Bloomberg: Economia Romaniei creste cel mai repede din UE, dar are nevoie de un bandaj

Luni, 03 Aprilie 2017, ora 14:47
12215 citiri
Bloomberg: Economia Romaniei creste cel mai repede din UE, dar are nevoie de un bandaj

Cresterile salariale in cascada anuntate de Guvernul Sorin Grindeanu ameninta economia tarii noastre pe termen lung, cu toate ca Romania are cea mai rapida crestere dintre tarile Uniunii Europene.

Bloomberg scrie, intr-un articol despre pericolele acestor majorari salariale, ca economia Romaniei "are nevoie de un bandaj" si ca bugetul este "carpit", acest lucru fiind de rau augur pentru tara noastra in viitor.

Zguduit de protestele anticoruptie, Guvernul Romaniei devine tot mai creativ, in incercarea de a-si pastra promisiunile facute alegatorilor.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu nu a indraznit sa evite taierile de taxe pe care partidul sau le-a promis inainte de a castiga alegerile din luna decembrie. Insa plata pentru aceste taieri de taxe este o alta poveste - si este una complicata.

Solutia gasita este marirea platii dividendelor pentru societatile de stat cu o cincime, pentru a mai elimina din tensiunea asupra bugetului.

Aceasta miscare este menita sa inlature ingrijorarile cu privire la deficitul bugetar. Si, in timp ce Romania ar urma sa depaseasca celelalte 27 de tari membre UE la cresterea economica, criticii strategiei Guvernului spun ca investitiile sunt deja neglijate si ca cel mai recent bandaj bugetar nu va face decat sa inrautateasca aceasta tendinta.

De altfel, deficitul bugetar a crescut foarte mult de la 2015 la 2016, iar prognozele pana in 2018 sunt de crestere continua, putand depasi anul viitor cresterea PIB, ceea ce ar duce la recesiune. In ce priveste Produsul Intern Brut, cresterea acestuia a cunoscut un maxim in 2016, fiind prognozata sa scada treptat apoi.

Perspectiva asupra bugetului s-a inrautatit dupa taierile de taxe si promisiunile de cresteri de salarii si pensii. Astfel, deficitul din acest an urmeaza sa atinga 3,6 la suta din PIB, potrivit unei previziuni a Comisiei Europene, incalcand astfel regulile fiscale ale blocului european. In plus, odata cu reducerea TVA, veniturile au scazut la mai putin de o treime din PIB in 2016, cel mai mic nivel de mai mult de un deceniu.

Citeste si:
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Fostul președinte PNL, Florin Cîţu a declarat, luni, despre dorinţa PSD de a se introduce o cotă progresivă, că Liviu Dragnea a încercat doi ani de zile să schimbe cota unică, şi ceea ce...
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, afirmă că PNL nu este dispus să renunţe la cota unică de impozitare şi consideră că partidul este pus în dificultate de faptul că PSD a adus...