Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

O noua gaura neagra la orizontul bancilor SUA - datoria studentilor

Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 21:34
6088 citiri
O noua gaura neagra la orizontul bancilor SUA - datoria studentilor

O uriasa gaura neagra se profileaza in bancile americane, urmare creditelor pe care studentii vor trebui sa le restituie, dupa ce au fost finantati pentru studii, pe toata durata scolarizarii in colegii. Sunt in joc 1.000 miliarde de dolari.

Studentii isi platesc studiile din credite

Conform grupului de interese al universitarilor, College Board, imprumuturile de azi ale studentilor sunt duble fata de cele angajate acum zece ani, incluzand inflatia in valoare.

Numai ca, acum zece ani, restituirea creditelor de catre absolventi era aproape o problema de rutina. Era chiar in practica angajatorilor sa tina seama de ea la stabilirea retributiei.

Absolventii aveau doua posibilitati: ori isi gaseau job-ul in balanta locurilor de munca, ori aveau deja pornita din timpul studiilor, o afacere pe cont propriu, in profitul careia erau prevazute si ratele de plata la banci.

Astazi, problema se complica sub mai multe aspecte. In primul rand, asa cum noteaza rue89, costurile studiilor sunt in permanenta crestere, iar, odata cu ele, creditele si ratele.

In al doilea rand somajul, ajuns in SUA la 9% vizeaza in mare masura tinerii, adica tocmai cei care, isi gasescu cu greu un serviciu, ca sa restituie creditele angajate.

Media creditelor studentesti: 25.000 de dolari

Nici eventuala afacere inceputa de respectivul student in timpul studiilor nu mai este atat de sigura in coditiile noilor crize financiare. Ba, dimpotriva, este posibil ca afacerea deja inceputa, sa se apropie de faliment.

Pentru studentul american, falimentul este un dezastru mai mare decat pentru oricare alt investitior, intrucat legea, care acorda unele facilitati in cazul falimetelor obisnuite, nu accepta nici un fel de usurare in cazul studentilor.

In asemenea conjunctura, rue89 observa ca, in preajma colegiilor, au si aparut societati gata sa "ajute" absolventii insolvabili, oferindu-le solutii de noi creditari pentru finantarea achitarii vechilor credite.

Presa comenteaza ca aceasta este o oneroasa afacere pe termen lung, facuta sa fie suportata de catre cei care nu pot plati pe termen scurt.

Astfel de probleme erau aproape inexistente la inceputul crizei. In 2008, anul celebrului faliment al bancii Lehman Brothers, numarul absolventilor care nu-si puteau plati creditele a devenit brusc de 6,7%, in 2009 a crescut la 8,8% si de atunci creste gradual in fiecare an.

Purtatorul de cuvant al sociatiei Studentilor Americani, Jake Stillwell, a declarat presei ca media creditelor unui absolvent catre banci, la data primirii diplomei, este de 25.000 dolari.

Indatorare pe toata viata

Dar nu toti absolventii se situeaza la nivelul creditului mediu. Jurnalistul de la rue89 a avut ocazia sa poarte discutii cu un absolvent care datora 200.000 dolari. In conditiile reesalonarii si recreditarii, despre care aratam mai sus, el a calcuat ca restituirea creditului va dura 30 de ani.

Pana la urma, problema afecteaza in egala masura atat absolventii, cat si bancile. Primii, platind ratele, nu vor mai dispune de mijloacele necesare traiului: locuinta, intretinere, familie.

Bancile vor fi lovite in momentul cand necesitatea protectiei sociale a celor afectati le va pune in situatia sa nu poata executa silit incasarea creditului.

In asemenea situatie, se profileaza pentru banca o gaura neagra, a carei dimensiuni n-o stie deocamdata nimeni, intrucat, pe masura ce trece timpul, cresc indatorarile, scad rambursarile si apar noi cereri de credite, imposibil de refuzat, fara a afecta grav invatamantul.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#datorii studenti SUA, #plata imprumuturi studii SUA , #datorii