Ziare.com

China, o tara bogata cu oameni inca saraci

Duminica, 25 Martie 2012, ora 09:33

   

China, o tara bogata cu oameni inca saraci
Este greu sa stim daca economia Chinei, evoluata in ultimii ani cu motoarele supraincalzite, se indreapta spre o aterizare lina, diminuand ceva din spectaculoasele ei cresteri economice, sau o asteapta prabusirea, in urma imposibilitatii de a sustine in continuare ritmul acestor cresteri.

Super-competitivitatea Chinei in urma salariilor mici

Se cunoaste ca extraordinarul excedent comercial al economiei chineze provenea in mare parte din faptul ca moneda nationala, yuanul, era mult subevaluat, in principal in urma fortei de munca platita ieftin in interiorul tarii.

In prezent insa, in urma unor mutatii relative atat in ce priveste salariile, cat si in ce priveste valoarea yuanului au intervenit scaderi ale excedentului comercial, care devenise spectaculos in anii trecuti. La aceasta, si-a adaugat aportul, bineinteles, si criza globala la care asistam.

Atrage atentia faptul ca excedentul, evaluat la 300 miliarde dolari in 2008, a fost de atunci in continua scadere, ajungand in luna februarie a acestui an la un deficit de 31 miliarde dolari.

Prosperitatea Chinei insa nu s-a modificat, dovedind ca nu totdeauna excedentul sau deficitul comercial ajung rapid sa se reflecte in economia nationala si in buzunarul omului, potrivit Project Syndicate.

Spre deosebire de majoritatea tarilor lumii, China poate exporta din plin, produsele sale fiind solicitate de parteneri din intreaga lume, intrucat salariile inca mici din tara le-au facut super-competitive in afara.

Salarii mici, consum mic

Competitivitatea a ramas ridicata chiar si in ultimii ani, desi asupra preturilor exercita unele presiuni atat inflatia, cat si cursul valutar.

Nu o data, factorii de decizie din economia Chinei au intervenit atat asupra inflatiei, cat si asupra schimbului. Pentru a limita inflatia, salariile au fost pastrate multa vreme constante, ceea ce limiteaza consumul. Sistemul insa nu este prea mult afectat de consumul intern mic, atata timp cat exportul infloreste. De asemenea, in doua perioade (1995-2005 si 2008-2010) Banca Centrala a Chinei a tinut rata de schimb la un curs fix.

Dar nici macar o economie centralizata, ca cea a Chinei, nu poate stapani asemenea fenomen pe durata nelimitata. In perioadele 2005-2008 si 2010-2011, sistemul economic centralizat al Chinei a permis aprecierea dolarului fata de moneda nationala, cu 25%.

Efectul s-a reflectat rapid in salarii. In zonele puternic industriaslizate, ca Beijing, Shenzhen sau Shanghai, salariile au crescut si ele cu 22%. In alte zone, cu multa forta de munca disponibila, cresterile au fost mai modeste sau deloc.

Legile economiei nu pot fi eludate nelimitat

In zonele industrializate, managerii chinezi au inceput sa introduca tehnologii automatizate, urmand drumul parcurs in deceniile anterioare de Japonia si Coreea de Sud. Asemenea masura va mentine costul muncii la un nivel scazut, creind totodata oportunitatea unor calificari superioare.

Se produc contradictii vizibile. Industria chineza se apropie tot mai mult de cele avansate, dar salariile raman mici (0,50 USD pe ora, in medie) si, ca urmare, teoretic, nimeni nu poate concura exporturile acestei tari.

In practica insa, undeva, legile economiei nu pot fi eludate nelimitat. Un observator atent isi da usor seama ca actualul drum al Chinei are oarecare asemanare cu cel urmat de Japonia cu cateva decenii in urma.

Printr-o inalta tehnologizare, Japonia nu si-a depreciat forta de munca ieftina, ci dimpotriva, a valorificat-o superior. Ca urmare, din 1980, tara a inregistrat cresteri economice an de an, pana in martie anul trecut.

Va urma China calea Japoniei?

Ca sa-si mentina exporturile insa, Japonia n-a constrans oamenii sa lucreze ieftin, ceea ce nici nu se poate face intr-un stat democratic, dar a tinut sub control cursul valutar. Oscilatiile dolarului sunt controlate de catre Banca Japoniei, prin injectari sau retrageri de valuta de pe piata, dupa nevoie.

China nu si-a propus inca acest deziderat, dar va fi nevoita sa ajunga la el. Nimeni nu poate tine sub control un miliard de salariati, platiti cu 50 centi pe ora. In momentul cand salariatii vor fi platiti la valoarea reala a muncii lor, numai controlul cursului valutar va asigura continuarea exporturilor.

Legile economiei politice spun ca acest lucru este nu numai posibil, dar chiar inevitabil si, numai prin functionarea lui, exportul chinez va ajunge sa fie unul strict concurential, nu unul de dumping, ca in prezent.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2692 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toarasu Pitigoi, iea devarat ca datu cu parerea ie la liber !

Da sa sti ca chinejii, decand ia facut mama lor acu 6000 da ani, dupa cum ie iei a textati documentar, a a stiut sa caza in picioare, cum niciun neam dupe lumea asta na stiut !

