Adevarul despre deficitul lui Victor Ponta

Luni, 06 Octombrie 2014, ora 07:50
9231 citiri
Adevarul despre deficitul lui Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, ca viitorul sef al Guvernului va fi "norocos" pentru ca el lasa in urma cel mai mic deficit din istoria Romaniei. Insa cifrele arata contrariul.

"Noul buget, care va fi multianual, pentru 2015 si 2016, trebuie prezentat si insusit de viitorul prim-ministru si viitorul guvern. Ar fi incorect din partea mea sa-i fac eu bugetul si sa-l pun la anul sa guverneze tara dupa cum am facut eu bugetul", a precizat premierul, prezent la Sibiu.

"E foarte norocos cel care va veni premier dupa mine: eu am mostenit un deficit de 4,6 din PIB si o scadere economica, cea mai mare de dupa '97 si acum ii lasam cu cel mai mic deficit din istoria Romaniei, cu cea mai mica dobanda platita pentru titlurile de stat si cu cei mai multi bani alocati pentru finalizarea proiectelor incepute in 2008 si incheiate in 2010", a adaugat premierul.

Evolutia deficitului bugetar

Analistul economic Florin Citu l-a taxat pe prim-ministru pentru aceasta declaratie. El a amintit ca, in ultimul deceniu, tara noastra a inregistrat de doua ori un deficit mai mic decat cel inregistrat in 2013 si cel prognozat pentru anul acesta.

"Despre ce vorbeste VVP (Victor Viorel Ponta - n.red.)? Stie cineva cine sunt consilierii lui pe economic? Exista un ministru la Finante care sa-i atraga atentia? Stiu ca se minte in politica, dar unele lucruri sunt usor de verificat. Ma intreb daca cineva din echipele de campanie ale 'dreptei' a sesizat. Sau nu lucreaza sambata seara?", a scris pe Facebook Florin Citu.

Deficitul bugetar reprezinta suma cu care cheltuielile bugetare sunt mai mari decat veniturile bugetare. Cel mai adesea, el se exprima ca procent din produsul intern brut (PIB).

Romania s-a angajat in fata institutiilor internationale ca va reduce acest indicator, iar in 2015 ar trebui sa ajunga la 1,4% din PIB. In 2013, valoarea lui a fost de 2,3% din PIB, iar in 2014 ar trebui sa ajunga la 2,2% din PIB.

Insa in 2004 indicativul a fost de 1,1% si de 0,8% in 2005. In ultimul deceniu, cel mai mare deficit bugetar s-a inregistrat in 2009, de 9% din PIB.

Provocari pentru anul viitor

Insa cat de viabile sunt tintele asumate pentru 2014 si 2015?

In opinia Consiliului fiscal, balanta riscurilor in ceea ce priveste conduita politicii fiscal-bugetare este relativ echilibrata pentru anul in curs si inclinata pe partea negativa pentru anul 2015 (un deficit bugetar mai mare decat cel proiectat).

"Pentru anul 2014, ingrijorari suplimentare provin din executia bugetara aferenta primelor sase luni, dar nerealizarea veniturilor are potentialul sa fie acomodata prin diminuarea unor categorii de cheltuieli, cel mai probabil a celor de investitii, in timp ce alte masuri fiscale adoptate recent (neimpozitarea profitului reinvestit si reducerea contributiilor la asigurarile sociale) vor produce efecte preponderent in anii urmatori.

Atingerea tintei de deficit bugetar in anul 2014 reprezinta un obiectiv realizabil si ca urmare a consolidarii fiscale de dimensiuni reduse propusa pentru acest an, dar indeplinirea tintelor pentru anul 2015 apare drept o provocare majora avand in vedere atat pasul propus de consolidare fiscala, dar si considerand nivelul mult subevaluat al impactului negativ asupra incasarilor din impozitul pe profit ca urmare a scutirii de impozit pe profitul reinvestit si reducerea recenta a contributiilor la asigurarile sociale", se arata intr-o analiza a Consiliului Fiscal.

C.P.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....