Ziare.com

Teodorovici pregateste restructurarea financiara: Se va sterge pana la jumatate din datorie sau se va plati esalonat

Marti, 25 Iunie 2019, ora 14:17

   

Teodorovici pregateste restructurarea financiara: Se va sterge pana la jumatate din datorie sau se va plati esalonat
Ministerul de Finante pregateste un proiect, care va fi pus in dezbatere publica si care prevede restructurarea financiara, prin stingerea pana la jumatate din datoriile stranse pana la 31 decembrie 2018 sau plata esalonata, in anumite conditii.

"Restructurare financiara pentru ca nu este o amnistie fiscala, ca sa fie foarte clar, este o restructurare financiara. Modul in care ea se propune o sa vedeti deja astazi pe site prezentata intreaga propunere de modificare a cadrului sau de infiintare, de creare a cadrului legislativ, adica ordonanta de urgenta, de fapt, ordonanta in nota de fundamentare, o prezentare succinta, o fundamentare, date, elemente financiare, motive, impactul argumentele pentru care credem ca o astfel de masura ar fi foarte utila mediului economic din Romania", a declarat Eugen Teodorovici, marti, in cadrul unui eveniment organizat de Intact Media Group.

Totodata, ministrul a subliniat ca principalul beneficiar al masurii este sectorul privat.

"S-a pornit ideea de la companiile de stat, cele cu foarte mari probleme si care nu cred ca au alta solutie de salvare. Este o sansa pe care incercam sa o dam acestor companii, dar in acelasi timp este corect sa aplicam un astfel de regim si companiilor private si companiilor de stat", a spus Teodorovici.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Conform proiectului, consultat de Mediafax, pentru diminuarea arieratelor au fost luate in calcul doua scenarii, care propun instituirea unor masuri de acordare a unor facilitati fiscale in functie de valoarea obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018, astfel:

1. masuri de restructurare a obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei, bazata pe un plan de restructurare, plata esalonata si supraveghere fiscala pe perioada inlesnirii;

2. anularea accesoriilor in cazul datoriilor sub un milion lei sau a celor peste un milion, care nu pot beneficia de restructurare (esalonare, reorganizare, insolventa), daca obligatiile bugetare principale se achita pana la 30 noiembrie 2019.

Masurile de restructurare a obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei au ca obiectiv "Crearea unui mecanism alternativ procedurii de acordare a esalonarii la plata, reglementata deja in Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, respectiv un mecanism de restructurare a obligatiilor bugetare la 31 decembrie 2018".

Scopul este, totodata, revitalizarea si evitarea deschiderii procedurii de insolventa a contribuabililor care au acumulat datorii bugetare in decursul timpului si nu au avut posibilitatea sa le achite.

Pentru cei care au datorii de peste un milion de lei:

  • Aplicarea masurii pe o perioada limitata de timp (6 luni) astfel incat contribuabilul care se afla in aceasta situatie sa ia o decizie cu privire la situatia sa, in sensul de a-si restructura datoriile bugetare, care implica si o restructurare a companiei;
  • Posibilitatea accesarii acestei forme de restructurare a datoriilor de catre toti contribuabilii, persoane juridice de drept public sau privat, care au obligatii de plata si dificultati financiare generate de disfunctionalitati de natura structurala, si au datorii mai mari de un milion de lei prin notificarea organului fiscal competent cu privire la intentia de restruturare si apelarea la un expert independent in vederea intocmirii unui plan de restructurare similar planului de reorganizare in cazul insolventei;


Restructurarea obligatiilor bugetare poate fi constituita din una sau mai multe masuri:

a) plata esalonata a obligatiilor bugetare;
b) conversia in actiuni a obligatiilor bugetare, in conditiile reglementate de Codul de Procedura Fiscala;
c) stingerea obligatiilor bugetare prin darea in plata a unor active ale debitorului, potrivit procedurii reglementate de Codul de procedura fiscala.
d) anularea unor obligatii bugetare principale in proportie de 30%, 40% sau 50%, dupa caz, din totalul acestora.

