Datoria SUA, din 1790 pana in 2011 - Cum s-a ajuns la 16,2 trilioane de dolari?

Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 08:06
7409 citiri
Datoria SUA, din 1790 pana in 2011 - Cum s-a ajuns la 16,2 trilioane de dolari?
Foto: internetbusinessmastery.com

Statele Unite au ajuns sa fie cel mai mare debitor al lumii, avand in prezent o datorie de 16,2 trilioane de dolari.

Busines Insider a realizat o retrospectiva a evenimentelor care au dus la acumularea acestei datorii uriase.

Cat costa libertatea

Statele Unite s-au nascut indatorate, noteaza publicatia citata. Documentul care atesta acest lucru poarta semnatura lui Alexander Hamilton, primul Secretar al Trezoreriei americane, un economist autodidact.

Analiza dateaza din anul 1790 si releva ca SUA aveau o datorie de 75 milione de dolari, adica 30% din produsul intern brut.

De unde provenea aceasta suma?

In primul rand, Congresul Continental, echivalentul Guvernului Federal din prezent, nu aplica taxe. Initial, institutia a incercat sa tipareasca bani pentru a-si indeplini indatoririle. Aceasta unitate monetara, cunoscuta sub denumirea de "continental", s-a prabusit ulterior, din cauza unei sustineri slabe (SUA nu aveau o banca centrala si un sistem financiar bine pus la punct), iar bancnotele erau usor de falsificat.

Aceasta situatie a inspirat celebra expresie "not worth a Continental" (in romana, echivalentul ar fi "nu face nici doi bani").

In consecinta, guvernul american a incercat sa stranga bani din imprumuturi, apeland la creditori autohtoni, la bancile olandeze si la guvernul francez.

Ulterior, Hamilton a introdus taxe si impozite, care au ajutat economia sa avanseze, scazand astfel nivelul datoriei ca procent din PIB, pana la nivelul de 10%.

Razboiul civil (1861-1865)

Dolarul a fost adoptat ca moneda oficiala a Statelor Unite in 1785. Sistemul monetar federal a fost stabilit printr-o lege intrata in vigoare la 1792, luand astfel fiinta Trezoreria Statelor Unite.

In 1860, datoria ajunsese la 86 milioane de dolari, insa a explodat in timpul conflictului armat, urcand vertiginos la 2,76 miliarde de dolari, in 1866, deoarece guvernul federal a trebuit sa se imprumute ca sa finanteze acest razboi civil.

In transee

Istoria se repeta, astfel ca inainte de Primul Razboi Mondial (1914-1918), Statele Unite erau din nou aproape fara datorii, ajungand la un nivel de doar 2,7% din produsul intern brut.

Statul american si-a adunat banii necesari pentru batalii prin vanzarea de obligatiuni catre popor, deoarece cand SUA au intrat in razboi, in 1917, natiunile europene, de la care mai putea imprumuta bani, erau implicate "pana peste cap" in conflictul armat, potrivit publicatiei citate.

Dupa razboi, datoria a ajuns la 33% din PIB, adica 25 miliarde de dolari. Insa datorita unor surplusuri bugetare si a unor beneficii financiare obtinute de pe urma perdantilor, SUA au reusit sa isi reduca semnificativ datoria, care a scazut pana la 9 miliarde de dolari, in 1930.

In aceasta perioada, republicanii aflati la putere au redus taxele de nenumarate ori, de la nivelurile uriase inregistrate in timpul razboiului, pana la o cifra care permitea ca datoria sa fie sustenabila.

Marea Depresiune

Datoria SUA a urcat cu 150%, din 1930 pana in 1939, cand se situa la 40,44 miliarde de dolari. In aceeasi perioada, economia s-a prabusit, la fel si castigurile statului. Datoria a atins un nou nivel maxim, de 44% din PIB, in 1934.

Al Doilea Razboi Mondial

Datoria ca procent in PIB a ajuns la un nou record pana la sfarsitul razboiului, de 113% din PIB, adica 241,86 miliarde de dolari, in 1946.

Spre deosebire de Primul Razboi Mondial, de aceasta data SUA nu s-au mai obosit sa-si plateasca din datorii, mai ales ca aceastea s-au micsorat, raportate la produsul intern brut, care a crescut destul de rapid dupa terminarea conflictului armat.

In consecinta, datoria a scazut ca procent in PIB pana la 24% (343,7 miliarde de dolari, adica 1,61 miliarde in dolarii de azi), in 1974.

Era Reagan

Spre sfarsitul anilor 1980, datoria ca procent in PIB a inceput sa avanseze din nou, dupa ce SUA au cazut intr-o recesiune adanca, provocata de Rezerva Federala, condusa in acea perioada de Paul Volcker, care a ridicat dobanda cheie la niveluri istorice, pentru a combate inflatia, mai noteaza Business Insider.

Insa factura guvernului a scazut abia in timpul primului mandat al presedintelui Ronald Reagan (1981-1985), odata cu reducerea taxelor.

In 1995, datoria publica a ajuns la un nivel urias de 3,6 miliarde de dolari (sau 5,47 trilioane de dolari, la valoarea actuala), insa a scazut ulterior in timpul mandatelor presedintilor George Bush si Bill Clinton.

Soc major dupa prabusirea Lehman Brothers

In 2001, nivelul datoriei a ajuns la 33% si se preconiza ca va fi stearsa in 10 ani. Insa lucrurile nu s-au intamplat asa. Intrarea in recesiune, combinata cu o reducere a taxelor din 2001 si 2003, sub administratia lui George W. Bush, au afectat veniturile colectate la stat.

In consecinta, datoria SUA a urcat masiv, pentru a finanta sistemul bancar, care a suferit un soc major dupa prabusirea institutiei creditoare Lehman Brothers, in 2008, fapt ce a declansat criza la nivel mondial.

Datoria publica a urcat cu 70%, de la 3,41 trilioane de dolari, in decembrie 2000, la 5,8 trilioane de dolari, in aceeasi luna din 2008, adica 40,5% in PIB.

Marea recesiune

Incepand cu anul 2009, datoria a scapat total de sub control, astfel ca SUA au inceput anul 2012 cu o datorie de 10,48 trilioane de dolari.

Insa ingrijorator este faptul ca nivelul acesteia urca vertiginos. In primele 11 luni ale anului, datoria a ajuns la 11,42 trilioane de dolari.

Cum s-a ajuns la o datorie de 16,42 trilioane de dolari?

Pe langa datoria guvernamentala de 11,42 trilioane de dolari, Statele Unite mai au si o datorie de 5 trilioane de dolari, suma ce reprezinta obligatiuni catre fondurile de rezerva, din care se platesc diverse programe, precum cele de asigurari sociale.

Daca se ia in calcul si aceasta datorie, atunci se ajunge la o cifra de 100% din PIB.

Ce inseamna acest nivel pentru SUA? Unii economisti se tem ca va deveni o povara, deoarece va duce la cresterea costurilor de imprumut, care vor atarna greu pentru cheltuielile bugetare. Insa, spun altii, economia Japoniei infloreste cu o datorie de peste 200%, astfel ca aceasta temere ar putea fi nefondata.

Citește și:
Deputat furios pe roboții din call center vrea eliminarea lor după ce a sunat la o bancă: "Voi avea o inițiativă legislativă. Este o situație inadmisibilă"
Deputat furios pe roboții din call center vrea eliminarea lor după ce a sunat la o bancă: "Voi avea o inițiativă legislativă. Este o situație inadmisibilă"
Deputatul PNL Gabriel Avrămescu vrea ca apelurile clienților care sună la diferiți furnizori să nu mai fie preluate de mesaje predefinite, ci direct de un angajat. Acesta a sunat la...
Reacția lui Ciucă la semnalul transmis de Iohannis cu privire la suspiciunile de plagiat în cazul lui Lucian Bode
Reacția lui Ciucă la semnalul transmis de Iohannis cu privire la suspiciunile de plagiat în cazul lui Lucian Bode
Premierul și președintele PNL Nicolae Ciucă a reacționat joi, 9 februarie, după ce președintele Klaus Iohannis a subliniat că în cazul suspiciunilor de plagiat asupra ministrului de Interne...