Sa-i obligam pe bogati sa salveze Europa?

Duminica, 22 Iulie 2012, ora 08:16
3875 citiri
Sa-i obligam pe bogati sa salveze Europa?

Pentru multi europeni, continentul se confrunta cu doua probleme economice majore: datorii suverane uriase si o accentuata inegalitate intre bogati si ceilalti.

Unii politicieni vehiculeaza un plan care poate rezolva ambele probleme, transmite CNBC.

Ideea, lansata initial de un grup german de politica economica, vizeaza impunerea unei taxe de 10% pe avutia celor mai bogati europeni si fortarea acestora sa imprumute bani guvernelor.

Planul prevede aplicarea, o singura data, a unei taxe de 10% pe bunurile cetatenilor europeni cu averi de peste 250.000 de euro. In plus, presupune un program de "imprumut fortat" in care cei bogati imprumuta guvernelor lor sume de bani care pot fi rambursate in timp, insotite de dobanzi.

"In multe tari, nivelurile datoriei suverane au crescut considerabil si, in acelasi timp, avem cantitati foarte ridicate de averi private a caror valoare cumulata depaseste considerabil totalul datoriilor nationale din toate tarile din zona euro", precizeaza conomistul Stefan Bach, de la Institutul German pentru Studii Economice (DIW).

Cu alte cuvinte, averile celor bogati, inclusiv din tari precum Grecia, Spania si Italia, sunt mai mult decat suficiente pentru a umple gaurile din bugetele guvernamentale.

In Germania, 8% din populatie ar fi afectata de propunere. Potrivit institutului german, taxa pe bogatie sau imprumuturile fortate ar putea genera aproximativ 230 de miliarde de euro (9% din produsul intern brut) si ar putea aduce datoria publica a Germaniei sub nivelul de 60%.

Datoria nationala a Berlinului este in prezent la nivelul de 80%, potrivit Spiegel Online.

Iar ideea castiga popularitate printre politicienii europeni. Un membru austriac al Parlamentului European, Jorg Leichtfried, sustine planul privind imprumuturile fortate, mentionand ca bogatii pot imprumuta statul la rate de dobanda scazute.

Imprumuturile nu vor reprezenta o "expropiere" din moment ce vor fi rambursate, considera acesta. Planul este sustinut si de seful Grupului Social Democrat austriac, care argumenteaza ca statele trebuie sa isi rezolve problemele bugetare.

Exista, insa, si oponenti ai unor astfel de masuri. Ministrul austriac de Finante avertizeaza ca aplicarea acestora ii va alunga pe cei bogati in alte tari. Franta se confrunta deja cu un exod al milionarilor inainte de introducerea unei taxe de 75% din venituri pentru persoanele care castiga mai mult de un milion de euro pe an.

Propunerea este criticata si de o parte dintre economistii germani.

"Acest lucru ar reprezenta o enorma intruziune asupra drepturilor de proprietate", considera Friedrich Heinemann, de la Centrul pentru Studii Economice Europene.

De asemenea, exista o problema cu logistica unei taxe pe bogatie. Stabilirea castigurilor reale ale populatiei s-a dovedit suficient de dificila pentru autoritatile fiscale din Europa. Stabilirea valorii bunurilor si bogatiei, de la case si afaceri private la arta si barci, este chiar mai dificila.

In Romania, Guvernul condus de Victor Ponta si-a manifestat, in urma cu doua luni, dorinta de a impozita suplimentar, cu 16%, suma din pensie sau salariul obtinut de la stat care depaseste 4.500 lei pe luna, incepand cu anul 2013.

"Stiu ca nu ar aduce multi bani la buget, dar ar fi un semn de solidaritate", a motivat premierul.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...