La cine apeleaza romanii cand au probleme cu banii - studiu

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 22:29
2269 citiri
La cine apeleaza romanii cand au probleme cu banii - studiu

Cand au probleme financiare, romanii prefera sa apeleze la ajutorul familiei si angajatorului, potrivit unui studiu realizat de Kruk, companie care recupereaza creante.

Studiul arata ca 32% dintre conationali recunosc ca au dificultati cu plata datoriilor si ca nu se afla in aceasta situatie pentru prima data.

Ponderea este similara cu cea din Cehia si Slovacia (22%, respectiv 33%), potrivit Mediafax.

Studiul arata ca romanii ar cere ajutor financiar in principal familiei (25%) sau angajatorului (39%).

"Jumatate dintre romani sunt refractari la ideea de a-si impartasi problemele financiare cu partenerul sau cu copiii adulti, deoarece se tem ca aceasta problema ar putea afecta atmosfera din familie.

Totodata, 41% considera ca isi protejeaza familia daca nu discuta despre aceste probleme, iar 2 din 10 respondenti sunt prea mandri sa impartaseasca situatia sau le este rusine", a declarat, miercuri, Iwona Slomska, membru al Consiliului de Administratie al Kruk, intr-o conferinta de presa.

66% dintre romani isi informeaza sotia sau sotul despre faptul ca are datorii, procentul fiind mai mare decat in cazul polonezilor (50%).

Mai mult, daca partenerii nu sunt casatoriti, atunci ponderea scade drastic - 11% in Polonia si Romania, respectiv 26% in Cehia si Slovacia.

O treime dintre cei chestionati considera ca prietenii si vecinii nu trebuie sa stie de dificultatile financiare, in timp ce doar 1% sustin ca ar spune colegilor ca au datorii.

Cati romani isi informeaza copii despre problemele financiare

In acelasi timp, mai mult de jumatate dintre cei care au participat la sondaj (54%) le-ar spune copiilor despre faptul ca au probleme cu banii, considerand ca este o metoda buna pentru a-i invata pe cei mici ce inseamna responsabilitatea financiara.

"Putem observa ca respondentilor care si-au declarat disponibilitatea de a discuta problemele financiare cu copiii le este mai usor sa le refuze acestora anumite placeri cand se confrunta cu probleme financiare, in timp ce mai mult de jumatate dintre cei care nu vor sa impartaseasca aceste probleme cu copiii nici nu le pot refuza acestora cerintele", afirma Roxana Nicoara, research manager in cadrul companiei de cercetare de piata TNS CSOP, care a efectuat studiul pentru Kruk in Romania.

Sondajul a fost realizat in mai multe state europene. In tara noastra, el a fost realizat pe un esantion de 807 persoane in perioada septembrie-octombrie.

Citeste si:
Mesajul Maiei Sandu, de Ziua României: ”Mulțumim pentru prietenie și pentru toate lucrurile bune pe care le-am făcut și le vom face împreună!”
Mesajul Maiei Sandu, de Ziua României: ”Mulțumim pentru prietenie și pentru toate lucrurile bune pe care le-am făcut și le vom face împreună!”
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis miercuri, 1 decembrie, un mesaj pentru România, cu ocazia Zilei Naționale. ”De Ziua Națională a României, mulțumim pentru...
Marcel Ciolacu, despre Laura Vicol, avocata interlopilor ajunsă șefa Comisiei Juridice: „Avem darul de a judeca oamenii imediat”
Marcel Ciolacu, despre Laura Vicol, avocata interlopilor ajunsă șefa Comisiei Juridice: „Avem darul de a judeca oamenii imediat”
Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat într-o emisiune la TVR că ca discuta în partid situația Laurei Vicol, avocata interlopilor ajunsă șefa Comisiei...