Legea falimentului personal a intrat in vigoare la 1 ianuarie. In realitate, romanii nu o pot folosi

Sambata, 24 Februarie 2018, ora 15:17
8396 citiri
Legea falimentului personal a intrat in vigoare la 1 ianuarie. In realitate, romanii nu o pot folosi
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea falimentului personal, care introduce in premiera in Romania insolventa persoanelor fizice, a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2018. Numai ca, in realitate, ea nu prea poate fi pusa in aplicare.

Avocatul Adrian Cuculis explica pentru Ziare.com faptul ca actul normativ instituie proceduri juridice care ar trebuie sa ajute la redresarea situatiei financiare a debitorului, acoperirea intr-o cat mai mare masura a pasivului acestuia si "descarcarea de datoriile" avute.

In fapt, ofera o procedura prin care, printr-un plan de reorganizare, persoana fizica isi poate plati anumite datorii, intr-un termen dat.

Avocatul spune ca termenul maxim de plata al restantelor este de 5 ani de zile, conform art. 25 punctul 5 din legea 151/2015.

Haideti sa conturam un schelet al legii falimentului personal si sa explicam cine, cum si unde poate apela la aceasta lege.

Cum iti dai seama daca pot apela la legea falimentului personal (151/2015), ce conditii trebuie sa indeplinesti?

Iata cateva dintre conditiile importante pe care trebuie sa le indeplineasca cel care cere falimentul personal:

  • - Datoria debitorul nu poate fi mai mica de un prag, anume de 15 ori salariul minim pe economie;
  • - Datoria sa aiba o vechime mai mare de 90 de zile;
  • - Debitorul sa fie persoana fizica si sa nu realizeze venituri din activitati de tip economic (asta inseamna sa se incadreze in categoria consumatorilor, adica sa nu administreze o afacere).
  • Mai mult, nu intra sub incidenta legii falimentului personal cei condamnati pentru evaziune fiscala ori cei care au fost concediati cu doua luni inainte de depunerea cererii sau care, fiind apti de munca, nu au staruit in gasirea unui loc de munca.

    Avocatul spune ca, la prima vedere, legea pare functionala, insa exista unele lacune grave.

    Trei proceduri de insolventa

    Prin Legea nr. 151/2015 sunt reglementate trei proceduri de insolventa:

    • procedura de insolventa pe baza unui plan de rambursare a datoriilor;
    • procedura de insolventa bazata pe lichidarea de active;
    • procedura de insolventa simplificata.

    "In cazul procedurii insolventei pe baza de plan de rambursare, debitorii trebuie sa stie ca aceasta cerere, impreuna cu un set de documente si explicatii, toate prevazute in dispozitiile legii 151.2015 art. 13, se depun la comisia de insolventa din circumscriptia debitorului.

    In prezent, insa, acest tip de cerere este imposibil de depus, fiindca desi legea a intrat in vigoare deja, NU exista asemenea comisii.

    Totusi trebuie sa spunem ca planul de rambursare este admis daca un procent de 55% dintre creditori sunt de acord cu el reprezentand un minim de 30% din nivelul creantelor", spune avocatul.

    Datornicii pot consulta un ghid postat de Protectia Consumatorilor. Insa nici aici nu sunt aduse lamuriri suplimentare legate de comisia respectiva.

    "Debitorul depune formularul de cerere de deschidere a procedurii in cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor, la comisia de insolventa la nivel teritorial in a carei circumscriptie si-a avut domiciliul, resedinta sau resedinta obisnuita cel putin 6 luni inaintea depunerii cererii de deschidere a procedurii de insolventa" - este tot ce se arata in documentul legat de aceasta institutie.

    Unde depun cererea bazata pe lichidarea de active?

    Aici lucrurile sunt clare, cererea se depune la instanta de judecata. "Practic, daca un debitor solicita aplicarea acestei proceduri inseamna ca el va fi lipsit de intreg patrimoniul sau pentru ca mai apoi, daca in urma lichidarii bunurilor, el mai ramane cu datorii, acestea vor fi inchise prin stergerea datoriei reziduale, o alta procedura ajutatoare pentru debitorii care vor alege aceasta cale", arata avocatul.

    Ce riscuri implica procedura pentru o persoana fizica si ce interdictii?

    Adrian Cuculis spune ca riscurile se rezuma la faptul ca debitorul nu va mai putea sa acceseze credite si, de asemenea, nu mai poate beneficia de aceasta procedura in urmatorii 5 ani de zile. De asemenea, avand in vedere practica bancara, probabil ca acesta va fi inscris in biroul de credit.

    "Ca sa putem conchide, daca procedura insolventei persoanei fizice, este dupa parerea mea, blocata pe partea de rambursare conform planului de rambursare, cu privire la lichidarea de active, ea poate functiona, insa si aici trebuie sa avem in vedere ce facem cu administratorii de procedura, care inca sunt indisponibili. Putem spune deci ca legea falimentului personal a intrat in insolventa?", se intreaba avocatul.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
    Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
    Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
    Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
    Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
    Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
    #Legea falimentului personal , #datorii
    Comentarii