Proiecutul prevede si stabilirea unor conditii privind plata obligatiilor bugetare restante, astfel:

a) in primul an al inlesnirii debitorul trebuie sa achite obligatiile bugetare cu termene de plata in anul 2019;
b) in al doilea an al inlesnirii la plata, debitorul trebuie sa achite cel putin 10% din cuantumul obligatiilor bugetare care fac obiectul inlesnirii la plata;
c) din al treilea an si pana la finalizarea inlesnirii la plata, debitorul trebuie sa achite restul obligatiilor bugetare care fac obiectul inlesnirii la plata, proportional cu anii pentru care a fost acordata inlesnirea la plata;
d) plata esalonata a obligatiilor bugetare restante in termenul maxim de 7 ani si plata obligatiilor curente pe 2019;

Pentru cei cu datorii sub un milion de lei, anularea tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale datorate bugetului general consolidat, restante la 31 decembrie 2018, administrate de ANAF, cu urmatoarele conditii:

  • stingerea pana la 30 noiembrie 2019 a obligatiilor bugetare principale restante la 31 decembrie 2018;
  • stingerea pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor a obligatiilor bugetare principale cu termene de plata cuprinse intre data de 1 ianuarie 2019 si 30 noiembrie 2019,
  • depunerea pana la data inregistrarii cererii de anulare a accesoriilor, a tuturor declaratiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal;
  • depunerea, pana la data de 30 noiembrie 2019, a cererii de anulare a accesoriilor.


Pentru masura restructurarii, impactul a luat in considerare contribuabilii care indeplinesc conditia arieratelor peste 1 milion lei. A fost luata in calcul ipoteza ca 5% din contribuabili aplica pentru scenariul reducerii cu 40% a obligatiilor bugetare restante.

Pentru masura restructurarii, impactul a luat in considerare contribuabilii care indeplinesc conditia arieratelor peste 1 milion lei. A fost luata in calcul ipoteza ca 3% din contribuabili aplica pentru scenariul reducerii cu 50% a obligatiilor bugetare restante.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 5562 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ANTICIPATE !

.

 

Deci sa inteleg

ca din nou, noi platitorii de taxe cinstiti, vom suporta din banii nostri sinecurile clientilor partidelor politice. Nu doar psd, caci alde, pnl-pdl, pmp, udmr, pro romania sunt formate din aceleasi gunoaie care au spliat tara atatea zeci de ani.

 

Smecheri si fraieri

Chestii de-astea sporesc interesul pentru a emigra.

PSD, ALDE vor castiga multe voturi

PSD, ALDE prin astfel de masuri va castiga voturi de la bugetari la urmatoarele alegeri.

@razvanus

Tu esti idot rau. Ce au bugetarii ma cu ce vrea teo? Bugetarilor li se retin impozitele direct la angajator ca tiuturor. Aici e vorba de firme, sinecuri si intitutii.

Amnistie fiscala pentru bogatani. Populimea constiincioasa si

muncitoare poate munci mai departe fara sa cracneasca, caci nu va fi scutita de taxe si impozite. Si mai mult, se trezeste cu popriri pe toate conturile si salariu daca are cumva 50 de lei datorie catre stat(si daca n-are se poate trezi caci desteptii de la ANAF fac curent greseli).

Furaciune Istorica

"conversia in actiuni a obligatiilor bugetare, in conditiile reglementate de Codul de procedura fiscala"
Articol prin care se poate privatiza si aerul pe care-l respiram!
Calea spre definitivarea Republicii Sklavagiste Romania

 

Săracilor, iată ce va propun șobolanii roșii:

Va rupe foaia din caiet. Puteți consuma pe gratis pana la alegeri... după aia, potopul. Cerșetori din toată țara, uniți-vă! Partidul are nevoie de voi 🤑

 

Pilonul 2 NIET? Nu mai vreți sa-l absorbiți?

Va sta ca un os in gat.

 

Daca cineva ar fi stiut dinainte, oare si-ar fi platit datoriile?

Cine ar fi putut sa stie? Material de studiu pentru DNA.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor