Datoria externa a Rusiei, un pericol pentru Europa

Joi, 14 Iulie 2011, ora 18:38
7366 citiri
Datoria externa a Rusiei, un pericol pentru Europa
Foto: izvestia.ru

Vestea buna e ca, pana acum, datoria externa a Rusiei a scapat cam neobservata de Europa, ocupata pana peste gat cu propriile ei datorii.

Vestea rea este ca, astazi, datoria Rusiei se ridica la 533 de miliarde de dolari, numai cu 7 miliarde distanta de pragul istoric, atins la intrarea in criza de acum trei ani, pe care multi o considera depasita.

Vestea si mai rea e ca UE isi peticeste datorile externe dupa principiul anteriului lui Arvinte si nici n-a apucat sa puna peticul pe gaura din poala greceasca a anteriului, ca a si aparut Portugalia, la fel de rupta-n cot.

Capra vecinului ne prinde, totusi, bine

Agentia Mondy's, care stie tot si nu iarta nimic, a retrogradat pe termen lung ratingurile titlurilor de valoare emise de proprietarii gaurilor din anteriu, dar si ratingul de credibilitate a guvernelor.

Perspectivele, insa, nu par sa se opreasca aici. Mai multe tari europene sunt deja avertizate, dau din colt in colt, asteapta sa se peticeasca intre ele si nici nu baga de seama ce gaura neagra apare in coasta Europei, daca si Rusia se pomeneste cu pantalonii rupti in fund.

Presa relateaza ca, numai de la inceputul acestui an, datoria externa a Rusiei fata de creditorii staini a crescut cu 43 de miliarde de dolari.

Trendul nu da semne sa se opreasca aici, iar creditorii sunt aproape in totalitate corporatii si banci care, cand simt ca intra la apa si se ineaca, nu mai conteaza pe principiul lui Arhimede, cat mizeaza pe principiul dominoului.

Iar dominoul odata declansat, nu se stie unde se va opri. Cine priveste Rusia ca un fel de capra a vecinului, acela nu observa ca de acolo isi culege Europa destule resurse si tot acolo are o buna piata de desfacere. Daca moare capra, mor toate.

Singura consolare este ca amenintarea ruseasca, spectaculoasa in cifre absolute, este acceptabila in valorile ei relative. Luata asa, datoria externa reprezinta numai 11% din BIP, foarte buna in raport cu majoritatea tarilor europene, unde rareori o vedem sub 60% din BIP.

Ajutorul de stat, o solutie schioapa, dar necesara

Dar, daca luam in considerare datoriile societatilor cooperatiste, optimismul se prabuseste. Obligatiile acestora fata de creditorii externi sunt apreciate de experti drept credite cvasi-suverane, cel putin pentru faptul ca peste o treime din ele sunt controlate direct de stat.

Potrivit unui studiu efectuat de DeutscheBank si citat de Izvestia, anul trecut, 20% din pasivele externe proveneau din societatile de stat "Gazprom", Rosneft" si VTB - a doua banca din Rusia, ca marime.

In consecinta, datoria externa reala a Rusiei nu seamana cu cea fluturata prin statistici, cu atat mai mult cu cat toate cele trei companii specificate mai sus sunt implicate in tari unde fondurile clientilor lor sunt garantate de statul rus.

Asemenea risc da fiori la Kremlin, care n-are alta solutie decat sa injecteze din bugetul satului atat, cat sa carpeasca gaurile negre ale acestor mastodonti, care insa n-au motive sa inceteze cursa de indatorarea exploziva a statului.

De altfel, ajutoarele de stat au si inceput sa fie dirijate spre "Rosneft", "Lukoil", "Gazprom", "TNK", "Rusal". La aceste ajutoare directe, al caror cuantum nu se prea da publicitatii, se dauga efectele devalorizarii si ale tranzactiilor speculative, estimate, numai ele, la 22 de miliarde de dolari.

Este posibil in Rusia un faliment de tip Lehman Brothers?

Pe de alta parte, in timp ce statul astupa gaurile datornicilor, datoria externa creste, motivata de ideea ca un credit extern se obtine mai usor si chiar mai ieftin, decat unul intern.

Intr-un mediu stabil, acest scenariu n-ar trebui sa sperie. Numai ca, dupa parerea expertilor, criza nu s-a terminat. Ei prevad al doilea val, pe fondul datoriilor in care este inglodata nu numai Europa, dar si SUA.

Directorul stiintific al Scolii Superioare de Economie din Federatia Rusa, Yegeny Yasin, a avertizat autoritatile ca evolutia economiei globale este atat de periculoasa, incat Rusia risca sa repete ceva de genul falimentului companiei Lehman Brothers, in 2008, cel mai mare din istoria SUA.

Specialistii rusi, dar si expertii straini, sunt convinsi ca statul mai are parghii cu care poate interveni, pentru ca situatia din timpul crizei sa nu se mai repete, intrucat statul detine controlul - declarat sau nu - asupra unei bune parti a economiei.

Daca statul o va face, inca mai are sanse sa evite o noua criza. Daca va sta idiferent, unda de soc a unui seism economic sau financiar in Rusia va fi visina de pe tortul intregii Europe.

Dar - vai - biata Europa, chiar daca ar vrea, tot n-ar gasi atatea petice, cat sa mai carpeasca si niste gauri rusesti in anteriul sau, deja peticit.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#datorie externa Rusia, #faliment banci Rusia, #datorii Rusia, #raport financiar Rusia, #criza Rusia , #datorii