Tsipras insista, BCE explica: Iata de ce datoria Greciei nu poate fi restructurata

Luni, 06 Iulie 2015, ora 12:42
8932 citiri
Tsipras insista, BCE explica: Iata de ce datoria Greciei nu poate fi restructurata

Un oficial al Bancii Centrale Europene a explicat, luni, care este motivul pentru care datoria Greciei catre aceasta institutie nu poate fi restructurata, asa cum a cerut premierul elen Alexis Tsipras.

"Datoria catre eurosistem (BCE - n.red.) nu poate fi restructurata", a transmis guvernatorul bancii centrale din Franta, Christian Noyer, care face parte si din conducerea BCE.

The Guardian explica si motivatia: masura ar insemna finantarea monetara a unui stat, ceea ce contravine regulilor institutiei.

Pe 20 iulie expira termenul la care statul elen trebuie sa ramburseze o transa in valoare de 3,5 miliarde de euro catre BCE.

Grecia a spus NU Europei: Demisia lui Varoufakis nu e suficienta - BCE da o veste foarte proasta - LIVE

Totusi, premierul elen Alexis Tsipras vede restructurarea datoriei ca singura solutie.

"Grecia va merge inainte cu negocierile si va cauta sa gaseasca o solutie mai sanatoasa. Suntem siguri ca BCE constientizeaza situatia umanitara din tara noastra. Putem avea o solutie viabila doar daca restructuram datoria", a transmis liderul Guvernului de la Atena, intr-o declaratie televizata, dupa ce mai mult de 60% din voturi fusesera numarate, indicand inca de atunci o victorie clara a taberei "nu" la referendumul legat de masurile de austeritate propuse de creditori.

Ce stipuleaza decizia

Interdictia de finantare monetara a unui stat este stipulata in decizia luata de BCE in 20 februarie 2014.

"Prezenta decizie are drept scop clarificarea criteriilor pe care Banca Centrala Europeana (BCE) le va aplica in ceea ce priveste remunerarea depozitelor detinute de administratiile publice si autoritatile publice la bancile centrale corespunzatoare acestora in legatura cu interdictia de finantare monetara prevazuta de tratat, in sensul rolului de monitorizare al Consiliului guvernatorilor mentionat anterior.

Pentru a monitoriza respectarea interdictiei de finantare monetara prevazuta la articolul 123 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, BCE va tine seama de remunerarea depozitelor administratiilor publice, care nu ar trebui sa fie mai mare decat remunerarea bazata pe ratele dobanzilor pietei monetare relevante. Prezenta decizie precizeaza ratele dobanzilor pietei care vor avea rolul de limite superioare pentru remunerarea depozitelor administratiilor publice si care vor fi avute in vedere pentru monitorizarea respectarii tratatului incepand cu 1 decembrie 2014", se arata in documentul postat pe site-ul BCE.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Compania Apple a informat utilizatori de iPhone din zeci de țări cu privire la faptul că ar putea fi ținta unor „atacuri spyware mercenare”. Scopul acestora ar fi de a compromite siguranța...
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata Anuala A Inflației, In Scădere, La 6.6% Conform datelor INS, rata anuală a inflației a coborât, în luna martie 2024, la 6.6%, de la 7.2%, valoare înregistrată cu o lună în urmă și...
#Grecia restructurare datorii, #Grecia taiere datorii, #Grecia datorie BCE , #datorii