Datoriile istorice ale Postei Romane, sterse cu buretele de Guvern

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 19:12
1436 citiri
Datoriile istorice ale Postei Romane, sterse cu buretele de Guvern
Foto: Arhiva

Datoriile istorice ale Companiei Nationale "Posta Romana" (CNPR) catre bugetul de stat in valoare de 242,5 milioane lei vor putea fi convertite in actiuni, dupa ce Guvernul a aprobat, miercuri, o Hotarare in acest sens.

Astfel, Executivul a aprobat Hotararea pentru modificarea HG nr.761/2012 privind aprobarea Strategiei de privatizare a CNPR, prin care se extinde termenul de depunere a ofertelor neangajante si datoriile istorice pe care le are compania la bugetul de stat se convertesc in actiuni.

Potrivit actului normativ, publicat si pe site-ul Ministerului Societatii Informationale (MSI), avand in vedere necesitatea finalizarii cu succes a procesului de privatizare a C.N. Posta Romana S.A., in paralel cu extinderea termenului de depunere a ofertelor neangajante, a fost identificata ca principala actiune ce trebuie implementata conversia in actiuni a datoriilor istorice pe care compania le are la bugetul de stat.

"In aceste conditii se considera ca va creste gradul de atractivitate a companiei prin eliminarea datoriilor istorice si claritatea ce se ofera asupra situatiei economice a companiei, aceasta nelasand loc pentru ajustari ulterioare ale pretului, din acest punct de vedere", se arata in Nota de Fundamentare a proiectului de act normativ.

Privatizare si concedieri

Privatizarea CNPR se realizeaza prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, prin dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei in actiuni a creantelor statului fata de companie, in masura realizarii acesteia, daca este cazul, in cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni.

Noile actiuni emise se ofera spre subscriere investitorului selectat, in vederea dobandirii cotei de 51% din capitalul social, precum si actionarului existent Societatea Comerciala 'Fondul Proprietatea' - S.A., in vederea mentinerii cotei sale de participatie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinta in conditiile legii.

"In cazul in care Societatea Comerciala 'Fondul Proprietatea' - S.A. nu isi exercita dreptul de preferinta ori si-l exercita partial, investitorul selectat va subscrie un numar de actiuni mai mic decat cel oferit initial, astfel incat, in oricare situatie, participatia sa la capitalul social al companiei sa reprezinte 51% din capitalul social al companiei rezultat in urma operatiunii de majorare. Actiunile nesubscrise de catre Societatea Comerciala 'Fondul Proprietatea' - S.A. ori de catre investitorul selectat se anuleaza", conform documentului citat.

Numarul total de actiuni ce vor fi emise de CNPR in cadrul majorarii de capital, precum si numarul de actiuni ce se ofera spre subscriere investitorului selectat in cadrul procesului de privatizare se stabilesc de institutia publica implicata pentru a asigura respectarea cotei de participatie ce urmeaza a fi dobandita de investitorul selectat, inclusiv prin luarea in calcul a cotei ce va fi detinuta de stat in urma conversiei creantelor statului in actiuni, in masura realizarii acesteia, daca este cazul.

Cheltuielile pentru pregatirea si realizarea privatizarii companiei includ si cheltuielile legate de realizarea conversiei, cheltuielile cu remunerarea comisiei de evaluare si selectare a consultantului, a comisiei de pregatire si monitorizare a procesului de privatizare si a comisiei de negociere si selectie a investitorului pentru intreaga activitate desfasurata si vor fi suportate de CNPR.

Executivul a decis, la sfarsitul lunii mai 2013, prelungirea cu 180 de zile a termenului de privatizare a Postei Romane, avand in vedere ca niciun potential investitor nu a achizitionat caietul de sarcini la privatizarea companiei pana la data de 28 mai 2013.

Peste 50 de potentiali investitori din Europa, Asia si SUA, dar si reprezentanti ai administratiilor postale internationale si fondurilor romanesti si internationale de investitii, au purtat discutii cu reprezentantii CNPR, dar niciunul nu a achizitionat caietul de sarcini in termenul stabilit, arata Ministerul pentru Societatea Informationala la vremea respectiva.

Posta Romana este lider pe piata serviciilor postale in Romania, are o cifra de afaceri anuala de peste 1,2 miliarde lei si opereaza printr-o retea de peste 5.600 de oficii postale cu acoperire nationala.

In data de 27 august a.c., Posta Romana anuntat faptul ca un numar de 2.392 de angajati din cadrul companiei au optat individual pentru concediere colectiva, intr-o prima etapa a procesului de restructurare a companiei.

La finalul procesului de restructurare, din companie vor fi disponibilizati, in total, 3.650 de angajati, pe baza procedurii si a setului de criterii stabilite de conducerea companiei, de comun acord cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR).

Guvernul a aprobat, luna trecuta, alocarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a sumei de 7,4 milioane de lei, in vederea platii venitului lunar pentru persoanele disponibilizate din cadrul CNPR, in baza planului de disponibilizare aprobat potrivit legii.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#datorii Posta Romana sterse Guvern, #datorii Posta Romana sterse, #conversie datorie actiuni Posta Romana , #datorii