Ce-a insemnat guvernarea PSD in 6 luni: Deficit de cont curent cu 40% mai mare, datoria creste, investitiile straine in picaj

Miercuri, 16 August 2017, ora 11:15
6310 citiri
Ce-a insemnat guvernarea PSD in 6 luni: Deficit de cont curent cu 40% mai mare, datoria creste, investitiile straine in picaj
Foto: Arhiva Ziare.com

INS a anuntat azi o crestere economica ce poate parea de invidiat pentru orice tara. 5,8% pe primele 6 luni.

Din pacate, nu vorbim de o crestere bazata pe fundamente sanatoase, asa cum a spus Adrian Vasilescu, consilierului guvernatorului BNR.

Iata cateva cifre despre ce a insemnat aceasta crestere economica spectaculoasa, care probabil ne va plasa din nou in topul european.

Contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 2,745 de miliarde de euro, in primele sase luni, in crestere cu 40,19%, fata de perioada similara din 2016, potrivit datelor publicate de Banca Nationala.

Ce inseamna asta: Balanta externa de plati este suma totala de bani care intra intr-o economie din afara granitelor, din care se scade suma totala de bani care iese din tara in aceeasi perioada. Vorbim de deficit, cand sumele care ies depasesc sumele care intra.

Contul curent include schimbul la vedere, care este valoarea exporturilor si importurilor in bunuri fizice; schimbul nevazut care este primirea banilor pentru servicii cum ar fi publicitatea sau dreptul de folosinta, dividendul sau plata dobanzii; transferuri private, cum sunt banii repatriati de muncitorii aflati in strainatate si transferurile oficiale cum ar fi ajutoarele externe.

In cazul Romaniei, vedem ca sumele care ies sunt mult mai mari decat cele care intra, de aceea avem un deficit care creste spectaculos, ceea ce nu este deloc bine pentru economie.

Creste si datoria externa pe termen scurt

Totodata, datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 2% (1,889 miliarde de euro, pana la 94,266 miliarde), la 30 iunie 2017, fata de 31 decembrie 2016.

Nevoia de bani a Guvernului care a tot majorat pensii si salarii a devenit tot mai mare in ultima vreme si a facut ca datoria externa pe termen scurt sa se amplifice cu 6,3%, pana la 24,865 miliarde de euro.

Investitiile scad dramatic

Cresterea economica ar trebui sa fie reflectata in investitii, daca ar fi una sanatoasa. La noi, insa, nu se poate vorbi de asa ceva.

Investitiile straine directe (ISD) in Romania au scazut cu 13,3% pana la 1,841 miliarde de euro in primul semestru din 2017, fata de perioada ianuarie - iunie 2016.

Din totalul investitiilor nerezidentilor, participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 2,179 miliarde de euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta negativa de 338 milioane de euro, potrivit datelor BNR.

Romania a inregistrat, in 2016, cel mai slab an din ultimii 18 ani in privinta firmelor cu capital strain nou infiintate.

Citeste mai departe despre cifrele ingrijoratoare venite de la BNR in paralel cu cresterea anuntata de INS pe Curs de Guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#datorie externa romania, #crestere economica Romania 2017 , #deficit bugetar