Frigul se simte deja: Bucurestenii ar putea ramane insa la iarna cu caloriferele reci

Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 07:38
2603 citiri
Frigul se simte deja: Bucurestenii ar putea ramane insa la iarna cu caloriferele reci
Foto: Arhiva Ziare.com

Directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu, a atras atentia joi ca institutia pe care o reprezinta nu poate "intra in iarna", daca nu primeste bani de la Primaria Capitalei.

"Trag un semnal de alarma: daca Primaria, conform solutiilor pe care le-am dat prin rectificarea bugetului, prin darea in avans a bugetului pe trimestrul patru, nu ne da cateva sute de milioane, noi nu putem intra in iarna, determinat de faptul ca avem de incasat debit principal 650 de milioane de euro, o marfa pe care am livrat-o, dar nu am incasat-o.

Noi astazi suntem datori la furnizorii de gaze, care majoritatea sunt privati, au alte reguli de joc, 150 de milioane de euro. Este o presiune extraordinara pe noi", a declarat Marcel Nicolaescu, la dezbaterea cu tema "Criza Radet. Cauze si solutii".

Avertismentul unui oficial RADET: Exista un risc real ca la iarna bucurestenii sa ramana fara caldura

La randul sau, prim-vicepresedintele PNL Cristian Busoi a subliniat ca RADET si ELCEN trebuie sa se asigure ca bucurestenii nu vor ramane fara caldura.

"Pe termen scurt, in aceasta toamna, cred ca trebuie ca RADET si ELCEN sa comunice si sa se asigure ca nu vor ramane bucurestenii fara caldura si apa calda. Aici este nevoie si de implicarea Primariei, si de cea a Guvernului, pentru ca, la randul sau, ELCEN are datorii, cele mai mari fiind tot catre o societate de stat, care este Romgazul, urmand ca, in perspectiva anului viitor si in perspectiva urmatorilor patru ani, sa se puna in aplicare un plan foarte coerent de modernizare, de subventionare, eficientizare, redimensionare a capacitatii de productie, de distributie", a spus Busoi.

Bucurestenii pot ramane fara apa calda si caldura

Potrivit acestuia, RADET are nevoie de solutii urgente, de investitii masive, in urmatorii ani, in retele.

"Se pierd 22-23% din ceea ce se transporta ca si cantitate de energie termica. Este clar ca nu poate avea eficienta, este clar ca in acest fel si bugetul Capitalei si pana la urma bucurestenii subventioneaza o risipa ce ar putea fi indreptata prin investitii clare in retele de termoficare.

Cred ca este important ca, dintre solutiile ce s-au conturat in ultima perioada, sa fie aleasa cea mai buna pentru a ne asigura ca bucurestenii nu sunt in riscul de a ramane fara apa calda si caldura in aceasta iarna si in anii care vor veni, ca se porneste un program coerent si sustinut an de an de investitii in reteaua de termoficare, ca cele doua entitati vor lucra mult mai eficient", a adaugat Busoi.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#RADET caldura Bucuresti, #Bucuresti fara apa calda, #Bucuresti Elcen caldura RADET , #datorii