Ziare.com

Avem deficit bugetar semnificativ in februarie, pentru prima data in ultimii 4 ani. Statul e tot mai slab, cu datorii tot mai mari

Marti, 27 Martie 2018, ora 23:11

   

Avem deficit bugetar semnificativ in februarie, pentru prima data in ultimii 4 ani. Statul e tot mai slab, cu datorii tot mai mari
Bugetul general consolidat a incheiat primele doua luni din anul 2018 cu un deficit de 0,59% din PIB-ul estimat pentru anul in curs, conform datelor publicate de Ministerul Finantelor.

Este pentru prima data in ultimii patru ani cand Romania inregistreaza deficit la finele lunii februarie, precedenta situatie de acest fel fiind consemnata in februarie 2014 (dar numai -0,46% din PIB), la iesirea din criza economica.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, au avut cresteri relativ insemnate atat veniturile publice totale (+21,3%) cat si cheltuielile publice totale (+38,5%!).

Diferenta majora de ritm de crestere a determinat trecerea pe deficit, dupa ce in anii anteriori se conturase deja trendul de scadere a micului excedent de inceput de an (datorat incasarilor conjuntural mai mari aferente, in fapt, trimestrului IV din anul precedent).

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

De retinut, diferenta de ritm de crestere intre veniturile si cheltuielile CURENTE este inca si mai mare ("scor" 13,1% - 30,9%), ceea ce nu indreptateste o viziune prea optimista asupra unei eventuale redresari a situatiei in lunile urmatoare. Mai mult, veniturile fiscale au avansat cu doar 3,8% in termeni nominali, adica sub nivelul inflatiei anuale (4,32% pe ianuarie si 4,72% pe februarie), adica au scazut in termeni reali.

Situatia a fost mascata de sumele europene trecute prin buget si pe ambele categorii de fluxuri financiare, cifrate la aproximativ 3 miliarde de lei atat pe venituri cat si pe cheltuieli (ritmurile de crestere publicate au ajuns la o crestere fata de aceeasi perioada din anul anterior de 2.285,2% la sumele primite de la UE si de 1.473,3% la proiectele cu finantare externa din fonduri externe nerambursabile).

Oarecum surprinzator pentru o economie care a inregistrat o crestere economica anuntata provizoriu a fi de 7%, incasarile statului din impozitul pe profit au scazut in primele doua luni ale anului cu 5,6% iar cele din impozitul pe salarii si venit au stagnat (0%), pe fondul modificarii cotei de impozitare de la 16% la 10%.

Pe partea de impozite indirecte cu efect major pe buget, rezultatele au fost impartite. Incasarile din TVA au fost cu 7,8% mai mari in termeni nominali dar la accize s-a inregistrat o scadere de 6,2%.

Semnificativ mai multi bani au venit la contributiile de asigurari sociale, unde s-au strans in plus peste 3 miliarde de lei fata de aceeasi perioada din 2017 (sau +28,3%). In premiera absoluta, acestea au depasit ca volum TVA-ul si accizele si au crescut in importanta pana la aproape o treime din veniturile totale ale statului.

In context, apare intrebarea la ce foloseste cresterea economica, din perspectiva societatii, daca ea nu aduce mai multi bani la buget pentru asigurarea unor servicii sociale restante ca volum si calitate fata de practica tarilor mai dezvoltate.

Citeste in continuare pe cursdeguvernare.ro.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre deficit bugetar record
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2422 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asta este de abia inceputul prabusirii economiei Roamniei!

Sa vedeti ce INFLATIE ne paste la usa,ca sa acopere gaurile din bugetul promisiunilor ce nu pot fi onorate!
Minciunile de la Antena 3 sau Rtv,nu tin de foame!

 

Corect ! Aceste analize mai serioase ale economiei si finante-

lor arata ca totul este la nivelul intamplarii in aceasta guvernare alde psd care nu are habar de nimic ! Bineinteles ca tenditele negative se vor accentua cand guvernantii nu inteleg nimic din economie si finante; ne astepata nu numai zile grele, dar chiar ani grei in care vor aparea urmarile acestei guvernari catastrofale pentru romani ...

E inceputul

unei decaderi majore, din care va fi greu de oprit.Toate masurile luate de guvern si legiferate de Parlament, incep sa se vada.Un bun gospodar, nu cheltuie ceea ce nu are, intai produce si apoi se dezvolta.Avem ce meritam, daca votam cu ... picioarele.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor