China, o tara bogata cu oameni inca saraci

Duminica, 25 Martie 2012, ora 09:33
4028 citiri
China, o tara bogata cu oameni inca saraci

Este greu sa stim daca economia Chinei, evoluata in ultimii ani cu motoarele supraincalzite, se indreapta spre o aterizare lina, diminuand ceva din spectaculoasele ei cresteri economice, sau o asteapta prabusirea, in urma imposibilitatii de a sustine in continuare ritmul acestor cresteri.

Super-competitivitatea Chinei in urma salariilor mici

Se cunoaste ca extraordinarul excedent comercial al economiei chineze provenea in mare parte din faptul ca moneda nationala, yuanul, era mult subevaluat, in principal in urma fortei de munca platita ieftin in interiorul tarii.

In prezent insa, in urma unor mutatii relative atat in ce priveste salariile, cat si in ce priveste valoarea yuanului au intervenit scaderi ale excedentului comercial, care devenise spectaculos in anii trecuti. La aceasta, si-a adaugat aportul, bineinteles, si criza globala la care asistam.

Atrage atentia faptul ca excedentul, evaluat la 300 miliarde dolari in 2008, a fost de atunci in continua scadere, ajungand in luna februarie a acestui an la un deficit de 31 miliarde dolari.

Prosperitatea Chinei insa nu s-a modificat, dovedind ca nu totdeauna excedentul sau deficitul comercial ajung rapid sa se reflecte in economia nationala si in buzunarul omului, potrivit Project Syndicate.

Spre deosebire de majoritatea tarilor lumii, China poate exporta din plin, produsele sale fiind solicitate de parteneri din intreaga lume, intrucat salariile inca mici din tara le-au facut super-competitive in afara.

Salarii mici, consum mic

Competitivitatea a ramas ridicata chiar si in ultimii ani, desi asupra preturilor exercita unele presiuni atat inflatia, cat si cursul valutar.

Nu o data, factorii de decizie din economia Chinei au intervenit atat asupra inflatiei, cat si asupra schimbului. Pentru a limita inflatia, salariile au fost pastrate multa vreme constante, ceea ce limiteaza consumul. Sistemul insa nu este prea mult afectat de consumul intern mic, atata timp cat exportul infloreste. De asemenea, in doua perioade (1995-2005 si 2008-2010) Banca Centrala a Chinei a tinut rata de schimb la un curs fix.

Dar nici macar o economie centralizata, ca cea a Chinei, nu poate stapani asemenea fenomen pe durata nelimitata. In perioadele 2005-2008 si 2010-2011, sistemul economic centralizat al Chinei a permis aprecierea dolarului fata de moneda nationala, cu 25%.

Efectul s-a reflectat rapid in salarii. In zonele puternic industriaslizate, ca Beijing, Shenzhen sau Shanghai, salariile au crescut si ele cu 22%. In alte zone, cu multa forta de munca disponibila, cresterile au fost mai modeste sau deloc.

Legile economiei nu pot fi eludate nelimitat

In zonele industrializate, managerii chinezi au inceput sa introduca tehnologii automatizate, urmand drumul parcurs in deceniile anterioare de Japonia si Coreea de Sud. Asemenea masura va mentine costul muncii la un nivel scazut, creind totodata oportunitatea unor calificari superioare.

Se produc contradictii vizibile. Industria chineza se apropie tot mai mult de cele avansate, dar salariile raman mici (0,50 USD pe ora, in medie) si, ca urmare, teoretic, nimeni nu poate concura exporturile acestei tari.

In practica insa, undeva, legile economiei nu pot fi eludate nelimitat. Un observator atent isi da usor seama ca actualul drum al Chinei are oarecare asemanare cu cel urmat de Japonia cu cateva decenii in urma.

Printr-o inalta tehnologizare, Japonia nu si-a depreciat forta de munca ieftina, ci dimpotriva, a valorificat-o superior. Ca urmare, din 1980, tara a inregistrat cresteri economice an de an, pana in martie anul trecut.

Va urma China calea Japoniei?

Ca sa-si mentina exporturile insa, Japonia n-a constrans oamenii sa lucreze ieftin, ceea ce nici nu se poate face intr-un stat democratic, dar a tinut sub control cursul valutar. Oscilatiile dolarului sunt controlate de catre Banca Japoniei, prin injectari sau retrageri de valuta de pe piata, dupa nevoie.

China nu si-a propus inca acest deziderat, dar va fi nevoita sa ajunga la el. Nimeni nu poate tine sub control un miliard de salariati, platiti cu 50 centi pe ora. In momentul cand salariatii vor fi platiti la valoarea reala a muncii lor, numai controlul cursului valutar va asigura continuarea exporturilor.

Legile economiei politice spun ca acest lucru este nu numai posibil, dar chiar inevitabil si, numai prin functionarea lui, exportul chinez va ajunge sa fie unul strict concurential, nu unul de dumping, ca in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#China deficit, #China economie, #China putere munca , #datorii