Mit sau realitate? Continua saga datoriilor Greciei

Joi, 28 Mai 2015, ora 13:28
4496 citiri
Mit sau realitate? Continua saga datoriilor Greciei

Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a dezmintit joi speculatiile referitoare la o relaxare imediata a conditiilor de finantare pentru Grecia.

Declaratiile oficialului BCE, care este si guvernator al Bancii centrale a Austriei, se adauga celor facute de alti oficiali europeni, care au contrazis optimismul Guvernului grec cu privire la iminenta unui acord intre Atena si creditorii internationali, transmite Reuters.

"Intr-o situatie de acest fel exista intotdeauna foarte mult zgomot si cred ca este important sa facem distinctia intre zgomot si fapte. Pentru noi este clar ca trebuie indeplinite anumite conditii. Una din conditii este daca putem accepta active grecesti, obligatiuni grecesti sub forma de garantii. Pentru moment, raspunsul este nu", a declarat Ewald Nowotny pentru postul de televiziune CNBC.

Panica in Grecia: Oamenii au scos de la bancomate sume uriase

In luna februarie, BCE a renuntat in mod brusc sa mai accepte obligatiuni grecesti drept garantii pentru finantare, transferand practic catre Banca centrala a Greciei povara finantarii bancilor grecesti. Analistii sustin ca decizia BCE a fost un raspuns la abandonarea programului de reforme de catre Guvernul grec.

Ewald Nowotny a subliniat ca nimic nu s-a schimbat intre timp. "Trebuie sa fi foarte clari. Nu avem posibilitatea de a oferi finantare in afara regulilor noastre. Stiu ca se vehiculeaza unele idei potrivit carora am putea acorda pur si simplu o finantare cu caracter temporar. Nu vad nicio posibilitate legala pentru acest lucru", a spus Nowotny.

Grecia se afla in al 12-lea ceas: Discutiile cu creditorii au fost anulate, fara explicatii - presa elena

Separat, Banca Centrala Europeana a mentinut miercuri plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni la 80,2 miliarde de euro (87,6 miliarde de dolari). BCE pastreaza controlul asupra finantarii bancilor grecesti, in conditiile in care imprumuturile de care bancile grecesti pot beneficia prin intermediul finantarii de urgenta (ELA) de la Banca Centrala a Greciei trebuie aprobate de BCE.

Miercuri seara, premierul elen Alexis Tsipras a anuntat ca tara este aproape de a ajunge la un acord cu creditorii sai, UE si FMI, care va permite deblocarea unei transe de 7,2 miliarde de euro, bani necesari pentru ca Grecia sa nu intre in faliment.

Declaratiile lui Tsipras au fost contrazise la scurt timp de ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, potrivit caruia nu s-au inregistrat progrese semnificative in discutiile dintre cele doua parti.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: AGERPRES