CE inaspreste recomandarile economice pentru Romania: Guvernul nu a luat masuri, vom avea cel mai mare deficit din UE

Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 14:59
3497 citiri
CE inaspreste recomandarile economice pentru Romania: Guvernul nu a luat masuri, vom avea cel mai mare deficit din UE

Comisia Europeana a apreciat, miercuri, ca Romania nu a adoptat nicio actiune ca raspuns la recomandarea din luna iunie a Consiliului si in consecinta a propus Consiliului sa adopte o recomandare revizuita pentru ca tara sa isi corecteze abaterea semnificativa de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO), se arata intr-un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Medium-term objective (MTO) reprezinta tinta de deficit bugetar de 3%, pe care trebuie sa o respectam ca membru UE.

In luna iunie a acestui an, Consiliul a emis o recomandare Romaniei pentru ca tara sa realizeze o ajustare structurala anuala de 0,8% din PIB, atat in 2018, cat si in 2019.

"Avand in vedere evolutiile inregistrate de atunci si ca urmare a lipsei de actiuni din partea Romaniei pentru a-si corecta abaterea semnificativa, Comisia propune acum o recomandare revizuita privind o ajustare structurala anuala de cel putin 1% din PIB", subliniaza Executivul comunitar.

Comisia Europeana atrage atentia ca deficitul public al Romaniei a crescut de la 0,5% din PIB in 2015 la 2,9% din PIB in 2016 si este prognozat sa ajunga la 3,3% din PIB in 2018, la 3,4% din PIB in 2019 si la 4,7% din PIB in 2020, cel mai ridicat deficit din UE.

Comisia Europeana cere Consiliului Uniunii Europene (a carui presedintie urmeaza sa fie preluata chiar de Romania) sa adopte recomandarile specifice de tara, iar statelor membre sa le implementeze complet si la timp. Ministrii UE ar urma sa discute recomandarile specifice de tara inainte ca sefii de stat si de guvern din UE sa le sprijine. Este la latitudinea statelor membre sa implementeze recomandarile prin politicile lor economice si bugetare din 2018-2019.

Guvernul promitea inghetarea salariilor. Deja va fi nevoie de masuri si mai drastice

In luna iunie, Comisia Europeana a recomandat Romaniei sa corecteze abaterea semnificativa de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO), sa asigure aplicarea in totalitate a cadrului fiscal si sa imbunatateasca plata voluntara si colectarea taxelor.

Romania a trebuit sa raspunda in scris, in mod oficial, pana in data de 15 octombrie, recomandarilor Comisiei Europene.

Raspunsul a constat in documentul trimis de Ministerul de Finante in care se propunea inghetarea salariilor in sectorul bugetar in 2019. Asta desi ele ar trebui sa creasca, potrivit Legii Salarizarii adoptate de Guvernul PSD-ALDE.

Senatorul PNL Flori Citu arata atunci ca atat Legea Salarizarii, cat si Legea Pensiilor sunt minciuni pe care social-democratii le-au spus romanilor.

"Asta inseamna ca salariile sunt TAIATE cu echivalentul ratei inflatiei. In plus, cresterea dobanzilor va taia si mai mult din puterea de cumparare. In poza masurile pe care PSD promite ca le va lua la construirea bugetului pentru 2019.

Este clar ca legea pensiilor este doar o minciuna. Nu sunt bani pentru aplicarea legii salarizarii unitare si PSD+ALDE mint ca dubleaza pensiile", spunea atunci Citu.

Citeste si:
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...