Un particular are solutie proprie pentru datoriile Greciei

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 08:07
4284 citiri
Un particular are solutie proprie pentru datoriile Greciei
Foto: Arhiva

Omul de afaceri grec Peter Nomikos pretinde ca detine o solutie eleganta pentru plata datoriilor grecesti fara ajutor extern, numai prin efortul propriu al populatiei elene.

Peter Nomikos este detinatorul unei mari societati de transporturi maritime, mostenita de la inaintasi, si considera ca problemele grele financiare ale tarii sale pot fi preluate de locuitori, pe banii lor.

Facand o impartire aritmetica intre valoarea datoriei suverane si populatia Greciei, a rezultat ca fiecarui cetatean i-ar reveni o suma de 25.000 euro din aceasta datorie.

Suma ar putea parea mare, daca n-am tine seama de faptul ca titlurile de stat si-au pierdut mult din valoare, tranzactionarea facandu-se, in prezent, la paritatea de un euro in titluri egal 12 centi reali.

Aceasta inseamna ca, daca datoria statului ar fi preluata de populatie, fiecare cetatean ar putea cumpara titluri de 25.000 euro, platind 3.000 euro. Fireste, in cazul aprecierii actiunilor in timp, acelasi cetatean poate face o afacere frumoasa, obtinand mai mult decat 3.000 de euro, revanzand un pachet achizitionat.

Avantajele sediului din America

In ce-l priveste, Nomikos a achizitionat deja titluri de stat la pretul de 12 centi bucata, cu o valoare totala de 273.000 de euro. Nu este o suma mare, dar constituie un indemn.

Deja s-au gasit firme dispuse sa investeasca valori similare, iar Nomikos a pus bazele unei fundatii, dispusa sa gestioneze afacerea.

Fundatia are sediul in statul Delaware din SUA, iar omul de afaceri a tinut sa explice, intr-un interviu pentru Der Spiegel, ca numai administrand afacerea in afara tarii sale poate avea certitudinea ca banii nu vor fi afectati de masuri neasteptate.

Pe de alta parte, prin functionarea fundatiei in SUA, ar putea fi atrasi si alti cetateni americani, eventual persoane de origine greaca, dornici sau interesati sa spriijine Atena de la distanta. Acest aspect nu este deloc neglijabil, daca tinem seama de faptul ca multi magnati ai finantelor americane sunt etnici greci.

Strategia lui Nomikos este sa atraga cat mai multi amatori in perioada initiala, ceea ce ar provoca un boom. Daca acesti amatori vor cumpara pachete importante de titluri la 12 centi per euro, este normal ca rata sa creasca rapid. Oportunitatea afacerii va deveni evidenta, tot mai multi participanti se vor lasa atrasi.

Valoarea de negociere a titlurilor va creste pana la saturatie, cand tranzactiile vor stagna.

Problema privita ca afacere

In acel moment, tranzactiile nici nu vor mai fi necesare, intrucat titlurile vandute nu vor mai apasa asupra finantelor statului, iar cele ramase nu vor mai simboliza un dezastru financiar, la valoarea la care au ajuns.

Evident, detinatorii titlurilor cumparate initial le vor putea revinde la noile preturi, beneficiind de o importanta rentabilitate. Dar Nomikos nu pune pe primul plan actiunea ca o afacere, ci ca un gest de solidaritate a cetatenilor, pentru a-si salva propria tara, aflata in dificultate.

In cadrul interviului, omul de afaceri a fost intrebat daca suma de 3.000 euro de persoana n-ar fi suficienta pentru ca fiecare grec sa-si plateasca, mai bine, impozitele restante, impozite a caror neplata constituie una dintre cauzele crizei. Raspunsul a fost negativ: o fundatie poate gestiona actiuni cu caracter national sau chiar patriotic, in timp ce nimeni nu stie in ce directie pornesc sumele incasate de stat sub forma de impozite si taxe.

Omul de afaceri a pus foarte corect punctul pe i, dar este greu de anticipat daca initiativa lui patriotica va reusi sa-i capaciteze pe greci la acest sacrificiu, care, sub aspect teoretic, pare perfect, dar, sub aspect practic, nu a fost inca omologat nicaieri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#solutie eliminare datorii Grecia, #achizitie obligatiuni stat Grecia , #datorii