Guvernele Grindeanu si Tudose au indatorat Romania cu 553 de euro in fiecare secunda

Luni, 28 August 2017, ora 23:23
8869 citiri
Guvernele Grindeanu si Tudose au indatorat Romania cu 553 de euro in fiecare secunda
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernele PSD-ALDE conduse de Sorin Grindeanu si mai apoi de Mihai Tudose au luat in primele 7 luni ale acestui an peste 10,3 miliarde de euro, ritmul de imprumut fiind in medie de 553 de euro pe secunda.

Pentru tot anul 2017 Ministerul de Finante a preconizat ca imprumuturile se vor ridica la circa 15,7 miliarde de euro, scrie Romania Libera.

"Datoria este angajata in conformitate cu Programul Indicativ de Finantare pentru anul 2017, care poate fi consultat pe site-ul MFP, iar contractarea imprumuturilor pentru finantarea deficitului bugetar, refinantarea altor imprumuturi ajunse la scadenta si finantarea unor proiecte de dezvoltare au (sic!) devenit o practica uzuala pentru multe state membre UE", a transmis Ministerul de Finante, la solicitarea cotidianului citat.

Conform informatiilor oferite de Ministerul de Finante se trage concluzia ca in primele sase luni din 2017, Guvernele PSD "au avut nevoie de mai multi bani decat a avut nevoie Guvernul Ciolos pentru tot anul 2016", scrie sursa citata.

Totodata, din informatiile oficiale reiese ca pentru anul in curs au fost preconizate imprumuturi de aproximativ 50 de miliarde de lei, bani care vor fi luati de pe piata interna, din care pana acum Guvernul a luat deja imprumuturi in valoare de aproximativ 30 de miliarde de lei, si 340 de milioane de euro.

"Inca 1,5 miliarde lei se vor trage din imprumuturile 'contractate de autoritatile publice locale'", a mai transmis Ministerul de Finante.

Nivelul imprumuturilor de pe piata externa va fi in acest an de circa 3,1-3,6 miliarde de euro. Pana la 31 iulie s-au emis deja euro-obligatiuni in valoare de 1,75 miliarde de euro.

De asemenea, de la Banca Mondiala Guvernul a imprumutat deja 45 de milioane de euro, urmand ca in septembrie sa se efectueze demersurile pentru tragerea unui imprumut de 500 de milioane de euro.

Calculele arata, printre altele, ca de la inceputul anului, guvernele Grindeanu si Tudose s-au imprumutat, in medie, cu 5,66 miliarde de lei in fiecare luna, sumele fiind garantate cu titluri de stat care au data scadenta in perioada 2018-2036.

Presedintele Asociatiei Nationale a Antreprenorilor, Cristina Chiriac, a comentat spunand ca Guvernul se imprumuta pentru ca se confrunta cu doua mari vulnerabilitati.

"Avem doua mari vulnerabilitati: gradul scazut de colectare a veniturilor si deficitul bugetar, care creeaza un dezechilibru major in bugetul consolidat. Au crescut foarte mult pensiile speciale, punctul de pensie si asa mai departe. La ora actuala, am depasit deficitul bugetar pe pensii, calculat la 15 miliarde. Estimez deficitul pe pensii la aproximativ 27 miliarde.

Temerea mea cea mai mare este ca vom ajunge spre finalul acestui an, daca nu se gasesc surse suplimentare de atras la bugetul consolidat, sa fim in imposibilitatea achitarii tuturor obligatiilor sociale. Ma refer aici la pensii, salarii, ajutoare sociale. Aceste tertipuri de crestere a salariului minim pe economie, de suportare a CAS sau CASS de catre angajator sau TVA strict au fost create tocmai ca urmare a gasirii de noi surse de venituri la bugetul de stat. Stam nu prost, ci foarte prost", a declarat aceasta.

#imprumuturi Guverne PSD , #datorii