Romania este in gratiile camatarilor cu patalama (Opinii)

Marti, 20 Martie 2012, ora 18:45
8348 citiri
Romania este in gratiile camatarilor cu patalama (Opinii)

Incep sa apara estimari ale specialistilor legate de traiectoria economica a Romaniei in acest an. Pasul mic inapoi aparut ca inertial, dupa un sfarsit de an ezitant, poate fi recuperat in urmatoarele luni, desi efectele iernii cumplite vor aparea mai cu seama in agricultura.

Preturile au devenit prohibitive la trufandalele de sezon si nu se vor opri aici. Intr-adevar, culturile si solariile au fost afectate, dar producatorul roman s-a aflat, intotdeauna, intr-o goana nebuna dupa bani si motive de scumpire.

Pentru 2012, Romania s-a angajat sa coboare deficitul bugetar la 1,9% din PIB, dintr-un 4,35% in 2011. Se dovedeste ca statul este unul din cei mai agreati clienti ai institutiilor internationale de creditare. Isi respecta cuvantul (ma rog, programul de restituire convenit) si nu face rabat de la regulile unui joc la care este parte semnatara.

Exceptia apare in dreptul intentiei de reintregire a salariilor bugetarilor la nivelul din 2010. Acest lucru nu pare in masura sa-i deranjeze pe cei care imprumuta, chiar daca este cert un act cu implicatii electorale. Astfel, Comisia Europeana estimeaza ca economia Romaniei va avea un trend pozitiv in acest an, marcand o crestere de 1,6%.

Incetinita, este drept, de impactul crizei cvasigeneralizate din zona euro asupra exporturilor sale, dar si de aportul mult mai slab al contributiei agriculturii, comparativ cu 2011, cand rezultatele in acest sector au fost notabile. Revirimentul ar putea aparea in a doua jumatate a anului, gratie unei usoare reveniri a consumului. La randu-i, direct legat de acele majorari salariale despre care aminteam.

Raman deschise semnele de intrebare cu privire la creditele contractate. Nu poate fi vorba de o nerambursare la timp sau isolventa, insa vor conta in balanta. Romania, una dintre cele mai sarace tari din UE, a imprumutat sume record in ianuarie si februarie, depasind intregul program de finantare preconizat pentru intregul prim trimestru, in timp ce Ucraina si Ungaria depun eforturi uriase pentru a accesa noi credite de la FMI.

Pentru noi e o nota buna, desi cu doua taisuri. Sa ne amintim ca autoritatile de la Bucuresti au incheiat, la inceputul lui 2009, un acord de finantare externa pe doi ani, de 20 miliarde de euro, cu FMI si Comisia Europeana, prelungit in 2011 cu un altul de precautie, in valoare de 5 miliarde de euro. Ca un semn de asigurare catre investitori ca nu vor exista pasi gresiti din punct de vedere fiscal, inaintea alegerilor din acest an.

Apropo de cei dispusi sa vina cu bani, profitand de imbunatatirea increderii acestora, statul roman a emis, de la inceputul anului, titluri insumand 22,8 miliarde de lei, pe piata locala, si 2,25 miliarde de dolari, pe plan international.

S-a atins, astfel, cota cea mai ridicata ca volum de imprumuturi pentru un asemenea segment de timp de la primele inregistrari cosemnate in 2005, potrivit datelor furnizate de banca centrala.

Revenind la FMI, el anticipeaza ca Romania va continua sa urmeze obiectivele convenite in acord, indiferent de rezultatele alegerilor din toamna. Nici nu cred ca s-ar putea altfel. Cand e vorba de bani, trebuie sa respecti conventiile incheiate, fara sa conteze cine esti si cum ai castigat intrecerea electorala.

Romania evolueaza sub auspicii oarecum favorabile, cel putin in prezent si in viitorul apropiat. Vestile bune vin de la Christine Lagarde, directorul general al Fondului, care considera ca economia mondiala se gaseste pe o traiectorie de revenire, insa nu este prea mult spatiu de manevra si nici loc pentru greseli.

Economia americana arata ceva mai bine. Nu sunt de neglijat pretul ridicat al petrolului, ce poate deveni o amenintare pentru cresterea economica globala, si problema somajului in randul tinerilor.

Cum se va intregra in ecuatie Romania, ramane de vazut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#crestere economica Romania 2012, #acord Romania FMI, #estimari crestere economica Romania , #datorii