Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Grecia a dat o lectie despre ce inseamna capitalismul cu adevarat

Marti, 07 Iulie 2015, ora 07:19
19261 citiri
Grecia a dat o lectie despre ce inseamna capitalismul cu adevarat
Foto: Hepta.ro

Rezultatul referendumului din Grecia reprezinta o infrangere majora pentru creditorii externi, in frunte cu Germania condusa de Angela Merkel, care a insistat ca nu exista alta cale pentru eleni decat sa achite datoria uriasa.

Votul este o lectie dura pentru cei cu viziuni conservatoare, dar si pentru cei care cred ca Guvernul de la Atena e format din niste amatori sau din idealisti de stanga ce au de gand sa fenteze regulile si sa traiasca un fel de vis in stilul lui Che Guevara, arata jurnalistul Jim Edwards de la Business Insider.

Referendumul aduce nori negri pe cerul Greciei

Grecia, dupa un "nu" care zguduie Europa: Reactie transanta a Angelei Merkel

"Aceste idei sunt total gresite. Votul exprimat de greci reprezinta esenta capitalismului", sustine sursa citata.

Jurnalistul Business Insider aminteste ca Germania si restul UE au pornit de la ideea ca Grecia s-a indatorat, asa ca trebuie sa isi achite toate restantele. Liderii europeni au avut in cap ca este un drum cu sens unic: daca imprumuti cuiva bani, atunci acela e obligat sa iti restituie totul.

Iesirea Greciei din zona euro, scenariul de baza luat in calcul de bancheri

"Insa NU asa functioneaza pietele financiare libere. Indatorarea nu garanteaza viitoarele plati. De fapt, e un risc pe care creditorii si-l asuma, in speranta ca si-ar putea recupera banii, la un moment dat. Cuvantul de baza este risc. Daca esti dispus sa faci acest pas, atunci vei primi ceva in plus: o dobanda.

Intr-adevar, exista si reversul medaliei: e posibil sa pierzi bani. Iar Grecia tocmai a jucat la cacealma cu Germania", a explicat sursa citata.

Fondul Monetar International (FMI) a imprumutat Grecia cu 1,5 miliarde de euro, suma ce trebuia restituita pana la finalul lunii trecute. Insa Atena nu a facut aceasta plata. Mai mult, in iulie expira termenul-limita pentru o rata de 3,5 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana (BCE).

"Asa functioneaza lucrurile in capitalism. Insa e ramarcabil faptul ca a fost nevoie de un guvern ales pe baza unui vot democratic, ale carui birouri sunt ticsite cu postere cu Lenin, Engels si Guevara, care sa le predea liderilor europeni aceasta lectie", mentioneaza articolul citat.

Toata lumea stia ca Grecia e falimentara

Dar jurnalistul Business Insider merge mai departe cu rationamentul sau si sustine ca Merkel stia ca Grecia nu e in stare sa-si achite datoria chiar inainte de februarie 2015, cand au inceput aceste negocieri.

Un raport al FMI, dat publicitatii zilele trecute, arata ca datoria Greciei e nesustenabila. Si cu toate acestea, Merkel a insistat.

FMI dezvaluie suma colosala de care are nevoie Grecia si ce trebuie sa faca pentru a se salva

Daca ne uitam la evolutia produsului intern brut al Greciei, vom observa ca nu avea cum sa inapoieze banii imprumutati, pentru ca economia elena nu mai este de cativa ani pe plus. Cel putin nu acum.

Mai este un aspect de luat in calcul. Sa ne amintim ca, initial, datoria Greciei era detinuta de banci private, cum ar fi Goldman Sachs. Dar FMI si BCE au luat decizia de a transfera datoria detinuta de creditorii privati catre instititutiile europene, pentru a "salva" Grecia.

Reactie europeana la criza elena: Responsabilitatea este impartita - care ar fi solutia?

"Si uite-asa nu s-a ajuns la o restructurare a datoriei. Tara a achitat restantele pe termen scurt catre sectorul financiar privat - in special, banci de investitii - iar restul creantelor au fost transferate catre platitorii de taxe de pe Batranul Continent. In schimbul a 110 miliarde de euro, Guvernul de la Atena a fost de acord sa aplice un pachet de masuri dure, care continea taieri de cheltuieli si reforme structurale.

Dar seful BCE de atunci, Jean-Claude Trichet, a facut o eroare colosala. Locul datoriilor cu risc ridicat este, prin definitie, in pietele private. Investitiile in datoria privata vin la pachet cu posibilitatea ca aceasta sa fie restructurata, iar acest risc nu ar trebui sa fie suportat de bancile centrale, care se bazeaza pe banii platitorilor de taxe", potrivit Business Insider.

Care e concluzia

Jim Edwards incheie editorialul precizand ca daca datoria elena nu ar fi fost transferata de la privati la institutiile europene, atunci aceasta criza nu ar fi existat. Da, actionarii Goldman Sachs ar fi avut de pierdut, la fel si clientii, insa ei stiau la ce se inhama, iar pagubele ar fi fost mult mai reduse.

In fapt, nu ar fi condus la tulburarea apelor din inima UE.

Cu un ochi la lectia greceasca se afla si tari precum Italia, Spania si Portugalia, care ar putea spera ca exista o cale de scapare si pentru ele.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Grecia lectie datorii, #Grecia plata datorii, #Grecia lectie UE, #lectie Grecia , #datorii