Dolarul isi pierde coroana de valuta dominanta. O superputere in drum spre colaps

Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 12:02
6206 citiri
Dolarul isi pierde coroana de valuta dominanta. O superputere in drum spre colaps
Foto: goldstockbull

Analistii constata eroziunea treptata a statutului dolarului american, ca moneda de rezerva a lumii.

Acest lucru este generat nu numai de blocajul continuu, dar si de incapacitatea guvernului american de a stabili o strategie care sa rezolve problema datoriilor nefinantate, in valoare de 126 de trilioane de dolari.

Dependenta Statelor Unite de datorii si banii ieftini de pe piata au determinat marii creditori internationali ai Americii sa ceara incheierea hegemoniei dolarului, facand presiuni pentru instaurarea unei lumi "non-americane", potrivit CNBC.

Adevarata criza economica a Americii

China, cel mai mare creditor al SUA, cu 1,28 de trilioane de dolari in obligatiuni de stat, a afirmat ca "aceste zile alarmante cand destinele altora sunt in mainile unei natiuni ipocrite trebuie sa se incheie".

In plus, Japonia, al doilea mare creditor al Americii, ce detine 1,14 trilioane de dolari din datoria SUA, a declarat prin vocea ministrului sau de finante ca "SUA trebuie sa evite o situatie in care nu mai pot plati, iar ratingul de tara AAA sa se prabuseasca brusc".

Expertii considera ca SUA au devenit complet dependente de aceste doua tari pentru stabilitatea pietei americane si a cursului de schimb.

Desi blocajul guvernului american a luat sfarsit, adevaratele probleme economice nu au fost abordate, precum tiparirea banilor, ratele artificiale ale dobanzilor, bulele de active si datoriile.

Washingtonul a fost de acord doar cu extinderea liniilor sale de credit, iar banca centrala va face noi datorii. Astfel, temerile creditorilor straini in legatura cu faptul ca dolarul si piata de obligatiuni nu sunt sigure pentru economiile lor nu au fost diminuate.

Miza, mai mare decat sifonarea reputatiei

Cochetarea Washingtonului cu intrarea voluntara in incapacitate de plata a zguduit increderea in institutiile politice ale Americii, scriu si jurnalistii de la Financial Times.

In plus, exista in continuare perspectiva unei noi crize fiscale cat de curand, in ianuarie sau februarie.

Desigur, nu exista inca un rival imediat la suprematia mondiala a dolarului. Nici yuanul, nici moneda euro nu sunt in postura de a inlocui dolarul american, in conditiile in care mai mult de 60% din rezervele valutare mondiale sunt in moneda SUA. Insa guvernele si investitorii privati sunt mult mai atenti la posibile alternative decat inainte.

Exista doua mari costuri ale crizei interne din SUA: afectarea reputatiei Americii si a increderii in capacitatea sa de redresare. Datele privind piata muncii pentru luna septembrie nu sunt incurajatoare, iar consumul se afla la cel mai scazut nivel din ultimele aproape 12 luni.

Sperantele se indreapta catre banca centrala a SUA, singura institutie functionala, a carei conducere urmeaza sa fie preluata de Janet Yellen. Ar fi de mare ajutor daca Congresul ar reusi sa tina lucrurile sub control din cand in cand, considera jurnalistii de la Financial Times. Este mai mult in joc decat reputatia. Statutul de superputere vine cu responsabilitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#colaps dolar moneda rezerva, #dominatia dolarului lume, #sfarsitul hegemoniei dolarului american, #China Japonia creditori SUA , #datorii