unde pietele proprii nu sunt stabile, unde ele genereaza fluctuatii mari ale burselor si destabilizarea activelor, unde se raspandeste frica de pierdere a salariilor sau de diminuarea lor. In plus, nu poti pretinde dezvotare economica, atunci cand tinerii nu-si mai pot construi locuinte si continua sa locuiasca alaturi de parintii lor, se arata intr-o analiza Project Syndicate.

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

Unele state cauta sa-si echilibreze bugetul, reducand cheltuielie pentru a-si crea resurse, in loc sa caute resurse prin crearea de noi venituri, obicei care se practica in multe parti, cu pretentie de program economic.

Expertii stiu ca exista strategii alternative. Germania, de exemplu, si-a asigurat in permanenta o marja de manevra fiscala, menita sa intervina in investitiile pe termen lung, pentru ca niciun accident economic sau politic sa nu poata opri desfasurarea lor.

BCE trebuie pretuita

In fond, situatia fiscala a Europei, luata pe ansamblu, nu este atat de grea cat pare. Raportul dintre credite si PIB este perfect comparabil cu cel din SUA, poate uneori chiar mai bun.

Daca fiecare stat din SUA si-ar judeca politica economica independent, este sigur ca si America ar cadea intr-o criza financiara, de tipul celei europene. Intrucat situatia dintr-un stat sau altul nu se confunda cu cea de ansamblu. Intr-un complex economic, intregul este totdeauna mai mare decat partile sale componente, luate in parte.

Daca Banca Centrala Europeana s-ar imprumuta, pentru a acorda credite la randul sau, costul serviciului datoriei europene ar scadea. BCE se bucura de mai multa credibilitate decat un stat luat separat, iar Europa ar avea resurse pentru a stimula cresterea economica si ocuparea fortei de munca.

Exista deja, in cadrul european, institutii care pot participa la finantarea de investitii pe termen scurt. O asemenea institutie este Banca Europeana de Investii (BEI). Ea are in vedere indeosebi IMM-urile, unitati flexibile, operative si excelente surse creatoare de locuri de munca.

De la austeritate, la privatiune si la foame

Axarea intregii atentii europene pe austeritate duce la diagnosticarea gresita a problemei. Grecia a cheltuit prea mult in contul creditelor, in timp ce Spania si Irlanda au avut, inainte de criza, un excedent bugetar confortabil si un raport scazut intre credite din PIB.

Neadaptarea politicii fiscale la cerintele reale ale momentului poate sa agraveze situatia, in loc s-o ajute, iar, daca problemele Europei au zone fragile, cum ar fi neincasarea impozitelor, modificarea acestora poate avea un impact care sa agraveze si mai mult fragilitatea.

Austeritatea produce adesea efecte vizibile pe termene foarte scurte, dar, pe termen lung, consecintele ar putea fi severe. Exemplul cel mai concret il avem in tara noastra, cand, in anii '80, deficitele financiare si echilibrul balantei de plati fiind scapate de sub control, regimul de atunci a incercat sa le readuca la parametri normali, exclusiv prin austeritate.

A urmat, imediat, o perioada de foame si privatiuni pentru populatie, dar nu s-a revigorat nici industria. Pe termen scurt, resursele financiare pentru platile externe au fost regenerate, dar, pe termen lung, ele au ramas definitiv compromise. Foamea si privatiunile n-au incetat pana la caderea regimului.

Nici astazi, privatiunile, ca singur mijloc de a iesi din recesiune, nu pot fi masuri de parspectiva. Efectul lor pe termen scurt este, insa, inselator. Recesiunea nu ajuta cu nimic in perspectiva. Pe termen lung, sunt valabile numai investitiile, incurajarea consumului, dezvoltarea constructiilor si creditarea lor in conditiile unui sistem bancar bine asigurat, toate fiind si surse de venit ale statului, prin impozite.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1780 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Austeritatea unora a fost belsugul PDL-acilor de la Cluj si Neamtz!

Asta-i secretul, ce-au furat de la pensionari a mers la partid!
Altfel cum se imbogatzeau astia, cum avea sute de mii de euro in conturile stiute si mai ales in alea nestiute!
Ma intreb la ce mai platim servicii de informatzii?
Sunt foarte slabi securistii romani!

 

gre ***!

agentii 'stie tot da' nu spune'.

"Sunt foarte slabi securistii romani!" Nu! sunt grasuni, rumeni...

Nu mi s-au parut slabi, dimpotriva! sunt grasuni, rumeni la fata, au salarii bune, se descurca...

asa e maxi

ia intreaba pe vosganian cum se face sa duduie economia...sau pe greci...

Nu e asa deloc !

Grecii cheltuiesc ca nebunii. dar nu ar fi cheltuiala cit e ca nu sint resurse.
Comparatia cu US este ridicola . La mine in stat este un deficit de 3 miliarde dolari cam la aceiasi populatie cu a greciei. Grecia are de 120 ori mai mult, dar fara industrie sa se refaca. Turismul nu e sursa sigura . Cind e omul fara bani, face concediu la soacra-sa pe prispa . daca nu am bani, nu ma duc in Tahiti .
Grecii sint platiti regeste daca lucreaza la stat. Pensii ce nemtii nici nu viseaza. Statul poate functiona si cu jumate din citi salariati are. Restul..... sa se duca la capsuni , cum se duc altii. Cine spune ca trebuie sa lucrezi la primarie mereu ?
Ca va creste somajul.... Deh ! Pe ce baza au facut atitea posturi la ptimarii ? Trebuie primar, contabila notar si cineva ce se ocupa de tauri.
Am trimis un pachet si in Romania a ajuns in 5 zile si in creta a durat 3 luni +. Puse odata .

 

la cine incerci tu sa le deschizi ochii...

niste i.d,iot-i...iar cine nu este...este condus numai de interese meschine...

In partea turceasca a Cretei?

De asta a durat 5 luni, ca-s dusmani...

Austeritatea,

Poate fi legitimizată pentru toată suflarea unui neam,după un război pierdut,după un cutremur(Doamne fereste!După cel din '77,a inceput la noi atacurile la sistem...),epidemii(si iar Doamne fereste...)!
La noi,a venit ca o grindină cu bobul cat Boc si
părtinitoare,cat poate fi in caracterul lui Băse!
După mine,consumismul intr-o tară care nu-si mai
produce nici hrana la 60%,care are societăti de stat
cu manageri privati,care nu are program educational SOCIAL,dar cu conditii ce prevăd un minim de competitie si...multe altele,metodele portocalii au fost ceva de vis URÂT !
Elevilor mei,le vorbeam la dirigentie despre
cumpătare,despre respectul fată de bunul obstesc..Iar azi,astea sunt povesti si semn că eu sunt bătran,iar ei pot face tot ce poftesc...Fără disciplină,ordinea
veche sau nouă,va duce la promiscuitate....

 

PS

Autorii atat de inteligenti ai articolului sa citeasca istoria Germaniei

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor