Mit sau realitate? Continua saga datoriilor Greciei

Joi, 28 Mai 2015, ora 13:28
4679 citiri
Mit sau realitate? Continua saga datoriilor Greciei

Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a dezmintit joi speculatiile referitoare la o relaxare imediata a conditiilor de finantare pentru Grecia.

Declaratiile oficialului BCE, care este si guvernator al Bancii centrale a Austriei, se adauga celor facute de alti oficiali europeni, care au contrazis optimismul Guvernului grec cu privire la iminenta unui acord intre Atena si creditorii internationali, transmite Reuters.

"Intr-o situatie de acest fel exista intotdeauna foarte mult zgomot si cred ca este important sa facem distinctia intre zgomot si fapte. Pentru noi este clar ca trebuie indeplinite anumite conditii. Una din conditii este daca putem accepta active grecesti, obligatiuni grecesti sub forma de garantii. Pentru moment, raspunsul este nu", a declarat Ewald Nowotny pentru postul de televiziune CNBC.

Panica in Grecia: Oamenii au scos de la bancomate sume uriase

In luna februarie, BCE a renuntat in mod brusc sa mai accepte obligatiuni grecesti drept garantii pentru finantare, transferand practic catre Banca centrala a Greciei povara finantarii bancilor grecesti. Analistii sustin ca decizia BCE a fost un raspuns la abandonarea programului de reforme de catre Guvernul grec.

Ewald Nowotny a subliniat ca nimic nu s-a schimbat intre timp. "Trebuie sa fi foarte clari. Nu avem posibilitatea de a oferi finantare in afara regulilor noastre. Stiu ca se vehiculeaza unele idei potrivit carora am putea acorda pur si simplu o finantare cu caracter temporar. Nu vad nicio posibilitate legala pentru acest lucru", a spus Nowotny.

Grecia se afla in al 12-lea ceas: Discutiile cu creditorii au fost anulate, fara explicatii - presa elena

Separat, Banca Centrala Europeana a mentinut miercuri plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni la 80,2 miliarde de euro (87,6 miliarde de dolari). BCE pastreaza controlul asupra finantarii bancilor grecesti, in conditiile in care imprumuturile de care bancile grecesti pot beneficia prin intermediul finantarii de urgenta (ELA) de la Banca Centrala a Greciei trebuie aprobate de BCE.

Miercuri seara, premierul elen Alexis Tsipras a anuntat ca tara este aproape de a ajunge la un acord cu creditorii sai, UE si FMI, care va permite deblocarea unei transe de 7,2 miliarde de euro, bani necesari pentru ca Grecia sa nu intre in faliment.

Declaratiile lui Tsipras au fost contrazise la scurt timp de ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, potrivit caruia nu s-au inregistrat progrese semnificative in discutiile dintre cele doua parti.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Grecia acord FMI, #Grecia acord creditori, #Grecia datorii, #Grecia datorii plata , #datorii