CE avertizeaza Romania: Riscuri ridicate la adresa sustenabilitatii finantelor publice

Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 21:55
3088 citiri
CE avertizeaza Romania: Riscuri ridicate la adresa sustenabilitatii finantelor publice
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana (CE) a avertizat luni ca 11 state europene, printre care si Romania, se confrunta cu riscuri ridicate la adresa sustenabilitatii finantelor publice deoarece nivelul datoriei lor va fi ridicat chiar si peste 10 ani.

Intr-un raport privind sustenabilitatea fiscala, Comisia Europeana sustine ca Franta, Italia, Belgia, Irlanda, Spania, Croatia, Portugalia, Romania, Slovenia, Finlanda si Marea Britanie se confrunta cu riscuri ridicate, transmite Reuters. Raportul nu se refera la Grecia si Cipru care sunt inca in programe de asistenta financiara.

Informatiile au la baza estimarile macroeconomice publicate de CE in noiembrie 2015.

Raportul GRECO pentru Romania: Coruptia parlamentarilor si a magistratilor

Raportul nu contine recomandari urmand ca, ulterior, Comisia Europeana sa prezinte recomandari specifice fiecarei tari.

Statele cu cele mai bune performante in privinta sustenabilitatii fiscale sunt Danemarca, Germania, Estonia si Letonia.

In cazul Romaniei, in raport se arata ca pe termen scurt tara nu se confrunta cu riscuri semnificative de presiuni fiscale, desi unele variabile (cum ar fi pozitia investitiilor internationale nete) ar putea indica spre unele posibile dificultati pe termen scurt.

Pe termen mediu, in conditii normale si fara o schimbare a politicii fiscale, datoria publica a Romaniei ar putea creste la peste 60% din PIB in 2026. Pe de alta parte, Comisia Europeana estimeaza ca datoria Romaniei ar putea scadea la aproximativ 35% din PIB in 2026 daca balanta structurala va fi in linie cu MTO (medium-term objective) iar tara va respecta prevederile Pactului de Stabilitate si Crestere.

In plus, apar riscuri pe termen lung care deriva din pozitia bugetara initiala nefavorabila, la care se adauga cheltuielile publice legate de imbatranirea populatiei.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#avertisment Comisia Europeana finante datorie Romania , #datorii