Datoria Romaniei creste vertiginos: Suntem periculos de aproape de limita admisa in UE

Luni, 08 Februarie 2016, ora 10:09
6328 citiri
Datoria Romaniei creste vertiginos: Suntem periculos de aproape de limita admisa in UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Datoria publica a Romaniei s-a situat la finele anului 2014 imediat sub pragul de 40% din produsul intern brut (PIB), potrivit datelor definitive publicate de Eurostat.

De retinut ca aceasta este valoarea oficiala la nivel european, care asigura comparatia intre statele membre si corespunde metodologiei utilizate pentru aplicarea procedurii de deficit excesiv.

Am facut o selectie a datelor prezentate de oficiul de statistica al UE, pentru vedea cum ne pozitionam in context european.

Precum si ce invataminte putem trage din evolutiile survenite pe fondul crizei economice si a revenirii din aceasta criza.

De remarcat evolutia datoriei publice a Cehiei, fosta colega de bloc estic, care a scazut in termeni relativi la PIB si se indreapta inapoi spre pragul de 40%.

De altfel, ea nu face decat sa se inspire din modelul german. Dupa apropierea periculoasa de pragul de 80% in 2012 (79,7% mai precis), nemtii au demarat un program de reducere a datoriei publice.

Situatia Romaniei

O diferenta majora intre expunerile pe datoria publica si o explicatie pentru diferentierea neta intre situatia Greciei si situatia Italiei consta in cine detine drepturile pe aceasta datorie. Daca este mai mult concentrata catre grupuri din exterior sau catre entitati si persoane fizice din propria tara. Evident, tarile mari, cu cetateni mai bogati si cu forta financiara superioara sunt avantajate din aceasta perspectiva.

Desigur, insa, nu este si cazul Romaniei, care, in cazul acumularii unor obligatii de plata aferente unei eventuale cresteri a datoriei publice raportate la PIB si/sau a ratei dobanzii si/sau a cursului valutei in care este denominata datoria s-ar afla mai degraba la cheremul unor creditori straini. Care, evident, ar avea interese straine.

Vestea buna este ca datele operative furnizate de Ministerul Finantelor arata in prezent o scadere a nivelului datoriei guvernamentale raportate la PIB estimat pentru anul trecut la 38,5%.

Vestea mai putin buna este ca alte trei miliarde de lei s-au adaugat intre timp la aceasta datorie, care a urcat de la 265,7 miliarde lei la finele lui 2014 la 268,7 miliarde lei la 30 noiembrie 2015.

Practic, cresterea datoriei s-a situat sub cresterea PIB, ceea ce a dus, deocamdata la reducerea acesteia in termeni relativi.

Citeste mai departe despre Datoria Romaniei - o evolutie in jurul pragului maxim. Situatia in UE si niste concluzii pe Cursdeguvernare.ro

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#crestere datorie Romania, #datorie Romania, #datorie Romania UE, #datorie tari UE , #datorii