Ajutor financiar de 78 de miliarde de euro aprobat pentru Portugalia

Marti, 17 Mai 2011, ora 11:26
1365 citiri
Ajutor financiar de 78 de miliarde de euro aprobat pentru Portugalia
Foto: Daylife

Ministrii de Finante din zona euro au aprobat imprumutul de 78 de miliarde de euro pentru Portugalia si au cerut Greciei sa faca eforturi mai mari pentru a-si atinge tintele stabilite.

Portugalia este a treia tara din zona euro care primeste ajutor financiar din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International, dupa Grecia si Irlanda, aducand valoarea pachetelor de sprijin la 256 de miliarde de euro, relateaza Bloomberg.

Portugalia va primi prima transa din imprumut, de 18 miliarde de euro, la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie, potrivit ministrului portughez de Finante, Fernando Teixeira dos Santos (foto).

Imprumutul pentru Portugalia din partea FMI va avea o dobanda de 3,25 la suta, iar cel din partea Uniunii Europene intre 5,5 - 6 procente, a declarat comisarul european pentru probleme monetare, Olli Rehn.

In urmatorii trei ani, Portugalia trebuie sa implementeze mai multe masuri de austeritate pe care Parlamentul le respinsese in luna martie. Printre acestea se numara reduceri de pensii, aducerea deficitului bugetar la 3,4 la suta din produsul intern brut, cresterea veniturilor, precum si un plan de sprijin pentru banci, in valoare de 12 miliarde de euro.

Grecia, care a primit un ajutor financiar de 110 miliarde de euro anul trecut, se pregateste pentru un program de redresare economica, ce include vanzarea unor active de 76 de miliarde de euro si reducerea cheltuielilor, astfel incat sa convinga liderii europeni si FMI sa-i ofere urmatoarea transa din imprumut, de 12 miliarde de euro, in luna iunie.

Potrivit Comisiei Europene, Grecia trebuie sa mai taie din deficitul bugetar, dupa ce guvernul elen a estimat ca acesta va fi de 9,5 % in 2011, peste tinta de 7,4% stabilita cu FMI si UE in anul trecut.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#ajutor financiar Portugalia, #sprijin financiar Portugalia , #deficit bugetar
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Un gand : OARE "firimiturile" de 5 sau 10 mld. Euro acordate Romaniei , ce reprezinta ? INCREDERE sau NEINCREDERE in CINSTEA si CAPACITATEA de CONDUCERE a guvernantilor nostrii ?