SUA, pe urmele Japoniei?

Sambata, 26 Mai 2012, ora 08:20
3529 citiri
SUA, pe urmele Japoniei?
Foto: Ekantipur

Probleme politice, datorii mari, dobanzi foarte mici la obligatiuni, o populatie in continua imbatranire si amenintari cu reducerea ratingului de tara sunt aspecte ce picteaza un portret destul de corect al Statelor Unite, in aceasta perioada.

Insa aceleasi caracteristici se regasesc si in Japonia, tara aratata cu degetul de toti expertii drept exemplu negativ despre ce se poate intampla daca pastrezi datorii publice mari pentru o perioada prea lunga de timp.

Inca de la criza bursiera si bancara din urma cu 20 de ani, Japonia a suferit din cauza unei cresteri economice anemice, in timp ce datoriile sale au crescut exponential. Pana la sfarsitul acestui an, datoriile Japoniei sunt estimate sa ajunga la 239 la suta din produsul intern brut.

Statele Unite se descurca, deocamdata, ceva mai bine, datoriile sale fiind putin peste 100 la suta din PIB. "SUA se afla la un prag foarte riscant", a explicat Barry Anderson, fost oficial in cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), citat de CNN.

Stagnarea economica prelungita reprezinta un risc mult mai ridicat decat crizele subite, potrivit expertilor americani.

Desi multe tari cu datorii mari pe termen lung trebuie sa plateasca rate ale dobanzilor mai mari pentru imprumuturi, acest lucru nu se intampla intotdeauna, potrivit economistilor Ken Rogoff, Carmen Reinhart si Vincent Reinhart.

Ei au studiat 26 astfel de cazuri in economiile avansate, iar, in 11 din acestea, costurile de imprumuturi erau mai scazute sau la fel cu perioadele cu datorii mai mici.

Japonia este unul din exemple. In ciuda reducerii ratingului suveran in cateva randuri, in ultimul deceniu, dobanda pentru obligatiunile pe zece ani este sub 1 la suta. In SUA, al caror rating a fost scazut, pentru prima data, vara trecuta, acelasi tip de obligatiuni are o dobanda de sub 2%, atingand un nivel minim record la mijlocul lunii mai.

Ce poate fi facut?

Pe de alta parte, economistii nu sunt nici adeptii stoparii cheltuielilor, in vederea reducerii datoriilor, mai ales in contextul economic actual.

Ei avertizeaza si liberalii, care spun ca guvernul nu ar trebui sa se ingrijoreze din cauza datoriilor, in prezent, deoarece economia trebuie stimulata, iar imprumuturile sunt atat de ieftine.

Cercetarile celor trei arata o corelatie intre datorii mari si crestere limitata. "Se pune la indoiala teoria conform careia cresterea datoriilor nu reprezinta o problema, doar pentru ca pietele sunt pregatite sa le absoarba", se arata in lucrarea economistilor.

Pana una alta, dupa orice masuratori economice si demografice, problemele fiscale ale SUA sunt mai putin urgente decat cele ale Japoniei, potrivit lui Nariman Behravesh, economist sef la Global Insight.

Dupa parerea sa, cea mai mare amenintare la adresa economiei americane este blocajul politic de la Washington. "Avem o criza politica in Statele Unite", a precizat el.

Exista multe idei despre cum Washington-ul ar putea reduce datoriile, fara a submina economia. De exemplu, s-ar putea majora unele taxe si s-ar putea reduce cheltuielile. De asemenea, s-ar putea agrea un plan pentru restrictii fiscale, pana la redresarea economiei. Insa cooperarea politica lipseste, au conchis analistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#crestere datorii publice SUA, #dobanda obligatiuni SUA, #crestere economica SUA, #paralela SUA Japonia , #datorii