Dupa atatea imprumuturi, stie cineva ce au facut grecii cu banii?

Duminica, 17 Iunie 2012, ora 17:45
4007 citiri
Dupa atatea imprumuturi, stie cineva ce au facut grecii cu banii?

Doar o zecime din imprumutul de 125 de miliarde de euro acordat din mai 2010 a intrat in visteria statului grec. Restul a fost folosit pentru rambursarea datoriei istorice a tarii, pentru plata serviciului datoriei externe si pentru firave interventii in unele banci grecesti, aflate in pragul colapsului, noteaza presa franceza.

Iar acea zecime, care, totusi a intrat in visterie, la ce a servit? Raspunsul este ciudat: a servit la acoperirea deficitului intern, adica diferenta dintre venituri si cheltuieli, scrie La Tribune.

Mai precis, o tara indatorata intr-atat, incat vin altii sa-i acorde ajutor ca sa plateasca datoriie, inca si acum isi mai permite sa cheltuiasca mai mult decat ceea ce incaseaza. Logica spune ca acea tara mizeaza pe prieteni generosi, dispusi sa-i acopere fara limita datoriile pe care le face la nesfarsit.

Nici Comisia Europeana, anume instituita pentru executarea planului de salvare a Grecei, nu a reusit sa identifice in totalitate modul cum sunt utilizate fondurile la Atena.

Banca Centrala Europeana (BCE) a preluat asupra ei, in 2010, o suma cuprinsa intre 47 si 55 miliarde euro din datoriile grecesti pentru a incetini evolutia crizei. In aceste conditii, 88% din rambursarile pe care Grecia trebuie sa le efectueze pana la sfarsitul anului 2012 sunt suportate de faimoasa "troika" (BCE, FMI, Comisia Europeana).

Mai grav este faptul ca autoritatile financiare elene n-au reusit sa dea explicatii clare asura modului cum au fost cheltuite fondurile primite ca imprumut de ajutorare.

Pentru a avea certitudinea ca guvernul elen nu va schimba destinatia sumelor, incepand cu luna martie 2012, toate ajutoarele sunt varsate intr-un cont blocat, de care nu pot dispune autoritatile grecesti. Hotararea s-a luat in urma constatarii ca, in perioada mai 2010-decembrie 2011. guvernul grec a manifestat tentatia de a utiliza pentru chatuieli curente o parte din fondurile destinate rambursarii datoriilor.

Situatia este mai mult decat jenanta, dar indispensabila in conditile cand guvernul isi incalca obligatiile asumate, ca sa faca fata presiunilor interne, singurul sau scop fiind, in acea prioada, salvarea propriei piele.

Varsarea sumelor in conturi blocate este un procedeu putin uzitat in practica ecocomico-diplomatica dintre state, dar oficialii europeni apreciaza ca Grecia a intrecut masura dispunand oricum de fonduri ce nu erau puse la dispozitia ei, in orice conditii.

Dupa alegerile de duminica, Grecia va avea un nou guvern, careia ii va reveni dificila sarcina de a face fata obligatiilor deja asumate de cel anterior, obligatiilor fata de partenerii externi, situatiei financiare deosebit de grele, dar si unui renume neprielnic, provenit din practicile vechilor guvernari.

Si toate acestea, in conditiile cand, dupa aprecierea expertilor europeni, finantele elene dispun de rezerve pentru a face face fata facturilor, salariilor si pensiilor doar pana la 20 iulie 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#deficit intern Grecia, #datorie istorica Grecia, #imprumut Grecia , #datorii