Declin puternic pentru economia și corporațiile europene, în ultimii 20 de ani! Viitorul nu oferă motive de optimism

Joi, 20 Iunie 2024, ora 14:16
2055 citiri
Declin puternic pentru economia și corporațiile europene, în ultimii 20 de ani! Viitorul nu oferă motive de optimism

Economia europeană a pierdut puternic teren în competiția cu celelalte mari puteri economice ale lumii, în ultimii 20 de ani.

Nu doar PIB-ul realizat de țările europene s-a redus drastic, ca pondere în totalul economiei globale, dar și ponderea capitalizării bursiere a corporațiilor europene practic s-a înjumătățit.

Iar viitorul nu arată deloc bine, așa cum au avertizat deja simulările statistice, care prezic că Europa nu va mai fi centrul economic al lumii.

Europenii, ”în negare”

Atât economia europeană, cât și valoarea corporațiilor de pe Bătrânul Continent se află într-un declin foarte puternic, dar majoritatea europenilor se află în faza de negare, a scris pe rețelele sociale analistul financiar Charles-Henry Monchau, șeful diviziei de investiții a grupului bancar elvețian SYZ.

Analistul invocă un grafic publicat de The Economist, cu date FMI și Refinitiv Datastream, în care se arată că ponderea PIB – ului realizat de Europa în totalul economiei globale a scăzut de la aproximativ 34%, la începutul anilor 2000, la 25% în prezent.

Când vorbește de ”Europa”, graficul însumează datele pentru Uniunea Europeană, Marea Britanie, Norvegia și Elveția.

În același timp, capitalizarea bursieră (valoarea de piață) a corporațiilor europene (din UE, Marea Britanie, Norvegia și Elveția) practic s-a înjumătățit ca pondere în totalul global, de la aproximativ 32% în 2000 la circa 16% în 2021.

Germania, în urma Rusiei

Economia Uniunii Europene a reprezentat în 2021 o pondere de 15,2% din PIB-ul global, anunța recent Comisia Europeană, pe baza datelor Programului de comparație internațională al Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari și mai durabile inițiative statistice din lume.

Potrivit aceste statistici, China a fost în 2021 cea mai mare economie din lume, reprezentând 18,9% din PIB global.

Pe locul doi s-a aflat economia SUA, cu 15,5% din PIB global, podiumul fiind completat de economia UE.

Când vine vorba însă de economiile naționale, India, cu 7,2% și Rusia, cu 3,8%, devansează cele mai puternice economii europene: Germania: 3,4% din PIB global, Franța: 2,4%, Marea Britanie: 2,3%, Italia:1,9%, Spania: 1,4%, Polonia: 1%.

Perspective sumbre

Avertismente legate de declinul economic al Europei au mai fost de altfel lansate. În 2019, Politico avertiza că Europa își pierde locul în centrul economic al lumii.

Timp de secole, țările care alcătuiesc acum Uniunea Europeană au făcut parte dintr-una dintre cele mai bogate și mai influente regiuni ale lumii.

Acest lucru este însă pe cale să se schimbe, deoarece țările africane și asiatice formează o parte din ce în ce mai mare a producției economice globale datorită creșterii vertiginoase a populației, în comparație cu demografia în scădere a continentului european.

Cele 28 de țări aflate în în 2019 în UE reprezentau mai mult de o treime din PIB-ul mondial în 1960. Până în 2100, se așteaptă însă ca ele să reprezinte doar o zecime, potrivit unei prognoze a Centrului Pardee al Universității din Denver.

Articol realizat în colaborare cu Risco.ro

Cea mai recentă actualizare Waze rezolvă o problemă majoră
Cea mai recentă actualizare Waze rezolvă o problemă majoră
Mulți oameni folosesc aplicația Waze pentru a evita amenzile în trafic. De multe ori, șoferii încetinesc brusc înainte de a ajunge la un radar, doar pentru a accelera din nou după ce trec de...
Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
Un nou raport de 76 de pagini al Debt Relief International trage un serios semnal de alarmă în privința țărilor în curs de dezvoltare. Peste 100 de țări din acest grup, printre care și...
#economie , #economie politica
  1. Cea mai recentă actualizare Waze rezolvă o problemă majoră
  2. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  3. Dorința UE de a se separa de China aduce Bruxelles-ul în discuții cu un partener al Beijingului. Culisele unei înțelegeri cruciale pentru viitorul industriei verzi
  4. Cum explică sindicatul și conducerea concedierile în masă anunțate la o fabrică din Bistrița. Istoria controverselor unei mari companii străine
  5. Samsung pregătește lansarea One UI 7.0. Cu ce îmbunătățiri vine și când se poate accesa versiunea beta
  6. Apple ar putea lansa cinci noi modele de iPhone în 2025
  7. RCA mai scump pentru șoferii din Capitală și Ilfov. În Iași, o asigurare este cu 70% mai ieftină decât în București. Explicația ASF
  8. Samsung se transformă din producător de smartphone-uri în producător de telefoane cu inteligență artificială
  9. Doriți să vă achiziționați un inel inteligent Galaxy Ring dar nu aveți un telefon Samsung? Iată ce funcții nu puteți accesa
  10. WhatsApp introduce o alternativă AirDrop pentru iPhone și Android. Cum pot fi trimise fișierele