Avem cel mai mare deficit bugetar din UE, pe trimestrul doi: Ce inseamna si care sunt implicatiile lui

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 19:22
4285 citiri
Avem cel mai mare deficit bugetar din UE, pe trimestrul doi: Ce inseamna si care sunt implicatiile lui
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a iesit din nou in evidenta la nivelul UE prin datele operative referitoare la deficitul bugetului general consolidat al statului pentru trimestrul II 2017.

Cu o valoare ajustata sezonier de -4,1% din PIB, ne-am plasat in afara reperului de -3%, mult peste media UE de -1,3% si departe de tari precum Polonia (-1,2%), Bulgaria (-0,7%) sau Ungaria (+0,1%).

Problema deficitului public este una reala, dar datele arata ca tonul alarmist adoptat nu este tocmai sustinut de datele analizate pe o durata de opt trimestre in urma fata de cel publicat curent de Eurostat in baza unei combinatii de estimari facute la nivel national si european. Sa vedem datele si ce concluzii putem trage:

Prima observatie este ca rezultatele de deficit la nivel trimestrial ar trebui sa se imbunatateasca in partea a doua a anului, ceea ce se vede si pentru 2015 si pentru 2016. Altminteri, nu am fi reusit in 2016 sa ne pastram in limita de 3% confirmata de Eurostat dupa debutul ratat al anului din acest punct de vedere.

Citeste si Ministerul de Finante reactioneaza dupa ce Eurostat a spus ca avem cel mai mare deficit bugetar din UE

A doua observatie este ca, din moment ce valorile pentru primele doua trimestre din 2017 sunt ceva mai mari decat cele pentru primele doua trimestre din 2016, am avea nevoie de performante ceva mai bune de deficit pentru trimestrele trei si patru in 2017 decat in 2016. Mai simplu, e musai sa pastram minusul finantelor publice clar sub reperul de 2% din PIB in T3 si T4.

Experienta din 2015, cand s-a trecut chiar pe plus, arata ca "se poate trage frana de mana" pana spre finalul anului, pentru a limita rezultatul final si a-l incadra in cerintele impuse de legea bugetului. In 2016 am scapat, la limita, de depasirea pragului de 3% din PIB mai degraba prin performanta economica de la numitor decat prin gestiunea chibzuita a fondurilor publice de la numaratorul fractiei ce da procentajul in discutie.

Realitatea dura este ca anvelopele (cea salariala si cea de la pensii) "de vara" trebuie schimbate rapid cu cele "de iarna" daca vrem sa nu intram pe trecerea de pietoni in fata politistului european, care deja se uita consternat la viteza noastra de deplasare. Mai ales ca anvelopele mentionate au fost umflate prea tare fata de prescriptiile autoturismului de tara si asta dauneaza grav la aderenta pe carosabilul umed al conditiilor internationale.

Citeste mai multe despre Deficitul record pe T II 2017: ce inseamna si care sunt implicatiile lui pe Curs de guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#deficit bugetar Eurostat , #deficit bugetar