CE: Romania trebuie sa ajunga la limita de deficit bugetar de 3% din PIB

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 21:14
1212 citiri
CE: Romania trebuie sa ajunga la limita de deficit bugetar de 3% din PIB

Romania face progrese clare in privinta tintei de deficit bugetar pe 2010 si trebuie sa ajunga, pe viitor, la limita de deficit impusa tarilor membre UE, de 3% din PIB, a declarat comisarul european pentru programare financiara si buget, Janusz Lewandowski.

Intrebat fiind cat de multumita este Comisia Europeana in legatura cu progresul pe care l-a facut Romania pentru a pastra deficitul bugetar in limita tintelor agreate anterior cu Comisia si FMI, de 6,8% din PIB in acest an, Lewandowski a precizat, intr-un inteviu pentru The Money Channel:

"Pana acum, din cate am fost informat si din cate stiu, misiunea recenta a FMI si a Comisiei Europene a inregistrat un progres, s-au respectat promisiunile. Dar este o misiune dificila pentru orice tara si pentru orice ministru de Finante. Intotdeauna il compar cu un stomatolog, a carui activitate tine de sanatate, de imbunatatirea sanatatii, dar el nu se poate astepta sa fie iubit.

Dar acestea sunt masuri necesare, iar lectia mai multor tari a fost foarte dureroasa: o tara trebuie sa aiba increderea pietelor. Iar voi aveti un ritm bun de progres, desi inteleg de ce opozitia poate profita de acest context".

In ceea ce priveste tinta de deficit pe 2011, Lewandowski a spus ca aceasta ar trebui sa fie sub 5%.

"Stiu ca ar trebui sa fie sub 5% si in drumul catre 3%, care este limita adevarata in ceea ce priveste Pactul de Stabilitate si Crestere. Sa speram ca acesta este drumul Romaniei si sa speram ca va avea loc in tandem cu revenirea economiei reale. Acest lucru este la fel de important", a mentionat comisarul european pentru programare financiara si buget.

Strategii pentru asumarea tintelor

Acesta s-a referit si la strategiile care ar trebui aplicate pentru ca Romania sa isi poata indeplini tintele asumate.

"Daca vrei sa fii eficient intr-o anumita tara, trebuie sa cunosti realitatile tarii, ce este fezabil din punct de vedere politic. Exista, totusi, o vasta experienta politica internationala, experienta care ne indica ca atunci cand vrei sa ai finante publice sanatoase si revenire economica trebuie sa cheltuiesti din buget chiar daca trebuie ajustata partea de venituri prin cresterea taxelor, spre exemplu.

Cheltuielile trebuie consolidate in perioada revenirii economice. Referindu-ne la cheltuieli, investitiile trebuie pastrate pentru ca investitiile reprezinta viitorul, dar investitiile sunt anonime si mai putin protejate din punct de vedere politic, decat beneficiile sociale, spre exemplu", a afirmat Lewandowski.

Interventie similara pompierilor, in Grecia si Irlanda

In alta ordine de idei, comisarul european pentru programare financiara si buget a vorbit si despre raspunsul sistemic la lipsa de disciplina financiara din zona euro.

"In Grecia si Irlanda a fost o interventie comparabila cu a pompierilor. Avem nevoie de o abordare sistemica si de un raspuns sistemic la problemele atat de evidente in 2010. Iar acest lucru vine sub forma guvernantei economice. Coordonarea politicilor fiscale incepe cu analize mult mai in detaliu ale economiilor statelor membre, nu doar privind deficitul si datoria, ci si prin analiza factorilor de competitivitate; proiectele nationale de buget se evalueaza inaintea trimiterii lor in Parlamentul national, iar acest lucru se cheama semestrul european.

Apoi avem si preventia. Preventia inseamna o evaluare care arata daca o tara se indreapta catre probleme fiscale si daca indeplineste recomandarile, iar in caz contrar, exista sanctiunea depozitelor. Daca nu se intampla nimic, avem mecanismul de corectie, care se leaga si de transferul fondurilor de coeziune. Acesta este raspunsul sistemic la lipsa de disciplina financiara din zona euro", a spus Lewandowski.

Comisarul european pentru programare financiara si buget, Janusz Lewandowski, a efectuat, joi, o vizita oficiala in Romania. ocazie cu care s-a intalnit cu presedintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana, si cu ministrul roman de Finante, Gheorghe Ialomitianu, precum si cu membrii comisiilor parlamentare de afaceri europene si de finante, buget si banci.

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...