Grecia, in groapa: Jumatate de secol de rambursat datorii

Duminica, 11 Mai 2014, ora 12:16
3139 citiri
Grecia, in groapa: Jumatate de secol de rambursat datorii
Foto: La Tribune

Stie toata lumea cum a ajuns Grecia la sapa de lemn. S-a vazut intrata in zona euro, a pus mana pe bani si a impartit in drepata si-n stanga pe salarii barosane, pensii zdravene si tot felul de cheltuieli nechibzuite. Stransa cu usa, a cerut ajutor, l-a primit, iar acum se vede in situatia de a face cu greu fata obligatiilor ce-i revin.

Cu chiu, cu vai, Grecia a reusit sa-si creeze un excedent bugetar de 1,5% in 2013, mai mult ca sa multumeasca cerintele impuse de celebra troica, formata din FMI, BCE si Comisia Europeana, decat sa dea curs unor probleme economice acute.

Un colac de salvare costa scump

Una peste alta, ori conditia n-a fost suficienta, ori cifrele n-au fost corecte, dar ministrul de Finante grec Yannis Stourmaras s-a prezentat acum cateva zile cu caciula in mana in fata organelor europene, prezentand o cerere de prelungire a termenelor de rambursare pe o durata de 50 de ani, comenteaza cu ingrijorare La Tribune.

Nici macar nu poate sa explice cu motive temeinice. Pur si simplu, economia Greciei nu rezista mai mult. Este si normal: pe parcurs, Grecia a fost "salvata" in mai multe randuri si fiecare colac de salvare inseamna nu numai un nou credit, ci si o noua povara fiscala, cu care sarcina datoriei externe te incarca automat.

Ca urmare, pentru a se "redresa", Grecia s-a indatorat suplimentar si se indatoreaza tot mai greu, iar cererea cu care se prezinta voios in fata organelor europene ministrul de finante Stourmaras nu este decat un nou angajamen de plata suplimentar, care se adauga peste cele anterioare. In mod firesc, se intreaba oricine: pana cand?

In prezent, Grecia are deja de rambursat sume care variaza, dar ajung pana la 18 miliarde euro pe an. Este drept ca, spre anul 2047, ii va reveni o cota de numai 4 miliarde pe an, in alti ani de aproape 7 miliarde, dar ajunge in 2039 la cifra infricosatoare de 8,2 miliarde euro.

Cu cutitul la os

Si asta nu este tot. La aceste cifre, se adauga serviciul datoriei externe, deloc negljabil, plus o serie de dobanzi suplimentare. In aceasta situatie, pare ciudat faptul ca ministrul de Finante se prezinta iarasi cu o noua cerere de ajutor, cand bugetul grec nu este pregatit sa faca fata nici macar ajutoarelor primite pana acum.

Pe de alta parte, si finantele tarii n-o duc pe roze. Este evident ca, fara ajutoare suplimentare tara n-are cum sa se descurce dar este tot atat de evident ca, primind noi ajutoare, se incurca si mai rau.

Mai e mult pana sa fim chit

Este clar ca, trimitandu-si ministrul de finante la Bruxeles, guvernul grec se simte strans cu usa si, la randul sau, incearca sa strnaga, tot cu usa, liderii Europei, care se simt solidari cu oricare dintre membrii sai.

In prezent, creditele din prima etapa a ajutoarelor au o perioada de maturare de 17 ani, iar cele dintr-a doua de 30 de ani. Dar, atentie, perioadele nu se insumeaza. Prelungirea maturarii la 50 de ani ar insemna un respiro tocmai bun ca sa relaxeze finantele Greciei si sa reduca simtitor media anuala a rambursarilor.

Pare OK, dar este posibil? Daca poate cineva garanta ca, macar acum, Grecia isi va respecta angajamenele, finantatorii n-ar avea ce pierde prelungind perioadele de maturare, pentru care vor incasa la timp rambursarea si dobanzile corespunzatoare, iar dupa 50 de ani vor spune Greciei: suntem chit.

Cine va spune chit si cui? Peste o jumatate de secol, vor fi alti lideri, alti militanti, care s-ar putea sa ramana mirati cand vor afla cati bani a scos Europa din punga ei pentru Grecia, cati pentru Cipru, pentru Portugalia, cu atat mai mult cu cat se pregateste sa scoata si pentru Ucraina, ca n-are incotro.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Grecia credite, #Grecia rambursari credite, #Grecia colac de salvare , #datorii
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Poza schmit
schmit
rank 5
Nu vorbiti de Grecia....Romänia se afunda incet dar sigur..