Declin istoric pe piața imobiliară comercială din Germania! Cresc temerile cu privire la o nouă criză bancară

Luni, 12 Februarie 2024, ora 14:36
2940 citiri
Declin istoric pe piața imobiliară comercială din Germania! Cresc temerile cu privire la o nouă criză bancară

Piața germană a clădirilor de birouri a suferit cel mai puternic declin din ultimele două decenii, în condițiile în care costurile finanțării mai mari și tendințele lente de revenire la birou se resimt negativ în apetitul investitorilor.

Necazurile de pe piața imobiliară comercială amenință să arunce unele bănci din Germania în criză.

Riscurile sunt cu atât mai mari, cu cât creditorii germani au expunere și pe piețele imobiliare din SUA, care se confruntă cu probleme similare.

Minus 10% în 2023

Declinul pieței de birouri din Germania s-a accelerat în trimestrul al patrulea al anului trecut, cu o scădere de 13% față de aceeași perioadă din anul precedent, potrivit datelor publicate de asociația bancară germană VDP.

Pentru întregul an 2023, prețurile au scăzut cu peste 10%, cel mai mult de la începutul înregistrărilor în 2003, iar perspectiva este pentru noi scăderi la începutul lui 2024.

Criza din domeniul imobiliar lovește birourile mai greu decât casele, a declarat Jens Tolckmitt, directorul general al VDP, pentru Bloomberg.

Pe măsură ce economia Germaniei se poticnește și incertitudinea privind revenirea completă a lucrătorilor la birouri crește, ”cererea de spații pentru birouri rămâne scăzută”, a adăugat el.

Cartoful fierbinte din bilanțul băncilor

Deutsche Pfandbriefbank, sau PBB, un creditor german axat pe imobiliare, a alocat mai mulți bani pentru datorii neperformante, deoarece se pregătește pentru ceea ce spune că este ”cea mai mare scădere a valorii proprietăților comerciale din ultimii 15 ani”.

PBB și-a majorat provizioanele pentru pierderi din împrumuturi în al patrulea trimestru al anului 2023, ducând totalul rezervat pentru tot anul la 215 milioane euro (231,7 milioane dolari americani), a transmis banca prin intermediul unui comunicat, invocând ”slăbiciunea persistentă a piețelor imobiliare”.

”În ciuda acestor cheltuieli, PBB rămâne profitabilă datorită puterii sale financiare – chiar și în cea mai mare criză imobiliară de după criza financiară”, se arată în comunicatul citat de CNN.

Cu toate acestea, acțiunile Deutsche PBB au scăzut la un minim istoric.

Iar temerile legate de sănătatea bilanţurilor băncilor au reapărut în ultimele săptămâni, la aproape un an de la o criză care a dus la prăbuşirea a trei creditori regionali din SUA şi salvarea de urgenţă a Credit Suisse.

Expunerea pe SUA

La problemele apărute pe piața imobiliară comercială din Germania, se adaugă expunerea creditorilor germani pe piețele similare din Statele Unite, care se confruntă cu un declin asemănător, cauzat în mare măsură de aceiași factori ca și în Europa.

Cel mai mare creditor al Germaniei, Deutsche Bank, a declarat săptămâna trecută că a alocat 123 de milioane de euro (133 de milioane de dolari) în al patrulea trimestru al anului trecut pentru a acoperi riscurile de neplată la creditele sale imobiliare comerciale din SUA.

Suma este mai mult de patru ori mai mare în comparație cu cea pe care a rezervat-o în aceeași perioadă de trei luni din 2022.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania are peste 110.000 de prosumatori cu o putere instalata de 1.400 MW. Numarul acestora a inceput sa scada de anul trecut
Romania are peste 110.000 de prosumatori cu o putere instalata de 1.400 MW. Numarul acestora a inceput sa scada de anul trecut
Numarul prosumatorilor depaseste 110.000, iar puterea instalata era de peste 1.400 MW, la 31 decembrie 2023, inregistrandu-se o incetinire in ceea ce priveste numarul acestora in ultima luna a...
Deficit bugetar aproape dublu în ianuarie 2024 față de aceeași lună a anului 2023
Deficit bugetar aproape dublu în ianuarie 2024 față de aceeași lună a anului 2023
Deficitul bugetului consolidat a fost de 0,45% din PIB in luna ianuarie a acestui an, aproape dublu fata de 0,25% din PIB inregistrat in prima luna a anului trecut, potrivit datelor Ministerului...
#economie , #economie politica