Pai daca si toarasu Nastradinus ala, stia da chineji co sa castige al 3lea razboi mondial si ca iei o sa sa fie sefi peste lumea asta, careo sasi mute capitala la Washinton si careo sa aibe 2 presedinti I-Tzik sicu Shtru-L !

Ca daia vreau io sa vie chinejiin cua, casa nen vete si pa noi cum face iei sa caza tot in picioare si puate cu ocazia asta, ii punem sa le rupa picioarele la malagambisti, casa nu mai puata iei sa fuga panan Congo si sa sa laude ca vine sin apoi!

Asa sa nea jute Hu Jintao !

Semneaza:

Mache PSD Erie
Abasador Estraordinar si Plindapotential al
Republicii Populare Chineze la ziare.com

 

 

Titlu tendentios

China o tara bogata cu oameni muncitori. Acesta e titlu corect capitalistilor de 2 bani.

 

 

Cand o sa spunem,Romania-o tara bogata fara socialism ori comunism?

Poate in iunie,daca vor iesi cu totii la vot ca sa fereasca Romania de ghearele mafiote ale Uniunii Socialist Liberale.

 

 

Aceasta este caracteristica principala a sistemului comunist

Creaza, in timp, o populatie uniformizata, nemotivata, saraca, practic la limita subzistentei, dependenta de statul totalitar care imparte ce poate si cat poate (produsele unei economii ineficiente).
Dupa epoca maoista, la inceput mai greu, apoi mai viguros, chinezii au adoptat reforme care au adus o anumita liberalizare economica. Dar de libertate politica si democratie (multipartidism si alegeri libere) nu se poate vorbi. Omul mediu (fara proprietatea medie mostenita din tata in fiu, asa cum este normal intr-o economie fireasca bazata pe proprietatea privata) nu poate fi cu adevarat liber, chinezii se zbat intre marile concerne si imbogatitii tranzitiei care sunt interesati in a exploata forta de munca ieftina (cu alte cuvinte venituri mici) si statul totalitar condus de Partidul Comunist la fel de ineficient din punct de vedere social, civic si uman ca si pe vremea lui Mao.

 

 

toata stima pt China !

La ce folos smekeria in Romania ?
Fara munca nu are cum sa iasa plus-valoare .

e-he , daca nu vrem sa pricepem , daca se continua cu lamentarile pentru pensii si salarii .... tot cu caruta o sa mergem inspre Europa .

 

 

Dar care este valoarea reala?!

Sa zicem ca esteb aia care ioti asigura 2800 calorii pe zi, 12 mp de camera , trabnport, un pachet de tigari si ceva beutura plsu alte fleacuri .
Insa unele dintre cele necesare poarta multe alte cestii - de ex accize, impozite, samd. Deci cam naspa cu valoarea reala. De ex stiti de ce maricanii au maini cu cilindreee mai mare si cuti automate si mai putine diesel decat europeni? Fiindca la ei benzina este mai ieftina. Adica nu este super sipra impozitata ca in Europa!!
Sau alta : credeti ca degeaba am scris tigari si beutura? Pao care credeti ca este diferenta dintre un pachet de Kent (2, 40 euro in ROmania) si Germania (cam 4 dacabu 5)? Taxe. Adica tot ce trece de 80 eurocenti sunt impozite!!! La bautura la fel .

Deci ce inseamna valoarea reala?! Ca din jocul taxelor (mai ales pe energie) se prea poa ca 100 de euro dintr-o trara sa fie 200, 300 in alta tara...

 

 

@PSD-Erie, Io mă voi declara multumit Că_Cand ...

Tooti,To'arăsi Romanii vor avea

Pisd_Erie

(Pardon ! I Beg Your Pardon !)

Puzd_Erie de

Pisdettes Robotici Perfecte

Fie_Care Roman Mascul, făcute in China ...
Cu Programe Bine_Făcute, Profesioniste,
cu Consultantă la Programare din Partea of the Koorvettes ... :)):)):))

Poate ASA iese Dreaqquu' din Romani ...

Care ii impiedică să isi contruiască Bine o Romanie Meritată de Acolo le vine ...

"N-are" Destule, Pisderie de Pisdettes ...

Adică sunt Ne_Phouttuti Suficient ...

 

 

Mai pleacă Bheyyyiii D'Atchileea in Our ... :)):)):))

Că ne-am săturat săne fie Ţara Belită sub Cuvant de Alegeri Libere in Care Derbedeii Politici să ia Votuu' si apoi să se ducă la Ăilaltii ...

Adică
Sărăcie,
Destrămare Natională si Statală si

Slugi de Zmekeri ca Tălikă, iesiti de SUB Fustele Murdare de ... :)):)):))

ale unei Democratii Violate in TOATE, To'arăsi Orifitiili ... :)):)):))

Cius D'Atchileea ... :)):)):))

 

 

Nu exista nici o tara cu numele de China. Este o tara cu numele

Republica Populara Chineza, si inca o tara cu numele Taiwan.
Chinezii sint zgirciobi, neamuri pr0aste, spioni, oameni cu doua fetze.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor