Banca centrala a Germaniei se afunda in datorii, in incercarea de a salva zona euro

Joi, 02 Februarie 2012, ora 19:29
1583 citiri
Banca centrala a Germaniei se afunda in datorii, in incercarea de a salva zona euro
Foto: The Telegraph

Banca centrala a Germaniei si-a epuizat stocul de active private, acumuland datorii in valoare de un sfert de miliard de euro, in incercarea de a salva zona euro.

Operatiunile fac parte din reteaua de plati automate TARGET2 a Bancii Centrale Europene, ce au loc intre bancile centrale ale tarilor din zona euro, potrivit Economy Watch.

Bundesbank a acordat deja 496 de miliarde de euro tarilor aflate in dificultate, in special Greciei, Irlandei, Italiei si Spaniei.

"Aceasta situatie ajunge intr-un punct riscant. Aceasta suma depaseste o data si jumatate bugetul total al Germaniei. Daca o tara puternic afectata de criza va iesi din zona euro, acest lucru va fi devastator pentru Bundesbank", a afirmat profesorul de la Osnabruck University, Frank Westermann.

Inainte de izbucnirea crizei, banca centrala a Germaniei, organism dominant in sistemul european, obisnuia sa isi faca rezerve de stocuri private in valoare de 270 miliarde de euro.

Insa aceasta masura de siguranta a fost abandonata anul trecut, cand banca a vandut active pentru a satisface cererea prea mare.

Dupa ce criza datoriilor a afectat tot mai multe economii mari din zona euro, Bundesbank a fost nevoita sa se imprumute pentru a-si indeplini obligatiile de compensare a scurgerilor de capital, din moment ce a refuzat sa-si vanda rezervele de aur.

Astfel, institutia datoreaza 228 miliarde de euro bancilor germane.

"Motivul pentru care Banca Centrala Europeana a inceput tiparirea de bani in decembrie a fost pentru a evita afundarea mai adanca a Bundesbank in datorii", a declarat profesorul Westermann, referindu-se la masura BCE de a acorda bancilor 489 miliarde de euro sub forma de credite ieftine pe timp de trei ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Bundesbank criza zona euro, #banca centrala Germania, #datorie Bundesbank , #datorii